(א) תלמיד שנטל רשות מרבו להורות האם מותר לו להורות. הב״י בסעיף ד בד״ה ואסור, כתב דמשמע מהתוס׳ דתוך ג׳ פרסאות אסור אף בנטל רשות וחוץ לג׳ פרסאות מותר בנטל רשות, ע״כ, ויש להעיר דכן הביא להלכה סמ״ג בעשה יג, מר״י.
דיני הוראה
האם יש חילוק לגבי להורות בין קודם גיל מ׳ ללאחר גיל מ׳, ואם יש חילוק בין אם יש גדול כמותו או לא. הב״י בסעיף יג-יד-לא, הביא דבגמרא אמרינן דאסור להורות עד גיל מ׳ אלא א״כ אין גדול יותר ממנו, והב״י הביא דהרמב״ם והרי״ף השמיטו דין זה והר״ן תמה עליהם והב״י דחק לתרצם, ויש להעיר דסמ״ק מצוריך במצוה קיא, הביא את דברי הגמ׳ להלכה שקודם גיל מ׳ אסור להורות אלא א״כ אין גדול כמותו, והוסיף עוד שאם הוא בן מ׳ ואינו מורה מחמת ענוה זו היא ענוה שלא לשמה ויש בה עון, ע״כ, ויש להעיר דבגמרא פרכינן והא רבא אורי ומשני התם בשוין, ופירש רש״י דהא דרבא אורי היינו כשהחכם שבאותו מקום היה שוה לו ולא גדול ממנו, ע״כ, ולפי זה שרי להורות קודם מ׳ אף כשאינו גדול יותר מהחכם שבאותו מקום, ומאידך סמ״ק שם כתב דאם יש אדם בעיר כמותו אל יורה, ע״כ, ונראה שהוא מפרש התם בשוין היינו דבכה״ג אין להורות ורבא דאורי כי לא היה גדול כמותו, ומדברי רש״י וסמ״ק מבואר דאין צריך שבכל הדור ההוא לא יהיה גדול ממנו אלא אזלינן בתר אותו העיר, ומ״מ יראה דבגוונא שאין פנאי ללכת עד החכם שבעיר או שיודע שהשואל לא יטרח ללכת אליו מחמת המרחק או מחמת טעם אחר, דשרי להורות דהוי כאילו אין חכם בעיר דשרי להורות.
אסור להורות היתר למי שאינו בן תורה ויש חשש שיבוא לזלזל באיסורים מחמת היתר זה. הכי מוכח
בשבת קלט.,
ובעירובין מ., וכ״כ ראבי״ה בסי׳ רצד.
אשה חכמה מותר לה להורות. כן מבואר מדברי החינוך במצוה קנב, שכתב דדוקא כששתתה יין אסורה להורות.
בא מעשה לפני חכם והורה היתר ויש בתלמידים שיודע להקשות על ההיתר, אם ההוראה היא להתיר איסור תורה ישיב התלמיד לפני שיעשו מעשה ואם באיסור דרבנן יעשו מעשה ולאחר מכן ישיב התלמיד. כן מבואר
בעירובין סז:, וכדפירש רש״י בד״ה בדאורייתא, ומדפירש רש״י דהיינו שיש לתלמיד מה להשיב, משמע דאילו היה שם חבירו של אותו חכם ויש לו להשיב ישיב אף בדרבנן קודם מעשה.
שתה יין אל יורה הוא איסור דאורייתא. כן מבואר מדברי הרמב״ם בספר המצוות בלא תעשה עג, והחינוך במצוה קנב, דכתבו דעובר בלאו, והרמב״ן בהשגותיו לספר המצוות שם, כתב דהוא דאורייתא אבל אינו לאו אלא עשה, וכתבו הרמב״ם והחינוך שם דאף משאר המשכרים הוי דאורייתא.
