×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
שלא להורות בפני הרב, ודין רב שמחל על כבודו, ובו ל״ו סעיפים
(א) חַיָּב אָדָם בִּכְבוֹד רַבּוֹ וְיִרְאָתוֹ יוֹתֵר מִבְּשֶׁל אָבִיו. {הַגָּה: אָבִיו שֶׁהוּא רַבּוֹ מֻבְהָק, קוֹרֵא אוֹתוֹ בְּדַבְּרוֹ: רַבִּי, אֲבָל בְּרַבּוֹ שֶׁאֵינוֹ מֻבְהָק, קוֹרֵא אוֹתוֹ: אַבָּא (סְבָרַת הָרַב מִמַּשְׁמָעוּת הַטּוּר וּמִשַּׁ״ס ר״פ הַזָּהָב).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(א) כשם שאדם מצווה בכיבוד אביו ויראתו כך הוא מצווה בכבוד רבו ויראתו ורבו יותר מאביו וכו׳ משנה בספ״ב דמציעא (לג:) ובסוף כריתות (כח.):
(ב) ומה שכתב ואמרו חכמים ומורא רבך כמורא שמים פ״ק ממסכת אבות:
(א) תלמיד שנטל רשות מרבו להורות האם מותר לו להורות. הב״י בסעיף ד בד״ה ואסור, כתב דמשמע מהתוס׳ דתוך ג׳ פרסאות אסור אף בנטל רשות וחוץ לג׳ פרסאות מותר בנטל רשות, ע״כ, ויש להעיר דכן הביא להלכה סמ״ג בעשה יג, מר״י.
דיני הוראה
האם יש חילוק לגבי להורות בין קודם גיל מ׳ ללאחר גיל מ׳, ואם יש חילוק בין אם יש גדול כמותו או לא. הב״י בסעיף יג-יד-לא, הביא דבגמרא אמרינן דאסור להורות עד גיל מ׳ אלא א״כ אין גדול יותר ממנו, והב״י הביא דהרמב״ם והרי״ף השמיטו דין זה והר״ן תמה עליהם והב״י דחק לתרצם, ויש להעיר דסמ״ק מצוריך במצוה קיא, הביא את דברי הגמ׳ להלכה שקודם גיל מ׳ אסור להורות אלא א״כ אין גדול כמותו, והוסיף עוד שאם הוא בן מ׳ ואינו מורה מחמת ענוה זו היא ענוה שלא לשמה ויש בה עון, ע״כ, ויש להעיר דבגמרא פרכינן והא רבא אורי ומשני התם בשוין, ופירש רש״י דהא דרבא אורי היינו כשהחכם שבאותו מקום היה שוה לו ולא גדול ממנו, ע״כ, ולפי זה שרי להורות קודם מ׳ אף כשאינו גדול יותר מהחכם שבאותו מקום, ומאידך סמ״ק שם כתב דאם יש אדם בעיר כמותו אל יורה, ע״כ, ונראה שהוא מפרש התם בשוין היינו דבכה״ג אין להורות ורבא דאורי כי לא היה גדול כמותו, ומדברי רש״י וסמ״ק מבואר דאין צריך שבכל הדור ההוא לא יהיה גדול ממנו אלא אזלינן בתר אותו העיר, ומ״מ יראה דבגוונא שאין פנאי ללכת עד החכם שבעיר או שיודע שהשואל לא יטרח ללכת אליו מחמת המרחק או מחמת טעם אחר, דשרי להורות דהוי כאילו אין חכם בעיר דשרי להורות.
אסור להורות היתר למי שאינו בן תורה ויש חשש שיבוא לזלזל באיסורים מחמת היתר זה. הכי מוכח בשבת קלט., ובעירובין מ., וכ״כ ראבי״ה בסי׳ רצד.
אשה חכמה מותר לה להורות. כן מבואר מדברי החינוך במצוה קנב, שכתב דדוקא כששתתה יין אסורה להורות.
בא מעשה לפני חכם והורה היתר ויש בתלמידים שיודע להקשות על ההיתר, אם ההוראה היא להתיר איסור תורה ישיב התלמיד לפני שיעשו מעשה ואם באיסור דרבנן יעשו מעשה ולאחר מכן ישיב התלמיד. כן מבואר בעירובין סז:, וכדפירש רש״י בד״ה בדאורייתא, ומדפירש רש״י דהיינו שיש לתלמיד מה להשיב, משמע דאילו היה שם חבירו של אותו חכם ויש לו להשיב ישיב אף בדרבנן קודם מעשה.
שתה יין אל יורה הוא איסור דאורייתא. כן מבואר מדברי הרמב״ם בספר המצוות בלא תעשה עג, והחינוך במצוה קנב, דכתבו דעובר בלאו, והרמב״ן בהשגותיו לספר המצוות שם, כתב דהוא דאורייתא אבל אינו לאו אלא עשה, וכתבו הרמב״ם והחינוך שם דאף משאר המשכרים הוי דאורייתא.
שתה או אכל כל דבר המשכר ונשתבשה דעתו מעט אסור להורות אבל מותר להורות בדבר המפורש בתורה כגון שהשרץ טמא והדם אסור. כן מבואר בדברי הדרכ״מ והרמ״א בסעיף יג, ויש להעיר דכן כתבו הרמב״ם בהל׳ ביאת המקדש א,ג, והחינוך במצוה קנב, וכתב החינוך שישהא לפי השכרות עד שלא ישאר משכרותו שום דבר.
מותר לשיכור ללמוד בהלכות ומדרשות ובלבד שלא יורה ואם היה חכם קבוע להוראה לא ילמד אחרים כי לימודו הוראה היא. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ ביאת מקדש א,ד, והחינוך במצוה קנב,
האם דין שתה רביעית אל יורה הוי אף ביינות שלנו. הדרכ״מ והרמ״א בסעיף יג, הביא את האיסור להורות שתוי, והש״ך בס״ק יט, הביא מהרמב״ם באיזה יין אסור, וכ״כ סמ״ג בלא תעשה ש, ויש להעיר דהב״י באו״ח בסי׳ צט,ג, הביא מתרומת הדשן דביינות שלנו שהם חלשים אין לחוש ברביעית יין.
האם יין שבתוך הסעודה חשוב כמשכר לענין האיסור להורות שתוי. הדרכ״מ והרמ״א בסעיף יג, הביא את האיסור להורות שתוי, והש״ך בס״ק יט, הביא מהרמב״ם איזה יין משכר, ויש להעיר דסמ״ק מצוריך במצוה קלא, כתב דיין שבתוך הסעודה לא חשיב כמשכר לענין זה ושרי להורות, ע״כ, אמנם נראה ברור שאם מרגיש שאין דעתו צלולה עליו מחמת היין אסור להורות אף ביין שבתוך הסעודה.
האם שתוי יכול להורות הלכה על שאלה שאינה לצורך מעשה. הדרכ״מ והרמ״א בסעיף יג, הביא את האיסור להורות שתוי, ויש להעיר דבשאילתות בשאילתא פב, כתב דאסור אע״ג שהוא לא לצורך מעשה בשעתיה.
אדם שעובר על איסור חמור האם מותר להורות לו שיעבור איסור אחר קל יותר כדי שלא יעבור את האיסור החמור. הרמב״ם בתשובה בסי׳ קלב, כתב גבי הא דאמרינן דהנטען משפחה ונשתחררה לא ישאנה, דאם ידוע שיבוא עליה כשהיא שפחה עדיף שנתיר לו לישאנה לאחר השחרור ועל כגון זה אמרו עת לעשות לה׳ הפרו תורתך, ע״כ, והכי נקטינן, ומ״מ מדברי הרמב״ם אין ראיה אלא להורות להתיר איסור דרבנן.
האם בית דין רשאי לבטל מה שאסר בית דין שקדם לו. החינוך במצוה תצה, כתב דאם פשט אותו איסור בישראל אין בי״ד יכול לבטלו אלא אם כן הוא גדול מהבית דין הראשון בחכמה ובמנין, ואף אם הוא גדול יכול לבטל דוקא אם הבית דין הראשון לא אסר כן לצורך גדר וסייג לאיסורים אבל אם הראשון אסר כן לצורך גדר אין השני יכול לבטלו, ועל כן יש לכל בית דין להתישב בדבר הרבה לפני שמבטל איסור שנהגו בו העם כי שמא אסר כן בית דין אחר שקדם לו, ע״כ, אמנם המאירי בביצה ה. ד״ה כל דבר, כתב דהא דצריך שיהיה הבית דין השני גדול מהראשון היינו כדי לבטל איסור שעדיין לא בטל טעמו אבל אם כבר בטל טעמו יכולים לבטלו אף אם הם פחותים מהבית דין הראשון.