שתה או אכל כל דבר המשכר ונשתבשה דעתו מעט אסור להורות אבל מותר להורות בדבר המפורש בתורה כגון שהשרץ טמא והדם אסור. כן מבואר בדברי הדרכ״מ והרמ״א בסעיף יג, ויש להעיר דכן כתבו הרמב״ם בהל׳ ביאת המקדש א,ג, והחינוך במצוה קנב, וכתב החינוך שישהא לפי השכרות עד שלא ישאר משכרותו שום דבר.
מותר לשיכור ללמוד בהלכות ומדרשות ובלבד שלא יורה ואם היה חכם קבוע להוראה לא ילמד אחרים כי לימודו הוראה היא. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ ביאת מקדש א,ד, והחינוך במצוה קנב,
האם דין שתה רביעית אל יורה הוי אף ביינות שלנו. הדרכ״מ והרמ״א בסעיף יג, הביא את האיסור להורות שתוי, והש״ך בס״ק יט, הביא מהרמב״ם באיזה יין אסור, וכ״כ סמ״ג בלא תעשה ש, ויש להעיר דהב״י באו״ח בסי׳ צט,ג, הביא מתרומת הדשן דביינות שלנו שהם חלשים אין לחוש ברביעית יין.
האם יין שבתוך הסעודה חשוב כמשכר לענין האיסור להורות שתוי. הדרכ״מ והרמ״א בסעיף יג, הביא את האיסור להורות שתוי, והש״ך בס״ק יט, הביא מהרמב״ם איזה יין משכר, ויש להעיר דסמ״ק מצוריך במצוה קלא, כתב דיין שבתוך הסעודה לא חשיב כמשכר לענין זה ושרי להורות, ע״כ, אמנם נראה ברור שאם מרגיש שאין דעתו צלולה עליו מחמת היין אסור להורות אף ביין שבתוך הסעודה.
האם שתוי יכול להורות הלכה על שאלה שאינה לצורך מעשה. הדרכ״מ והרמ״א בסעיף יג, הביא את האיסור להורות שתוי, ויש להעיר דבשאילתות בשאילתא פב, כתב דאסור אע״ג שהוא לא לצורך מעשה בשעתיה.
אדם שעובר על איסור חמור האם מותר להורות לו שיעבור איסור אחר קל יותר כדי שלא יעבור את האיסור החמור. הרמב״ם בתשובה בסי׳ קלב, כתב גבי הא דאמרינן דהנטען משפחה ונשתחררה לא ישאנה, דאם ידוע שיבוא עליה כשהיא שפחה עדיף שנתיר לו לישאנה לאחר השחרור ועל כגון זה אמרו עת לעשות לה׳ הפרו תורתך, ע״כ, והכי נקטינן, ומ״מ מדברי הרמב״ם אין ראיה אלא להורות להתיר איסור דרבנן.
האם בית דין רשאי לבטל מה שאסר בית דין שקדם לו. החינוך במצוה תצה, כתב דאם פשט אותו איסור בישראל אין בי״ד יכול לבטלו אלא אם כן הוא גדול מהבית דין הראשון בחכמה ובמנין, ואף אם הוא גדול יכול לבטל דוקא אם הבית דין הראשון לא אסר כן לצורך גדר וסייג לאיסורים אבל אם הראשון אסר כן לצורך גדר אין השני יכול לבטלו, ועל כן יש לכל בית דין להתישב בדבר הרבה לפני שמבטל איסור שנהגו בו העם כי שמא אסר כן בית דין אחר שקדם לו, ע״כ, אמנם המאירי
בביצה ה. ד״ה כל דבר, כתב דהא דצריך שיהיה הבית דין השני גדול מהראשון היינו כדי לבטל איסור שעדיין לא בטל טעמו אבל אם כבר בטל טעמו יכולים לבטלו אף אם הם פחותים מהבית דין הראשון.
נשאל לחכם ואסר לא ישאל לחכם אחר ויתיר. הכי איתא
בע״ז ז., והביאה סמ״ג להלכה בעשה קיא, וכתב דהיינו דוקא כשהראשון אסר אבל אם הראשון התיר יכול לשאול לאחר ויאסור, והביא להלכה בשם ר״ת בספר הישר דהא דאמרינן לא ישאל לאחר ויתיר, היינו דוקא כשאין מודיעו ששאל לפלוני ואסר אבל אם מודיעו מותר, ע״כ, וכן כתבו תוס׳
בע״ז ז. ד״ה הנשאל.
כשם שאסור לטהר את הטמא כך אסור לטמא את הטהור. כן הביאו להלכה ראבי״ה בסי׳ קנא אות מד, וסמ״ג בעשה קיא, מהירושלמי.
דיני הכרעה בספיקות. כתבתים בסי׳ קי, בדיני ספיקות.
כללי פסיקה. כתבתים בארוכה בכללי פסיקה שבסוף הספר.
עד כאן דיני הוראה
האם תלמיד נותן שלום לרבו. הב״י והדרכ״מ בסעיף טז-יז בד״ה ומ״ש ולא יתן, הביאו בזה מחלוקת, והדרכ״מ כתב דסמ״ג בעשה יג, כתב כהגהות מימון דבירושלמי מבואר דאינו נותן כלל, ע״כ, ואינו מדוייק דסמ״ג שם הביא דרש״י ס״ל דנותן שלום, וכתב סמ״ג דבירושלמי איתא דאינו שואל, אבל לא הכריע סמ״ג בזה.
שיעור כדי דיבור כדי שאילת תלמיד לרב, כמה הוא שיעור זה. בב״ק עג:, אמרינן דהוא כדי שאילת תלמיד לרב שלום עליך רבי ומורי, ויש שאין גורסים שם ומורי, והטוש״ע בסעיף טז, כתבו גבי דין השבת שלום תלמיד לרב דתלמיד משיב לרבו שלום עליך מורי ורבי, וכן הביא הב״י מהרמב״ם, וכ״כ שבולי הלקט בשבולת קסו, גבי הלכות ברכות, ורבינו יהונתן
בברכות כז. ד״ה והנותן, כתב שלוך עליך רבי ומורי, ומאידך שבולי הלקט בהל׳ שמחות סי׳ ב, כתב דהוא שלום עליך רבי, וכן הוא בנימוק״י
במו״ק מב ד״ה לאחר, בלא תיבת מורי, וכן בנמוק״י
בב״ב קנח ד״ה ופי׳ הטעם, וברי״ף ובר״ן
בשבועות מב, ובמפרש
בנזיר כ:, ובסמ״ג לא תעשה טז, ולא תעשה רמא, וציינו דכן הוא בירושלמי במו״ק בפרק אלו מגלחין, ע״כ, וכן גריס ראב״ן בסי׳ תמט, אמנם ראב״ן שם פסק דתוך כדי דיבור הוא רק כדי שאלת רב לתלמיד דהיינו שלום עליך, ע״כ.
אסור להתפלל כנגד רבו. הטוש״ע בסעיף טז, פירשו כרש״י דהיינו בצד רבו ובשוה לו, ולא הביאו עוד פירוש בזה, והב״י הביא משבולי הלקט בשם רב האי דהיינו דוקא כשמתפלל ביחיד אבל בציבור מותר, ע״כ, והש״ך הביא דבר זה והוסיף דכ״כ הב״י באו״ח בשם מהר״י אבוהב ואוהל מועד, ע״כ, אמנם נראה שיש כאן חיבור של דברים נפרדים, דהבאתי באורח חיים צ,כד, דהאשכול פירש דכנגד רבו היינו בכל מקום שרואהו רבו והיינו משום שצריך להיות מזומן לשמש רבו וכשמתפלל אינו מזומן לכך וה״מ כשמתפלל ביחיד אבל בציבור שרי כיון דדרך להתפלל כעת, ע״כ, ועל כן נראה דשבולי הלקט בשם רב האי היה מפרש כהאשכול ועל כן חילק בין ציבור ליחיד דכיון דהאיסור הוא בכל מקום שרבו רואהו א״כ אין להחמיר כל כך אפילו בציבור דאי לאו הכי לא שבקת חיי לתלמיד, דלפי פירש״י דהיינו בשוה לרבו, א״כ היינו משום חוצפא וא״כ מה לי יחיד ומה לי ציבור, ומה שהביא הש״ך ממהר״י אבוהב ואוהל מועד, היינו על פי הרמ״א בהגהתו באורח חיים, דהא מהרי״א ואוהל מועד כתבו כן רק לגבי המתפלל אחורי רבו, דזה מותר בציבור דס״ל דטעמא דאסור הוא משום דנראה דמקבל את רבו