נשאל לחכם ואסר לא ישאל לחכם אחר ויתיר. הכי איתא בע״ז ז., והביאה סמ״ג להלכה בעשה קיא, וכתב דהיינו דוקא כשהראשון אסר אבל אם הראשון התיר יכול לשאול לאחר ויאסור, והביא להלכה בשם ר״ת בספר הישר דהא דאמרינן לא ישאל לאחר ויתיר, היינו דוקא כשאין מודיעו ששאל לפלוני ואסר אבל אם מודיעו מותר, ע״כ, וכן כתבו תוס׳ בע״ז ז. ד״ה הנשאל.
כשם שאסור לטהר את הטמא כך אסור לטמא את הטהור. כן הביאו להלכה ראבי״ה בסי׳ קנא אות מד, וסמ״ג בעשה קיא, מהירושלמי.
דיני הכרעה בספיקות. כתבתים בסי׳ קי, בדיני ספיקות.
כללי פסיקה. כתבתים בארוכה בכללי פסיקה שבסוף הספר.
עד כאן דיני הוראה
האם תלמיד נותן שלום לרבו. הב״י והדרכ״מ בסעיף טז-יז בד״ה ומ״ש ולא יתן, הביאו בזה מחלוקת, והדרכ״מ כתב דסמ״ג בעשה יג, כתב כהגהות מימון דבירושלמי מבואר דאינו נותן כלל, ע״כ, ואינו מדוייק דסמ״ג שם הביא דרש״י ס״ל דנותן שלום, וכתב סמ״ג דבירושלמי איתא דאינו שואל, אבל לא הכריע סמ״ג בזה.
שיעור כדי דיבור כדי שאילת תלמיד לרב, כמה הוא שיעור זה. בב״ק עג:, אמרינן דהוא כדי שאילת תלמיד לרב שלום עליך רבי ומורי, ויש שאין גורסים שם ומורי, והטוש״ע בסעיף טז, כתבו גבי דין השבת שלום תלמיד לרב דתלמיד משיב לרבו שלום עליך מורי ורבי, וכן הביא הב״י מהרמב״ם, וכ״כ שבולי הלקט בשבולת קסו, גבי הלכות ברכות, ורבינו יהונתן בברכות כז. ד״ה והנותן, כתב שלוך עליך רבי ומורי, ומאידך שבולי הלקט בהל׳ שמחות סי׳ ב, כתב דהוא שלום עליך רבי, וכן הוא בנימוק״י במו״ק מב ד״ה לאחר, בלא תיבת מורי, וכן בנמוק״י בב״ב קנח ד״ה ופי׳ הטעם, וברי״ף ובר״ן בשבועות מב, ובמפרש בנזיר כ:, ובסמ״ג לא תעשה טז, ולא תעשה רמא, וציינו דכן הוא בירושלמי במו״ק בפרק אלו מגלחין, ע״כ, וכן גריס ראב״ן בסי׳ תמט, אמנם ראב״ן שם פסק דתוך כדי דיבור הוא רק כדי שאלת רב לתלמיד דהיינו שלום עליך, ע״כ.
אסור להתפלל כנגד רבו. הטוש״ע בסעיף טז, פירשו כרש״י דהיינו בצד רבו ובשוה לו, ולא הביאו עוד פירוש בזה, והב״י הביא משבולי הלקט בשם רב האי דהיינו דוקא כשמתפלל ביחיד אבל בציבור מותר, ע״כ, והש״ך הביא דבר זה והוסיף דכ״כ הב״י באו״ח בשם מהר״י אבוהב ואוהל מועד, ע״כ, אמנם נראה שיש כאן חיבור של דברים נפרדים, דהבאתי באורח חיים צ,כד, דהאשכול פירש דכנגד רבו היינו בכל מקום שרואהו רבו והיינו משום שצריך להיות מזומן לשמש רבו וכשמתפלל אינו מזומן לכך וה״מ כשמתפלל ביחיד אבל בציבור שרי כיון דדרך להתפלל כעת, ע״כ, ועל כן נראה דשבולי הלקט בשם רב האי היה מפרש כהאשכול ועל כן חילק בין ציבור ליחיד דכיון דהאיסור הוא בכל מקום שרבו רואהו א״כ אין להחמיר כל כך אפילו בציבור דאי לאו הכי לא שבקת חיי לתלמיד, דלפי פירש״י דהיינו בשוה לרבו, א״כ היינו משום חוצפא וא״כ מה לי יחיד ומה לי ציבור, ומה שהביא הש״ך ממהר״י אבוהב ואוהל מועד, היינו על פי הרמ״א בהגהתו באורח חיים, דהא מהרי״א ואוהל מועד כתבו כן רק לגבי המתפלל אחורי רבו, דזה מותר בציבור דס״ל דטעמא דאסור הוא משום דנראה דמקבל את רבו כאלוה ובציבור שדרך ישיבתם כך היא לית לן בה, דכן כתבו להדיא, אבל לגבי כנגד רבו או לפני רבו לא כתבו להתיר מטעם זה, והיינו מחמת דזה משום חוצפא וא״כ אף בציבור איכא חוצפא, אבל הרמ״א לא חילק בכך והביא בהגהתו את דבריהם אף על כנגד רבו או לפניו והש״ך כתב כדבריו וחיזק את ההיתר על פי שבולי הלקט, ולפי כל זה נראה דההיתר להתפלל לפני רבו או בצד רבו בציבור, אין לו על מי שיסמוך דשבולי הלקט והאשכול שהתירו היינו דוקא בכנגד רבו והיינו לפי שהם מפרשים דהיינו בכל מקום שרבו רואהו, ומהר״י אבוהב ואוהל מועד התירו רק מאחורי רבו, ועל כן מה שהעלו הש״ך כאן והרמ״א באו״ח להתיר בזה, אין לזה על מה להיסמך, ונקטינן להחמיר וכן נקט להלכה הב״י באו״ח.
כיצד הולכים עם הרב בדרך. הב״י בסעיף טז-יז בד״ה ומ״ש רבינו וכן כשילך, הביא את דברי הגמרא בזה, וכתב דצ״ל דזה כוונת הטור והרמב״ם, ויש להעיר דסמ״ג בעשה יג, הביא להלכה את דברי הגמרא.
כמה הוא כמלא עיניו שצריך לעמוד לרבו. הטוש״ע בסעיף טז, הביאו דצריך לעמוד מלא עיניו, ובפשטות הוא כפי ראות עיניו, אמנם סמ״ק מצוריך במצוה נ, כתב דהיינו כשיעור ריס דהיינו רס״ו אמות, ויותר מהכי לא מחייב.
מתי חשיב רכוב כמהלך. הטוש״ע בסעיף טז, כתבו דרכוב כמהלך, וכתב הט״ז בס״ק יא, דה״ה יושב בעגלה, ע״כ, אמנם בשאילתות בשאילתא קא, כשהביא את הספק של הגמ׳ אי רכוב כמהלך כתב דטעמא דהוי כמהלך כיון דהוא מוליך את הבהמה, ע״כ, ולפי זה יושב בעגלה ויש עגלון וכן כל כה״ג שאין הוא המוליך את הבהמה לא יהא חשיב כמהלך ואין צריך לקום מפניו, אמנם קשה דהא בגמ׳ בקידושין לג:, פשטינן לה מאבן המנוגעת שאדם נושאה דהיא כמו רכובה עליו ודינה כמהלכת, והתם באבן לא היא מוליכה את האדם ואפי׳ הכי חשיבא כמהלכת, ואפשר לדחוק בכמה אופנים אבל אינם מוכרחים להלכה, וצ״ע.
האם מכבדים בדרכים. הדרכ״מ והרמ״א בסעיף טז-יז אות ט, הביא דהא דאמרינן בברכות מו:, דאין מכבדים בדרכים, היינו שהלכו בב׳ חבורות אבל הלכו בחבורה אחת מכבדים, והביא עוד מראבי״ה דבמקום סכנה אין מכבדים, ויש להעיר דהטעם דהראשונים חילקו כן מחמת שיש בזה סתירה בגמרא, וראבי״ה שם בסי׳ קכה, כתב ב׳ תירוצים, א׳ דהא דאין מכבדים איירי במקום סכנה, ב׳ דאיירי שהם בב׳ חבורות, ע״כ, ותוס׳ בברכות מו: ד״ה אין, והרא״ש בברכות ז,יד, כתבו דהא דאין מכבדים איירי כשהם בב׳ חבורות ולא יצאו לדרך כאחד, ומאידך המאירי בברכות מו: ד״ה אף על פי שראוי, כתב דבכל גוונא אין חובה לכבד, ומ״מ אם יכול לפייס את הרב יפייסו אף בדרכים, ע״כ. המאירי שם, כתב דאף בעיר אין מכבדים בדרכים, מפני שאין לדבר סוף והוא ביטול הרבה זמן, ע״כ.