כאלוה ובציבור שדרך ישיבתם כך היא לית לן בה, דכן כתבו להדיא, אבל לגבי כנגד רבו או לפני רבו לא כתבו להתיר מטעם זה, והיינו מחמת דזה משום חוצפא וא״כ אף בציבור איכא חוצפא, אבל הרמ״א לא חילק בכך והביא בהגהתו את דבריהם אף על כנגד רבו או לפניו והש״ך כתב כדבריו וחיזק את ההיתר על פי שבולי הלקט, ולפי כל זה נראה דההיתר להתפלל לפני רבו או בצד רבו בציבור, אין לו על מי שיסמוך דשבולי הלקט והאשכול שהתירו היינו דוקא בכנגד רבו והיינו לפי שהם מפרשים דהיינו בכל מקום שרבו רואהו, ומהר״י אבוהב ואוהל מועד התירו רק מאחורי רבו, ועל כן מה שהעלו הש״ך כאן והרמ״א באו״ח להתיר בזה, אין לזה על מה להיסמך, ונקטינן להחמיר וכן נקט להלכה הב״י באו״ח.
כיצד הולכים עם הרב בדרך. הב״י בסעיף טז-יז בד״ה ומ״ש רבינו וכן כשילך, הביא את דברי הגמרא בזה, וכתב דצ״ל דזה כוונת הטור והרמב״ם, ויש להעיר דסמ״ג בעשה יג, הביא להלכה את דברי הגמרא.
כמה הוא כמלא עיניו שצריך לעמוד לרבו. הטוש״ע בסעיף טז, הביאו דצריך לעמוד מלא עיניו, ובפשטות הוא כפי ראות עיניו, אמנם סמ״ק מצוריך במצוה נ, כתב דהיינו כשיעור ריס דהיינו רס״ו אמות, ויותר מהכי לא מחייב.
מתי חשיב רכוב כמהלך. הטוש״ע בסעיף טז, כתבו דרכוב כמהלך, וכתב הט״ז בס״ק יא, דה״ה יושב בעגלה, ע״כ, אמנם בשאילתות בשאילתא קא, כשהביא את הספק של הגמ׳ אי רכוב כמהלך כתב דטעמא דהוי כמהלך כיון דהוא מוליך את הבהמה, ע״כ, ולפי זה יושב בעגלה ויש עגלון וכן כל כה״ג שאין הוא המוליך את הבהמה לא יהא חשיב כמהלך ואין צריך לקום מפניו, אמנם קשה דהא בגמ׳
בקידושין לג:, פשטינן לה מאבן המנוגעת שאדם נושאה דהיא כמו רכובה עליו ודינה כמהלכת, והתם באבן לא היא מוליכה את האדם ואפי׳ הכי חשיבא כמהלכת, ואפשר לדחוק בכמה אופנים אבל אינם מוכרחים להלכה, וצ״ע.
האם מכבדים בדרכים. הדרכ״מ והרמ״א בסעיף טז-יז אות ט, הביא דהא דאמרינן
בברכות מו:, דאין מכבדים בדרכים, היינו שהלכו בב׳ חבורות אבל הלכו בחבורה אחת מכבדים, והביא עוד מראבי״ה דבמקום סכנה אין מכבדים, ויש להעיר דהטעם דהראשונים חילקו כן מחמת שיש בזה סתירה בגמרא, וראבי״ה שם בסי׳ קכה, כתב ב׳ תירוצים, א׳ דהא דאין מכבדים איירי במקום סכנה, ב׳ דאיירי שהם בב׳ חבורות, ע״כ, ותוס׳
בברכות מו: ד״ה אין, והרא״ש
בברכות ז,יד, כתבו דהא דאין מכבדים איירי כשהם בב׳ חבורות ולא יצאו לדרך כאחד, ומאידך המאירי
בברכות מו: ד״ה אף על פי שראוי, כתב דבכל גוונא אין חובה לכבד, ומ״מ אם יכול לפייס את הרב יפייסו אף בדרכים, ע״כ. המאירי שם, כתב דאף בעיר אין מכבדים בדרכים, מפני שאין לדבר סוף והוא ביטול הרבה זמן, ע״כ.
האם תלמיד רשאי לקום מפני רבו יותר משתי פעמים ביום. הטור והב״י והדרכ״מ והרמ״א בסעיף יח-כא-טז בד״ה כתב הרמב״ם, הביאו מחלוקת אם קי״ל הכי ובאיזה אופן איירי, ויש להעיר דשבולי הלקט בשבולת מג, הביא להלכה דאין תלמיד רשאי לעמוד מפני רבו אלא שחרית וערבית, וכן סמ״ג בעשה יג, הביא כן להלכה, וכתב דאינו רשאי היינו דאינו חייב.
חייב אדם להקביל את פני רבו ברגל. הכי איתא
בר״ה טז:, ופסקוהו הרי״ף
בר״ה ט, והרא״ש
בר״ה א,ה, והרמב״ם בהל׳ תלמוד תורה ה,ז, וראבי״ה בסי׳ תקכט ד״ה אמר רבי יצחק, ובסי׳ תרלט, והמאירי
בסוכה כז: ד״ה חייב, והרא״ה
בסוכה כז: ד״ה תנו רבנן, וריא״ז
בסוכה ב,ד,ב. בר״ה שם ילפינן לה מהא דכתיב מדוע את הולכת אליו היום לא חודש ולא שבת, מכלל דבחודש ושבת איבעי ליה למיזל, ע״כ, וקשה דפתח ברגל וסיים בחודש ושבת, ור״ח שם ד״ה חייב, כתב ואקשינן הא ברגל אמרנו, ופרקינן אם רבו שרוי קרוב לו חייב בכל חודש ושבת ואם הוא רחוק חייב להקבילו ברגל, ע״כ, וכ״כ הריטב״א
בר״ה טז: ד״ה א״ר יצחק כו׳,
ובסוכה כז: ד״ה מעשה, ובגמרא
בסוכה כז:, אמר רבי אליעזר משבח אני את העצלנים שאין יוצאים מבתיהם ברגל דכתיב ושמחת אתה וביתך, ופרכינן והלא חייב להקביל פני רבו ברגל, ומשני הא דאתי ואזיל ביומיה הא דאזיל ולא אתי ביומיה, ע״כ, ומבואר דהא דאמרינן להקביל פני רבו ברגל היינו שיכול לילך ולחזור לביתו בו ביום, וביאר הריטב״א בר״ה ובסוכה שם, דאם רבו בעיר חייב לראותו כל יום, ואם הרב שרוי מחוץ לעיר של התלמיד אבל בתוך תחום העיר חייב לראותו פעם בשבוע או בחודש, ואם הוא חוץ לתחום צריך לראותו פעם ברגל וצריך לילך אליו ברגל ובלבד שיחזור ביומו לביתו, ע״כ, ומבואר לפי זה דהא דצריך להקביל רבו ברגל אינו מחמת כבוד הרגל דוקא אלא מחמת שלא ראהו זמן רב, ולפי זה מי שראה את רבו סמוך לרגל אינו צריך להקביל ברגל יותר משאר ימים. הרי״ף והרא״ש והרמב״ם שם, לא כתבו לחלק אם אתי ביומיה או לא, אמנם הגהות מימון שם, הביא כן להלכה, וכן פסקו ראבי״ה והמאירי והרא״ה וריא״ז הנזכרים, וכן רבינו מנוח בהל׳
סוכה ו,ד ד״ה וחייבין, ואפשר דהטעם שהשמיטו בן הפוסקים כיון דדין זה אינו מדיני כבוד רבו אלא מדין שמחת החג ותלי בדיני שמחת החג כדאכתוב בסמוך. רש״י בסוכה שם ד״ה הא דאזיל, כתב דאם אזיל ואתי ביומיה ילך כגון על ידי עירוב או בתוך התחום ויחזור ומשמח שמחת החג עם אשתו, ע״כ, ומהגמרא ורש״י האלו מבואר דהטעם דבעי דאתי ביומיה כדי שישמח עם אשתו, וכ״כ ראבי״ה בסי׳ תרלט, וכ״כ רבי אברהם מן ההר