האם תלמיד רשאי לקום מפני רבו יותר משתי פעמים ביום. הטור והב״י והדרכ״מ והרמ״א בסעיף יח-כא-טז בד״ה כתב הרמב״ם, הביאו מחלוקת אם קי״ל הכי ובאיזה אופן איירי, ויש להעיר דשבולי הלקט בשבולת מג, הביא להלכה דאין תלמיד רשאי לעמוד מפני רבו אלא שחרית וערבית, וכן סמ״ג בעשה יג, הביא כן להלכה, וכתב דאינו רשאי היינו דאינו חייב.
חייב אדם להקביל את פני רבו ברגל. הכי איתא בר״ה טז:, ופסקוהו הרי״ף בר״ה ט, והרא״ש בר״ה א,ה, והרמב״ם בהל׳ תלמוד תורה ה,ז, וראבי״ה בסי׳ תקכט ד״ה אמר רבי יצחק, ובסי׳ תרלט, והמאירי בסוכה כז: ד״ה חייב, והרא״ה בסוכה כז: ד״ה תנו רבנן, וריא״ז בסוכה ב,ד,ב. בר״ה שם ילפינן לה מהא דכתיב מדוע את הולכת אליו היום לא חודש ולא שבת, מכלל דבחודש ושבת איבעי ליה למיזל, ע״כ, וקשה דפתח ברגל וסיים בחודש ושבת, ור״ח שם ד״ה חייב, כתב ואקשינן הא ברגל אמרנו, ופרקינן אם רבו שרוי קרוב לו חייב בכל חודש ושבת ואם הוא רחוק חייב להקבילו ברגל, ע״כ, וכ״כ הריטב״א בר״ה טז: ד״ה א״ר יצחק כו׳, ובסוכה כז: ד״ה מעשה, ובגמרא בסוכה כז:, אמר רבי אליעזר משבח אני את העצלנים שאין יוצאים מבתיהם ברגל דכתיב ושמחת אתה וביתך, ופרכינן והלא חייב להקביל פני רבו ברגל, ומשני הא דאתי ואזיל ביומיה הא דאזיל ולא אתי ביומיה, ע״כ, ומבואר דהא דאמרינן להקביל פני רבו ברגל היינו שיכול לילך ולחזור לביתו בו ביום, וביאר הריטב״א בר״ה ובסוכה שם, דאם רבו בעיר חייב לראותו כל יום, ואם הרב שרוי מחוץ לעיר של התלמיד אבל בתוך תחום העיר חייב לראותו פעם בשבוע או בחודש, ואם הוא חוץ לתחום צריך לראותו פעם ברגל וצריך לילך אליו ברגל ובלבד שיחזור ביומו לביתו, ע״כ, ומבואר לפי זה דהא דצריך להקביל רבו ברגל אינו מחמת כבוד הרגל דוקא אלא מחמת שלא ראהו זמן רב, ולפי זה מי שראה את רבו סמוך לרגל אינו צריך להקביל ברגל יותר משאר ימים. הרי״ף והרא״ש והרמב״ם שם, לא כתבו לחלק אם אתי ביומיה או לא, אמנם הגהות מימון שם, הביא כן להלכה, וכן פסקו ראבי״ה והמאירי והרא״ה וריא״ז הנזכרים, וכן רבינו מנוח בהל׳ סוכה ו,ד ד״ה וחייבין, ואפשר דהטעם שהשמיטו בן הפוסקים כיון דדין זה אינו מדיני כבוד רבו אלא מדין שמחת החג ותלי בדיני שמחת החג כדאכתוב בסמוך. רש״י בסוכה שם ד״ה הא דאזיל, כתב דאם אזיל ואתי ביומיה ילך כגון על ידי עירוב או בתוך התחום ויחזור ומשמח שמחת החג עם אשתו, ע״כ, ומהגמרא ורש״י האלו מבואר דהטעם דבעי דאתי ביומיה כדי שישמח עם אשתו, וכ״כ ראבי״ה בסי׳ תרלט, וכ״כ רבי אברהם מן ההר בסוכה כז: ד״ה אינך, ולפי זה מי שאין לו אשה וילדים או שאינו עמהם ברגל, משמע דחייב להקביל אף אם לא אתי ביומיה, אמנם ריא״ז שם, כתב דהטעם דבעי אתי ביומיה כי אין ראוי להיות חוץ לביתו ברגל דכתיב ושמחת בחגך, ע״כ, ומשמע דס״ל דאינו מחמת אשתו ובניו אלא שאדם שמח טפי בביתו כיון שיש לו בו את צרכיו שרגיל בהם. מדברי רש״י שהצריך שילך על ידי עירוב, מבואר דס״ל דהא דחייב להקביל ברגל היינו דוקא ביו״ט ולא בחול המועד, אמנם מדברי הריטב״א בסוכה כז: ד״ה מעשה, מבואר דס״ל דאף בחול המועד מהני.
המונע מלשמש את הרב. הטוש״ע והב״י בסעיף כ, הביאו מהגמרא דאמרינן כל המונע תלמידו מלשמשו מונע ממנו חסד, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תקמז ד״ה וכל, שינה מלשון הגמרא שם וכתב כל המונע עמו מלשמש תלמידי חכמים מונע מעצמו חסד שנאמר למס מרעהו חסד, ע״כ, ושמא כך היתה גירסתו, אמנם לשון הפסוק מרעהו חסד, משמע כגירסתינו שהרב מונע מהתלמיד שהוא כעין רעהו.
הקורע על רבו האם צריך לקרוע עד שיגלה את לבו. הטור והב״י בסעיף כה, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה דרבנן ב, כתב דצריך לקרוע עד שיגלה את לבו.
הקורע על רבו האם הקרע מתאחה. הטור והב״י בסי׳ שמ,ח, הביאו בזה מחלוקת, ועי׳ במה שאכתוב שם.
נוהג על רבו אבילות יום אחד וסגי במקצת היום כדין שמועה רחוקה שנוהג שעה אחת ודיו. כ״כ הטוש״ע והב״י בסעיף כה, ויש להעיר דכ״כ המנהיג בהל׳ אבל סי׳ קנה ד״ה על.
מי שלמדו הלכה אחת דצריך לכבדו האם צריך נמי לירא ממנו. הטוש״ע בסעיף ל, הביאו דצריך לעמוד מלפניו, ויש להעיר דהיראים בסוף סי׳ רלא, כתב דצריך נמי לנהוג בו דין מורא של את ה׳ אלוהיך תירא לרבות ת״ח.
אבידת רבו ואבידת אביו והיה אביו חכם אבל אינו חכם גדול כמו רבו מי קודם. הורו הב״י סעיף לד, הביאו בזה כעין מחלוקת, ויש להעיר דהחינוך במצוה רנז, כתב דאביו קודם.
לעולם ידור אדם במקום רבו אם הוא מקבל תוכחתו ואם אינו מקבל תוכחתו אל ידור מוטב שיהיה שוגג ולא מזיד. בברכות ח., פרכינן דאמרינן דידור במקום רבו, ומאידך תניא דלא ידור, ומשני הא דכייף ליה והא דלא כייף ליה, ופירש רש״י ד״ה הא דכייף, דאם מקבל תוכחתו ידור ואם לא מקבל לא ידור דמוטב שיהא שוגג, והביאו דבר זה להלכה ראבי״ה בסי׳ כ, והמג״א באו״ח סי׳ תרח ס״ק ג.
(א) ויש ללמוד מזו דמי שאביו הוא רבו קורא אותו רבי ולא אבא מורי וכן מוכח ריש פרק הזהב (סד.) דקרי ר׳ שמעון לרבי אביו ר׳ ונ״ל דהיינו דוקא אם הוא רבו מובהק אבל ברבו שאינו מובהק אז כיבוד אב קודם לכל דבר כמו שיתבאר בסימן זו לכן יקרא בלשון אבא מורי וכ״מ לקמן סי׳ רמ״ו גבי חכם שאומר למתורגמן כך אמר לי אבא מורי כו׳:
(ב) אבל תלמיד חבר שאינו אסור להורות בפני רבו משום כבודו אלא משום שאסור להורות בלא רשות כדי שידעו בו שאינו טועה בהוראתו אפי׳ נטל רשות מרב אחד סגי והרשב״א בתשובה סימן קי״א לא חילק בין תלמיד מובהק לתלמיד גמור אלא בתוך ג׳ וחוץ לג׳ דתוך ג׳ אסור להורות משום כבודו דרבו מדאורייתא אפי׳ נטל רשות מרב אחד אסור להורות בפני שאר רבותיו אבל חוץ לג׳ אם נטל רשות מרב אחד סגי וכן בתשובת בר ששת סימן רע״א דאין חילוק בין תלמיד גמור לתלמיד חבר דאפי׳ נטל רשות מרב אחד אסור תוך ג׳ חוץ לג׳ שרי:
(ג) וכ״מ דעת מהרי״ק שורש קי״ג וכ״פ ריב״ש סימן רע״א אלא דבפניו ממש מיהא אסור דמחזי כאפקירותא אבל שלא בפניו אפי׳ תוך ג׳ שרי עכ״ל ריב״ש:
(ד) וצ״ע מה הקשה הרב על דברי מהרי״ק שכתב ואם למד רוב חכמתו ממנו כי נתחכם ונעשה גדול כמוהו מאי הוי דהא מהרי״ק הביא ראייה לדבריו מריש לקיש ורבי יוחנן דהא ריש לקיש היה תלמיד גמור לרבי יוחנן ורבי יוחנן רבו מובהק היה וסמכו ואפ״ה היה חולק עליו והורה בפניו בכמה דוכתי הואיל ונתחכם לבסוף ונעשה גדול. ודברי ריב״ש בסימן רע״א כדברי מהרי״ק וכתב ריש פרק כל היד משמע דאם תלמיד נתחכם יותר מן הרב אינו חייב כ״כ בכבודו וע״ש דף י״ד ע״ב:
(ה) כתוב בפסקי מהרא״י סימן רל״ח אם יש לתלמיד רשות לחלוק על רבו באיזה פסק או הוראה אם יש ראיות מספרים נראה אם הראיות ברורות קצת וצורתא דשמעתא מוכח כדברי התלמיד למה לא יחלוק כך היא דרכה של תורה מימי התנאים וכו׳:
(ו) ובתשובות הרשב״א סימן רמ״ז משמע דאם שתה רביעית יין אל יורה ואינו אסור כל אותו היום רק בי״ט דמרבים באכילה ושתיה ומ״מ אילו נתן דעתו כבר על ההלכה ועל פסק הדבר בין להתיר בין לאיסור מותר להורות ואפי׳ מיד שאכל ושתה אפי׳ סעודה גדולה בי״ט וכ״כ מהרי״ק שורש ק״ע דעכשיו בזמן הזה כל דין שהוא מבורר בפוסקים מותר לשתוי להורות אותו דין ובת״ה סימן מ״ב כתב הא דשתוי רביעית יין אל יורה היינו דוקא ביינות שלהן שהיו חזקות אבל ביינות שלנו שאינם חזקות כ״כ אינו אסור להורות בשלא שתה רק רביעית אבל פשיטא דאם שתה הרבה דמשכר דאסור להורות ואף רביעית צריך ליזהר שלא להורות אף בדבר שהוא פשוט ומותר להורות בפני רבו מ״מ כשהוא שתוי אסור להורות אם לא הוא דזיל קרי בי רב הוא והצדוקים מודים בו וצ״ע בתוספת שאנ״ץ ס״פ היו בודקים (דף מב.) כתבו דשתויי יין מותר לדון דיני ממונות וצ״ע ע״ש עכ״ל ועיין בח״מ סימן ז׳ מדין שכור ע״ל סימן רמ״ח דאין חכם רשאי להורות באתריה דחכם חבירו וכן אם מותר לנהוג שום שררות ורבנות לפני אותו החכם ושם דין חכם שאסר אם חבירו רשאי להתיר או אם חכם נאמן בהוראותיו:
(ז) ויש ללמוד דמותר להזכיר שמו כשמזכיר גם כן מורי ורבי:
(ח) וכ״ה בתא״ו נתיב כ״ ח״ה כתב הר״ן פ״ק דמועד קטן דף שע״ד ע״א הא דתלמיד הנפטר מרב ולן בעיר צריך לחזור וליטול ממנו רשות היינו דוקא שנטל רשות לילך באותו היום או לילך למחר ולן עוד לילה אחרת אבל אם נטל רשות לילך למחר לא צריך לחזור וליטול רשות דאדעתא דהכי שיסע למחר נטל רשות עכ״ל. וכתב רוקח סימן של״ה רב היושב בסעודה אומרים ברשות מורי הרב ורבותי כמו שמצינו במסכת דרך ארץ (פ״ה) שאמר פלוסוף אחד שלום עליכם חכמי ישראל ולר״ג בראש:
(ט) בהג״מ פ״ו דהתם כתב אהא דאם היו מהלכים כו׳ והא דאמרינן פ״ג שאכלו (מז.) אין מכבדים בדרכים אלא בפתח הראוי למזוזה פי׳ ר״ת דהתם מיירי שאין שניהם בחבורה אחד אלא כל אחד הולך לעצמו אז יוכל אחד למחר לעשות צרכיו כמו שירצה אבל כשהולכין יחד מכבדין בכ״מ כו׳ וכ״ה בתוספות פרק בהמה (נא.) וכפי׳ הר״י ס״ג שאכלו דף ל״ז ע״ב ובמרדכי שם וכתב בשם ראב״י דכתב דבמקום סכנה אין מכבדין עכ״ל:
(א) ורבו יותר מאביו כו׳ כתב רמ״א בד״מ ז״ל מכאן יש ללמוד דאם אביו הוא רבו קורא אותו רבי ולא אבא מורי וכן מוכח ריש פרק הזהב דקרי ליה רבי שמעון לרבי אביו רבי כו׳ (ונ״ל דוקא רבו מובהק אבל שאינו מובהק כבוד אביו קודם כמ״ש בס״ס זה ולכן יקראו אבא מורי וכן משמע לקמן סימן רמ״ו גבי חכם שאומר למתורגמן כך אמר לי אבא מורי ע״כ {עד כאן המגיה}):
(א) כשם שאדם מצווה כו׳ כך הוא מצווה בכבוד רבו כו׳ ר״ל מוזהר ועומד מן התורה ע״ז ומשום הכי אמר כך הוא מצווה ולא אמר דאסור מכח כ״ש דאין עונשין מן הדין ואח״כ אמר שמוראו הוא יותר גדול:
(ב) ורבו יותר מאביו כו׳ ומורא רבך כמורא שמים א״ל א״כ מאי יותר מאביו הא גם באביו כתב רבינו בריש סימן ר״מ דכבודו ומוראו ככבוד ומורא ה׳ י״ל דכל המוקש אינו שוה לגמרי אל אשר ניקש לו משא״כ מורא רבך כמורא שמים דדרשוהו חכמים מאת ה׳ אלקיך תירא לרבות רבו הרי נכתבו שני המוראות במקרא אחד להודיע שהם שוים לגמרי:
(א) כשם שאדם מצווה כו׳ הכל מל׳ הרמב״ם רפ״ה דהת״ת והעיקר בס״פ אלו מציאות:
(א) משנה ב״מ דף ל״ג ע״א ובסוף כריתות
(א) יותר מבשל אביו – הטור סיים שאביו מביאו לחיי עוה״ז ורבו מביאו לחיי עולם הבא ואין לך כבוד מכבוד רבו ומורא כמוראו ואמרו חכמים ומורא רבך כמורא שמים והקשה בפרישה אם כן מאי יותר מאביו הא גם באביו כתב רבינו ריש סימן ר״מ דכבודו ומוראו ככבוד ומורא השם ותירץ דכל המוקש אינו שוה לגמרי אל המקיש מה שאין כן מורא רבך כמורא שמים דדרשוהו מן את ה׳ אלהיך תירא לרבות רבו הרי נכתבו שני המוראות במקרא א׳ להודיע שהם שוים לגמרי עכ״ל. ולא נהירא דודאי כל מידי דהוקש לחבירו אין ביניהם חילוק כלל והטור לא נתכוין בזה להוכיח שמורא רבך יותר ממורא אב שזהו הוכיח כבר במה שאמר שמביאו לחיי עולם הבא אלא דכאן קשה לו על מה שאמר שאין מורא כמורא רבו והלא איפכא הוא דמורא אב הוא יותר שהרי הוקשה למורא המקום ממילא נסתר המעלה שאמר כבר ברב ותירץ דגם ברב מצינו זה שהרי א״ח מורא רבך כו׳ ונמצא ששפיר נשארה המעלה של הרב מצד שאמר כבר מצד שמביאו לחיי עולם הבא.