בסוכה כז: ד״ה אינך, ולפי זה מי שאין לו אשה וילדים או שאינו עמהם ברגל, משמע דחייב להקביל אף אם לא אתי ביומיה, אמנם ריא״ז שם, כתב דהטעם דבעי אתי ביומיה כי אין ראוי להיות חוץ לביתו ברגל דכתיב ושמחת בחגך, ע״כ, ומשמע דס״ל דאינו מחמת אשתו ובניו אלא שאדם שמח טפי בביתו כיון שיש לו בו את צרכיו שרגיל בהם. מדברי רש״י שהצריך שילך על ידי עירוב, מבואר דס״ל דהא דחייב להקביל ברגל היינו דוקא ביו״ט ולא בחול המועד, אמנם מדברי הריטב״א
בסוכה כז: ד״ה מעשה, מבואר דס״ל דאף בחול המועד מהני.
המונע מלשמש את הרב. הטוש״ע והב״י בסעיף כ, הביאו מהגמרא דאמרינן כל המונע תלמידו מלשמשו מונע ממנו חסד, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תקמז ד״ה וכל, שינה מלשון הגמרא שם וכתב כל המונע עמו מלשמש תלמידי חכמים מונע מעצמו חסד שנאמר למס מרעהו חסד, ע״כ, ושמא כך היתה גירסתו, אמנם לשון הפסוק מרעהו חסד, משמע כגירסתינו שהרב מונע מהתלמיד שהוא כעין רעהו.
הקורע על רבו האם צריך לקרוע עד שיגלה את לבו. הטור והב״י בסעיף כה, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה דרבנן ב, כתב דצריך לקרוע עד שיגלה את לבו.
הקורע על רבו האם הקרע מתאחה. הטור והב״י בסי׳ שמ,ח, הביאו בזה מחלוקת, ועי׳ במה שאכתוב שם.
נוהג על רבו אבילות יום אחד וסגי במקצת היום כדין שמועה רחוקה שנוהג שעה אחת ודיו. כ״כ הטוש״ע והב״י בסעיף כה, ויש להעיר דכ״כ המנהיג בהל׳ אבל סי׳ קנה ד״ה על.
מי שלמדו הלכה אחת דצריך לכבדו האם צריך נמי לירא ממנו. הטוש״ע בסעיף ל, הביאו דצריך לעמוד מלפניו, ויש להעיר דהיראים בסוף סי׳ רלא, כתב דצריך נמי לנהוג בו דין מורא של את ה׳ אלוהיך תירא לרבות ת״ח.
אבידת רבו ואבידת אביו והיה אביו חכם אבל אינו חכם גדול כמו רבו מי קודם. הורו הב״י סעיף לד, הביאו בזה כעין מחלוקת, ויש להעיר דהחינוך במצוה רנז, כתב דאביו קודם.
לעולם ידור אדם במקום רבו אם הוא מקבל תוכחתו ואם אינו מקבל תוכחתו אל ידור מוטב שיהיה שוגג ולא מזיד. בברכות ח., פרכינן דאמרינן דידור במקום רבו, ומאידך תניא דלא ידור, ומשני הא דכייף ליה והא דלא כייף ליה, ופירש רש״י ד״ה הא דכייף, דאם מקבל תוכחתו ידור ואם לא מקבל לא ידור דמוטב שיהא שוגג, והביאו דבר זה להלכה ראבי״ה בסי׳ כ, והמג״א באו״ח סי׳ תרח ס״ק ג.