(א) אביו כו׳ – ז״ל ד״מ ולרבו יותר כו׳ יש ללמוד מזו דמי שאביו הוא רבו קורא אותו רבי ולא אבא מורי וכן מוכח ר״פ הזהב דקרי ליה ר״ש לרבי אביו ר׳ ונראה לי דהיינו דוקא אם הוא רבו מובהק כו׳ עכ״ל וצריך עיון שאין נוהגין כן הלכך יש לומר דאע״ג דחייב בכבוד רבו יותר משל אביו מכל מקום יותר יש לקרותו בשם אב המיוחד לו מילדותו וגם מסתמא האב מוחל על כבודו בזה כמו שנתבאר בא״ח סימן תע״ב סעיף ה׳ דבן אצל אביו אע״פ שהוא רבו מובהק צריך הסיבה אע״ג דתלמיד אצל רבו א״צ הסיבה משום דמסתמא אביו מוחל על כבוד רבו בזה וה״ה הכא ורבי שאני דהא אמרינן מימות משה עד רבי לא מצינו תורה וגדולה במקום אחד.
(א) אבא – כתב הש״ך וצ״ע שאין נוהגין כן עכשיו אם אביו הוא רבו לקרוא אותו בשם רבי ונראה לי דמסתמא האב מוחל על כבודו בזה כמו שכתוב בא״ח סימן תע״ב ס״ח גבי הסיבה ע״ש:
(א) חייב כו׳ – מתני׳ סוף כריתות:
(ב) אביו כו׳ – רפ״ד דב״מ:
(ג) אבל כו׳ – קדושין ל״א ב׳ כי הא דמר בר״א כו׳:
(א) בכבוד רבו – עיין בתשובת רדב״ז החדשות סימן ד״ש שכתב במי שעלה רבו שלישי לקרוא בתורה אינו רשאי התלמיד להיות הוא המשלים דאיכא זילותא לרבים ואפי׳ אם קראוהו לא יעלה דמוטב שיבא עשה דכבוד תורה וידחה מה שאמרו מי שקורין אותו לקרוא ואינו עולה עליו הכתוב אומר כו׳ דכיון דמשום כבוד רבו עביד הכי ליכא בזיון התורה ואם מה שקראו לרבו שלישי היה לכבוד הרב כמו שירת הים וכיוצא פשיטא דשרי ואם רבו נתן לו רשות בכל גוונא חייב לעלות עכ״ד ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ב) כָּל הַחוֹלֵק עַל רַבּוֹ, כְּחוֹלֵק עַל הַשְּׁכִינָה. וְכָל הָעוֹשֶׂה מְרִיבָה עִם רַבּוֹ, כְּעוֹשֶׂה עִם הַשְּׁכִינָה. וְכָל הַמִּתְרַעֵם עָלָיו, כְּאִלּוּ מִתְרַעֵם עַל הַשְּׁכִינָה. וְכָל הַמְהַרְהֵר אַחַר רַבּוֹ, כִּמְהַרְהֵר אַחַר הַשְּׁכִינָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:א׳
(ג) וכל החולק על רבו וכו׳. בסנהדרין פ׳ חלק (סנהדרין קי.):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) ומ״ש וכל החולק כו׳ בפ״ק חלק אמר רב חסדא כל החולק על רבו כחולק על השכינ׳ שנאמר הוא דתן ואבירם אשר הצו על משה ועל אהרן בעדת קרח בהצותם על ה׳ וכו׳ ופירש״י חולק על ישיבתו. מריבה תגר וקטטה לפטפט נגדו בדברים. מתרעם אומר על רבו שנוהג לו מדה כפושה ומדת אכזריות מהרהר מחפש עליו דברים עכ״ל רש״י ונראה שמפני שהוקשה לרש״י ז״ל חולק על רבו היינו עושה מריבה עם רבו לפיכך פי׳ דחולק על רבו פי׳ חולק על ישיבתו ומתיישב נמי שאמר חולק על רבו ולא אמר חולק עם רבו מפני שפירושו כההיא דתניא בפ׳ תפלת השחר רא״א המתפלל אחורי רבו וכו׳ החולק על ישיבתו של רבו גורם לשכינה שתסתלק מישראל מיהו לכאורה משמע דהיינו דווקא כשחולק על ההוראו׳ שנפסקו בב״ד וישיבתו של רבו דומה למה שעשו דתן ואבירם שחלקו על משה לסתור דבריו אבל אם אינו עושה כן רק קובע לו מדרש אין בזה עון וה׳ חפץ יגדיל תורה ויאדיר ומפני זה תמה הרמ״ך על הרמב״ם שכתב הקובע לו מדרש הוא בכלל החולק על רבו כמו שכתב בית יוסף משמו דמנין לו שזהו פירושו של החולק על רבו דאינו משמע רק החולק על ישיבתו והוראת דיניו. אכן יראה לפרש דעת הרמב״ם ממה שכתוב אשר הצו וגו׳ שפירוש אשר הצו את ישראל על משה שנקהלו כולם וחלקו על משה והוא כמ״ש ויקהלו על משה ועל אהרן ויאמרו אליהם רב לכם כי כל העדה כולם קדושים ובתוכם ה׳ ומדוע תתנשאו על קהל ה׳ משמע שעיקר מחלוקתם על ההתנשאות והשררה שהיה לו למשה לבדו וכמ״ש בסוף כי תשתרר עלינו גם השתרר שגם הם היו רוצים להחזיק בשררה מזה אתה למד שמי שלוקח לו שררה וההתנשאות של רבו דהיינו שקובע לו מדרש כמו רבו הוא הנקרא חולק על רבו דכמו שקרח ועדתו היו חולקים על משה ואהרן בכהונה ומלכות שזה היה שררותם כך כל מי שקובע מדרש הוא חולק על שררתו של רבו וכאילו חולק על השכינה ותדע שהרי אפי׳ לבדוק סכין של שחיטה שאינה הוראה כלל אסור משום כבודו של רבו דאין ראוי לתלמיד ליטול שררה במקום רבו אא״כ נטל ממנו רשות כמו שיתבאר בס״ד. א״כ כ״ש ליטול שררה כזו לקבוע מדרש שלא ברשות רבו ודברים ברורים ופשוטים הם ולא נמצא במחברים שחלקו ע״ז ולפיכך גם רבינו סתם דבריו בזה ולא כתבם בשם הרמב״ם מפני שדבר פשוט הוא גם דברי רש״י ז״ל שפי׳ החולק על רבו על ישיבתו וכלשון הנאמר בפרק תפלת השחר אפשר וקרוב לפרש כן שמי שקובע לו ישיבה בפני עצמו הרי הוא חולק על ישיבתו ואין להשגיח בתמיהתו של הרמ״ך לעשות מעשה נגד דברי הרמב״ם שוב מצאתי להדיא בתוס׳ בפרק המגרש (גיטין פ״ד) וז״ל ורבי יוחנן בעצמו לא היה בעל ישיבה בעוד שחזקיה קיים וכו׳ איתא בפסקי תוס׳ שם התלמיד אין לו להיות בעל הישיבה בעוד שרבו קיים והיינו כדברי הרמב״ם גם בעל צידה לדרך כתב כלשון הרמב״ם מאמר א׳ כלל ד׳ פ״י וכן במהרי״ק שורש קס״ט (בדף קל״ז ע״א):
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:א׳
(ב) מימרות דאמוראי סנהדרין דף ק״י ע״א
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולההכל
 
(ג) אֵיזֶהוּ חוֹלֵק עַל רַבּוֹ, כָּל שֶׁקּוֹבֵעַ לוֹ מִדְרָשׁ וְיוֹשֵׁב וְדוֹרֵשׁ וּמְלַמֵּד שֶׁלֹּא בִּרְשׁוּת רַבּוֹ, וְרַבּוֹ קַיָּם, אַף עַל פִּי שֶׁהוּא בִּמְדִינָה אַחֶרֶת. {הַגָּה: אֲבָל מֻתָּר לַחֲלֹק עָלָיו בְּאֵיזֶה פְּסָק אוֹ הוֹרָאָה, אִם יֵשׁ לוֹ רְאָיוֹת וְהוֹכָחוֹת לִדְבָרָיו שֶׁהַדִּין עִמּוֹ (פִּסְקֵי מהרא״י סי׳ רל״ח).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(ד) ואי זהו חולק על רבו כל שקובע לו מדרש וכו׳ ז״ל הרמב״ם בפ״ה מהלכות תלמוד תורה ולא ידעתי למה לא כתב רבינו דברים אלו בשמו ואפשר דמשום דדברים אלו הם פי׳ חולק על רבו הנזכר בדברי רז״ל לא חש לכתבם בשם הרמב״ם דמשמע ליה דפשט דברי רז״ל הכי הוו ואנו מצאתי כתוב שהרמ״ך תמה על הרמב״ם מנין לו שאסור לקבוע מדרש בחיי רבו ואין מקום לתמיהה זו שמבואר בדברי הרמב״ם שהוא סובר שזהו פירוש חולק על רבו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) ואיזהו חולק על רבו כו׳ אבל מותר לחלוק עליו באיזה פסק או הוראה אם יש לו ראיות והוכחות שהדין עמו רמ״א (והוא מפסקי מהרא״י סימן רל״ח וז״ל אם הראיות ברורות קצת וצורתא דשמעתא מוכח כדברי התלמיד למה לא יחלוק כך היה דרכו של תורה מימי התנאים ע״כ {עד כאן המגיה}): כל שקובע לו מדרש ויושב ודורש כו׳ וכי איתא בתו׳ פרק המגרש וז״ל התלמיד אין לו להיות בעל ישיבה בעוד שרבו קיים מ״ו:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ב׳
(ג) לשון רמב״ם בפ״ה מהלכות תלמוד תורה שסובר שזה פי׳ חולק על רבו
(ד) ברייתא שם דף ה׳ ע״ב
(ה) ברייתא שם
(ב) כל שקובע לו מדרש – כתוב בכסף משנה דר״ל דהיינו דוקא כשקובע עצמו להורות הוראות אבל מדברי הב״ח אינו נראה כן שכתב דר״ל דכיון שהוא קובע לו מדרש הרי הוא חולק על שררתו של רבו ותדע שהרי אפי׳ לבדוק סכין של שחיטה שאינו שום הוראה כלל אסור משום כבוד של רבו כו׳ (בזמן הש״ס) ועיין בתשובת מהרי״ך מקראקא ר״ס י״ט.
(ג) אבל כו׳ – ומדברי מהרי״ק שורש ק״ע לא נראה כן שכ׳ שם להוכיח אפילו היה תלמידו אם אח״כ נתחכם יכול לחלוק עליו ולהורות בפניו אפילו להלכה ממה שחלק ריש לקיש על רבי יוחנן ודוחק לומר דקים ליה דר״ל לא היה חולק אלא מסברא ולענין מה שהביא מהרא״י שם ראיה שכך היה דרכה של התורה מימות התנאים ואמוראים וגאונים בכמה מקומות י״ל דהיינו בנטילת רשות או שמת וכדלקמן ס״ד וצ״ע.
(ב) שקובע – הטעם כתב הב״ח דכיון שהוא קובע לו מדרש הלא הוא חולק על שררתו של רבו:
(ג) הוראה – כתב הש״ך דמדברי מהרי״ק לא משמע כן כי מה שהביאו ראיה לדין זה שכך הוא דרכה של תורה מימות התנאים ואמוראים וגאונים בכמה מקומות י״ל דהיינו בנטילת רשות או שמת כדלקמן ס״ד וצ״ע עכ״ל:
(ד) איזהו כו׳ – כמ״ש בפ״ד דברכות (כ״ז ב׳) והחולק על ישיבתו כו׳ והיינו בכה״ג:
(ה) שלא כו׳ אע״פ כו׳ – כמ״ש בס״ד בש״ע אפי׳ הוא בסוף כו׳ או עד כו׳:
(ו) אבל כו׳ – דבכמה מקומות מצינו שהיו חולקין על אביהם ורבם כמ״ש בקדושין מ״ב א׳ ור״נ כו׳ וכן רבי עם רשב״ג:
(ב) מותר לחלוק – עיין בתשובת רדב״ז החדשות סימן תצ״ה. ועיין בשאילת יעב״ץ ח״א סימן ה׳ שהאריך הרבה בזה והמציא עשרה פרטים בענין זה. ועיין בתשובת חוט השני סימן כ׳ שגדול אחד התרעם עליו על השגתו על גדולי הקדמונים ומה גם לומר דאישתמיט להו דברי הש״ס והפוסקים והשיב לו שאין ע״ז להתרעם כי כן מצינו במחברים שבכל דור ודור שלא נמנעו להשיג על גדולים שלפניהם וזה הלשון אישתמיטתיה הוא לקוח מהש״ס שכן מצינו כמה פעמים שאמרו על גדולי האמוראים והוא לשון נקיה ודרך כבוד לומר דבאותה שעה נשמט ממנו הדבר ההוא כי השכחה היא טבע אנושית כוללת כל האישים ואין חילוק בין רב למעט ע״ש שהאריך בזה ושם תמצא בקיאות נפלאות. ועיין בספר שתי ידות להגאון מהר״ם די לונזאנ״ו באצבע הרביעי שכתב בזה ענין מושכל:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ד) אָסוּר לְאָדָם לְהוֹרוֹת לִפְנֵי רַבּוֹ לְעוֹלָם, וְכָל הַמּוֹרֶה לְפָנָיו חַיָּב מִיתָה. {הַגָּה: וַאֲפִלּוּ נְטִילַת רְשׁוּת לֹא מְהָנֵי תּוֹךְ שְׁלֹשָׁה פַּרְסָאוֹת, אִם הוּא רַבּוֹ מֻבְהָק (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם תּוֹסָפוֹת פ״ק דְּסַנְהֶדְרִין וּמַהֲרִי״ק שֹׁרֶשׁ ק״ע וַאֲגֻדָּה שָׁם וּסְמַ״ק סוֹף עֲשִׂין י״ג בְּשֵׁם ר״י וּפֶרֶק אַף עַל פִּי).} וְאִם הוּא רָחוֹק מֵרַבּוֹ י״ב מִיל, וְשָׁאַל לוֹ אָדָם דְּבַר הֲלָכָה בְּדֶרֶךְ מִקְרֶה, יָכוֹל לְהָשִׁיב. אֲבָל לִקְבֹּעַ עַצְמוֹ לְהוֹרָאָה וְלֵישֵׁב וּלְהוֹרוֹת, אֲפִלּוּ הוּא בְּסוֹף הָעוֹלָם, אָסוּר לְהוֹרוֹת עַד שֶׁיָּמוּת רַבּוֹ אוֹ עַד שֶׁיִּתֵּן לוֹ רְשׁוּת. {הַגָּה: וְכָל זֶה בְּרַבּוֹ מֻבְהָק, אֲבָל בְּתַלְמִיד חָבֵר, אֲפִלּוּ תּוֹךְ שְׁלֹשָׁה פַּרְסָאוֹת שָׁרֵי (רי״ף וְרַמְבַּ״ם כִּדְאִיתָא בְּבֵית יוֹסֵף). וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּמִכָּל מָקוֹם לִפְנֵי רַבּוֹ מַמָּשׁ אָסוּר (ריב״ש סי׳ רע״א), וַאֲפִלּוּ שֶׁלֹּא בְּפָנָיו מַמָּשׁ, אִם הִתְחִילוּ בִּכְבוֹד הָרַב לוֹמַר שֶׁיִּשְׁאֲלוּ לָרַב, אוֹ שֶׁהָרַב מֻפְלָג בְּחָכְמָה וְזִקְנָה, אֵין לְהוֹרוֹת בְּעִירוֹ (בְּבֵית יוֹסֵף מִגְּמָרָא בפ׳ הַדָּר).} וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּתַלְמִיד גָּמוּר תּוֹךְ י״ב מִיל חַיָּב מִיתָה, אִם הוּא מוֹרֶה. חוּץ לְי״ב מִיל, פָּטוּר אֲבָל אָסוּר. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּדַוְקָא בְּרָגִיל לָבוֹא לְעִירוֹ שֶׁל תַּלְמִיד. אֲבָל אִם אֵינוֹ רָגִיל לָבוֹא שָׁם, רַק בְּדֶרֶךְ אַקְרַאי, מֻתָּר, כָּל שֶׁהוּא חוּץ לְג׳ פַּרְסָאוֹת (מָרְדְּכַי בְּשֵׁם ריב״א).} תַּלְמִיד חָבֵר תּוֹךְ י״ב מִיל, פָּטוּר אֲבָל אָסוּר. וחוץ לְי״ב מִיל, מֻתָּר. אַף עַל פִּי שֶׁנָּטַל רְשׁוּת מֵרַב אֶחָד, לֹא סָגֵי, עַד שֶׁיִּטֹּל רְשׁוּת מִכָּל רַבּוֹתָיו הַמֻּבְהָקִים. {הַגָּה: וְהַאי מֻבְהָקִים לֹא מַיְרֵי כִּשְׁאָר רַבּוֹ מֻבְהָק שֶׁרֹב חָכְמָתוֹ מִמֶּנּוּ, דְּאִם כֵּן לֹא אֶפְשָׁר לִהְיוֹת לוֹ הַרְבֵּה רַבּוֹתָיו מֻבְהָקִים, אֶלָּא ר״ל תַּלְמִיד גָּמוּר, לַאֲפוּקֵי תַּלְמִיד חָבֵר דְּהַיְנוּ שֶׁנִּתְגַּדֵּל בַּתּוֹרָה וְנַעֲשָׂה חָבֵר לְרַבּוֹ, דְּהַיְנוּ שֶׁהוּא קָרוֹב לִהְיוֹת גָּדוֹל כְּרַבּוֹ (מהרי״ק שֹׁרֶשׁ ק״ע וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם רשב״ם פ׳ יֵשׁ נוֹחֲלִין). מִיהוּ יֵשׁ חוֹלְקִין וּסְבִירָא לְהוּ דְּאִי קִבֵּל רְשׁוּת מֵרַבּוֹ אֶחָד, מְהָנֵי לְהוֹרוֹת חוּץ לְג׳ פַּרְסָאוֹת (תְּשׁוּבַת הָרַשְׁבָּ״א סי׳ קי״א וריב״ש סי׳ רפ״א). אֲבָל תּוֹךְ ג׳ פַּרְסָאוֹת, לֹא מְהָנֵי לֵיהּ. וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּכָל שֶׁאֵינוֹ רַבּוֹ מֻבְהָק, דְּהַיְנוּ שֶׁאֵין רֹב חָכְמָתוֹ מִמֶּנּוּ, תַּלְמִיד חָבֵר הוּא (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַמְבַּ״ם).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ב׳, רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ב׳-ג׳, רמב״ם תלמוד תורה ו׳:ב׳, רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ׳:ט׳
(ה) ואסור לו לאדם להורות בפני רבו לעולם וכל המורה לפניו חייב מיתה וכתב הרמב״ם אם הוא רחוק מרבו י״ב מיל וכו׳ ג״ז בפ״ה מה׳ ת״ת וטעמו מדגרסי׳ בפ״ק דסנהדרין (ה:) פעם אחת הלך רבי למקום אחד וראה בני אדם שמגבלין עיסותיהם בטומאה וכו׳ תנא באותה שעה גזרו תלמיד אל יורה אא״כ נוטל רשות מרבו ואיתא תו התם תנחום בריה דרב אמי איקלע לאתר דריש להו מותר ללתות חטים בפסח אמרו ליה לאו רבי מני דמן צור איכא הכא ותניא תלמיד אל יורה הלכה במקום רבו אא״כ היה רחוק ממנו ג׳ פרסאות כנגד מחנה ישראל ופירש״י כנגד מחנה ישראל דכל מאן דבעי מילתא אזיל לגבי דמשה דכתיב והיה כל מבקש ה׳ וגו׳ אע״ג שהמחנה ג׳ פרסאות ואתו לגבי דמשה רבותא דמשה שאני עכ״ל ובפ׳ הדר (עירובין סג.) אמר רבא בפניו אסור וחייב מיתה שלא בפניו אסור ואינו חייב מיתה וגרסינן תו התם רבינא סר סכינא בבבל א״ל רב חסדא מ״ט עביד מר הכי א״ל והא רב המנונא אורי בחרתא דארגז בשני דרב חסדא א״ל לאו אורי איתמר א״ל איתמר אורי ואיתמר לא אורי בשני דרב הונא רביה הוא דלא אורי ואורי בשני דרב חסדא דתלמיד חבר דיליה הוא ואנא נמי תלמיד חבר דמר אנא ומשמע דחרתא דארגז היה רחוק מפומבדיתא מקומו של רב הונא יותר מג׳ פרסאות ואפ״ה לא אורי ומשמע נמי התם מתוך הסוגיא דכל תוך ג׳ פרסאות חשיב בפניו וחוץ לג׳ שלא בפניו וכ״כ התוספות והרא״ש בפ״ק דסנהדרין ופ׳ הדר וכי היכי דלא תיקשי לן מההיא דתניא תלמיד אל יורה במקום רבו אא״כ היה רחוק ממנו ג׳ פרסאות דמשמע דבין נטל רשות בין לא נטל חוץ לשלשה פרסאות שרי מתרץ הרמב״ם דהא דמשמע דאפילו חוץ לג׳ פרסאות אסור היינו בקובע עצמו ללמוד ולהורות והא דמשמע דחוץ לג׳ פרסאות מותר היינו באקראי בעלמא וההוא עובדא דתנחום בריה דרב אמי אקראי בעלמא הוה כדמוכח לישנא דדרש להו ולישנא דאיקלע לאתר ואותבוה מדתני אל יורה אא״כ היה רחוק שלשה פרסאות דמשמע דאי הוה חוץ לג׳ פרסאות ש״ד משום דאקראי בעלמא הוה והתוספות והרא״ש תירצו דהא דמשמע דחוץ לשלשה פרסאות אסור איירי בתלמיד גמור והא דמשמע דחוץ לג׳ פרסאות שרי איירי בתלמיד חבר וכיוצא בזה כתבו הגהות מיימון בפ״ה מהלכות ת״ת בשם הר״מ ומדברי המרדכי בפרק הדר נראה שמתרץ בע״א דהא דמשמע דחוץ לג׳ פרסאות אסור דהיינו דווקא במקום שרבו רגיל לבא שם לקיצים כמו ביום השוק או בשני וחמישי והא דמשמע דחוץ לג׳ פרסאות מותר היינו בשאינו רגיל לבא לקיצים שם כי אם באקראי בעלמא:
ומשמע מדברי התוספות בפ״ק דסנהדרין דאפילו נטל רשות מרבו תוך ג׳ פרסאות אסור וכן משמע מדגרסינן בפרק אע״פ (כתובות ס:) אריסיה דאביי אתא לקמיה דאביי א״ל מהו ליארס עם מניקת חבירו בט״ו חדש א״ל חדא דר״מ ורבי יהודה הלכה כר״י וכו׳ כי אתא לקמיה דרב יוסף א״ל רב ושמואל דאמרי תרוייהו צריכה להמתין כ״ד חדש וכו׳ אמר אביי האי מילתא דאמור רבנן אפילו ביעתא בכותחא לא לישרי איניש במקום רביה לא משום דמחזי כאפקירותא אלא משום דלא מסתייע מילתא למימרא דהא אנא הוה גמירנא להא דרב ושמואל אפ״ה לא מסתייע לי מילתא למימרא ופירש״י דלא מסתייע מילתא שיורה כהלכה וכתבו התוספות כאפקירותא ונ״מ היכא שהרב מוחל על כבודו דשרי ואפ״ה אל יורה דלא מסתייע מילתא הואיל ורבו אצלו עכ״ל.
ומשמע דכל שהוא תוך ג׳ פרסאות חשיב רבו אצלו ולא יורה ומה שכתבו דשרי היינו לענין שאין בדבר משום כבוד הרב כיון שמחל וכ״כ מהרי״ק בשורש קע״א דדוקא חוץ לג׳ פרסאות מועיל רשות אבל לא תוך ג׳ פרסאות וכתב עוד שם דבתלמיד גמור כלומר שאינו תלמיד חבר אע״פ שנטל רשות מרב אחד לא סגי עד שיטול רשות מכל רבותיו המובהקים.
וכתב ע״ש שאין התלמיד יכול לסמוך אחרים במקום רבו וכ״כ התוספות בהדיא בפ״ק דסנהדרין שלא היה רבי חייא רשאי ליתן רשות לרב ולרבה בר בר חנה בעירו של רבי שלא ברשותו ובשורש קי״ז כתב שהדעת מכרעת שאין לסומך להשתרר על הנסמך אם לא שהוא רבו אלא שנהגו ומרגלא בפום כל שהנסמך כפוף לסומך אותו ונלע״ד להביא ראייה למנהג מדגרסי׳ פ״ק דסנהדרין (ה.) רבה בר רב הונא כי הוה מנצי בהדי ריש גלותא אמר לא מנייכו נקיטנא רשותא אלא מאבא מארי וכו׳ ומשמע משם דאפילו למילי אחריני דלא שייכי בדיני מיכף הוה כייף להני דבי ר״ג אי הוה נקיט רשותא מינייהו ומ״מ נראה דיפה כתבת דמאחר שלא קבל הרב הנסמך הסמיכה מיד הרב ההוא הסומך אלא על ידי רבנים אחרים והוא נעשה להם סניף פשיטא דאין לאותו רב להשתרר עליו כלל (וכתב עוד שורש ק״ע פשיטא דאין זה אלא כפיפות בעלמא אבל לא שיתחייב בכבודו כתלמיד לרב):
ונראה מדברי הרמב״ם דתלמיד חבר אפילו בפניו מותר להורות שהרי כתב בסוף הפרק הנזכר במה דברים אמורים ברבו מובהק שלמד ממנו רוב חכמתו אבל אם לא למד ממנו רוב חכמתו הרי זה תלמיד חבר ואינו חייב בכבודו בכל אלו הדברים אבל עומד מלפניו וקורע עליו ע״כ משמע דס״ל ז״ל דהא דאמר רבינא לרב אשי אנא תלמיד חבר דמר אנא היינו לומר דכיון דאינו אלא תלמיד חבר מותר לו להורות אפילו בפניו דלא הוזכר איסור הוראה כלל אלא גבי רבו מובהק דוקא וכ״נ שהוא דעת הרי״ף שהשמיט עובדא דרבינא דא״ל לרב אשי תלמיד חבר דמר אנא משום דסתם רבו שאמרו שאסור להורות לפניו או שלא בפניו היינו רבו מובהק דוקא וממילא משמע דכל שאינו מובהק אפילו בפניו שרי שאם היה סובר כדעת התוס׳ והרא״ש הוה ליה לכתוב ההוא עובדא לאשמועינן דבתלמיד חבר בפניו מיהא אסור:
ומדברי הרמב״ם שכתבתי בסמוך למדנו פירוש תלמיד חבר ומהרי״ק כתב בשורש ק״ע שיש מי שפירש תלמיד חבר היינו דמתחלה היה תלמיד ואח״כ נתחכם ונעשה חבירו והוא ז״ל כתב דאפילו לא נתחכם כמותו אלא שהוא קרוב להיות כמותו נקרא תלמיד חבר דתלמיד היינו לומר שלא היה חכם כמותו וחבר היינו לומר שהיה קרוב להיות חבירו ע״כ ודברי הרמב״ם שכתבתי בסמוך אינם לא כדברי זה ולא כדברי זה דאם למד רוב חכמתו ממנו כי נתחכם ונעשה גדול כמוהו מאי הוי אלא כל שלמד ממנו קצת חכמתו ולא רובא הוי תלמיד חבר ודברי רשב״ם כדברי מהרי״ק דבס״פ מי שמת (בבא בתרא קנח:) אהא דקאמר התם הדא אמרה בן עזאי תלמיד חבר דר״ע הוה כתב פשיטא לן דמתחלה היה תלמידו והדא אמרה דלבסוף היה חבירו דקא״ל שבא לחלק עלינו את השווין ולא קא״ל שבא רבינו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) וא״א הרא״ש כתב בתלמיד גמור כו׳ ואף ע״פ שנטל רשות מרב אחד לא סגי עד שיטול רשות מכל רבותיו המובהקים כ״כ מהרי״ק וז״ל רמ״א בש״ע סעיף ד׳ והאי מובהקים (כן פי׳ הרמב״ם) לא מיירי כשאר רבו מובהקים שרוב חכמתו ממנו דא״כ לא אפשר להיות לו הרבה רבו מובהקים אלא ר״ל תלמיד גמור לאפוקי תלמיד חבר דהיינו שנתגדל בתורה (כן פי׳ מהרי״ק שורש ק״ע {עד כאן המגיה}) ונעשה חבר לרבו דהיינו שקרוב הוא להיות גדול כרבו ויש חולקין וס״ל דאי קיבל רשות מרב א׳ מהני להורות חון לג׳ פרסאות וי״א (ב״י בשם הרמב״ם והד״מ מקשה על הב״י מהגמרא ומסיק שהרשב״ם ס״פ מי שמת וריב״ש סימן רמ״א ס״ל כדברי מהרי״ק {עד כאן המגיה}) דכל שאינו רבו דהיינו שאין רוב חכמתו ממנו תלמיד חבר הוא. וסמיכות היא נטילת רשות. ואין להתלמיד לסמוך אחרים במקום רבו מהרי״ק שורש ק״ע. אין לאדם להורות עד מ׳ שנה אם יש גדול ממנו בעיר אף על פי שאינו רבו גמרא בפ״ק דע״ז ועיין בב״י. חכם שאסר אין חבירו רשאי להתיר משקול הדעת אם לא שיש לו קבלה או שטעה בדבר משנה יכול להתיר כז׳ ע״ש בש״ע:
(ג) להורות בפני רבו לעולם נראה דהאי בפני רבו ר״ל בעודו חי ואפי׳ שלא בפניו אסור לעולם אפי׳ רחוק הרבה ממנו והיינו הוראה בקביעות דאינו מותר אלא באקראי וכדמסיק:
(ד) אם הוא רחוק מרבו י״ב מיל כו׳ כנגד מחנה ישראל שהיתה ג׳ פרסאות וכל דבעי מילתא אזיל לגביה דמשה דכתיב כל מבקש ה׳ וגומר ואע״ג שהמחנה היתה ג׳ פרסאות ואתו לגבי דמשה (ר״ל ומשה היה רחוק מן המחנה מיל דכתיב ומשה יקח את האוהל ונטה לו מחוץ למחנה הרחק מן המחנה וגומר ופירש״י הרחק אלפים אמה מן המחנה א״כ מן קצה מחנה השנייה עד אהלו הוא י״ג מילין) רבותא דמשה שאני רש״י. וא״ל א״כ לא הו״מ למילף מינה כלל וי״ל דמ״מ איכא למימר דאי לא דהוה אסור להורות בפני רבו לא הוי אזלי לגבי משה אלא משום דמתחילה כשהיה משה עמהם במחנה היה מן הדין אסור להו להורות בפניו מש״ה אע״ג דאזל מהן אח״כ רחוק מיל נשארו במנהגן הראשון מפני כבודו לרבותא דמשה. והעיקר דהתורה שכתבה וכל מבקש ה׳ כו׳ לא לחנם כתבו לנו בהתורה אלא כדי ללמד מינה ובהיות שלא קם כמשה בישראל עוד ליכא למימר דלא אגמרא לן אלא דוקא באיש כמשה אלא ה״ה כל תלמיד עם רבו מובהק. ועיקר למודא דקרא לא בא שנלמד מהוראות אותה שעה שהיה בו משה חוץ למחנה ממחרת י״כ עד ר״ח ניסן כדפי׳ רש״י שם בפרשת כי תשא אלא ה״ק כמו שנהגו ישראל שלא פתחו פה לפני משה בעודן עמהן במחנה כן נהגו גם אחר שנטה אהלו חוץ למחנה שגם שם כל מבקש ה׳ הלכו אצלו ומשמע דלרבותא כ״כ דאפי׳ לשם שהיה חוץ לי״ב מיל לא היו צריכין לילך אצלו הלכו אצלו ומינה נלמד דתלמיד עם רבו חייב בתוך י״ב מיל תדע דהא כתיב ומשה יקח את האוהל ונטה לו מחוץ למחנה הרחק מן המחנה וקרא לו אוהל מועד והיה כל מבקש ה׳ יצא אל אוהל מועד אשר מחוץ למחנה והול״ל אשר רחוק מן המחנה אלא ה״ק מן הדין לא היו צריכין לצאת אליו מן המחנה כוון שחוץ למחנה הוא חוץ לי״ב מילין אלא מפני כבודו דמשה עשו יתור ויצאו אפי׳ חוץ למחנה וש״מ דעד י״ב מיל שיעור מחנה הוא החיוב. ואף ע״ג דמשה באמצע המחנה היה שוכן במזרח המקדש אצל בני קהת מ״מ לא ימלט שלפעמים היה ג״כ בקצה המחנה וק״ל:
(ה) וא״א הרא״ש ז״ל כתב בתלמיד גמור תוך שנים עשר מיל כו׳ דתוך י״ב מיל נקרא בפניו:
(ג) ומ״ש ואסור לו לאדם להורות בפני רבו לעולם פי׳ לעולם איכא איסורא בפניו אפי׳ נטל רשות: ומ״ש וכל המורה לפניו חייב מיתה פי׳ בלא נטל רשות איכא מיתה בפניו דומיא דבני אהרן וההוא תלמיד שהורה לפני רבי אליעזר כדאיתא בפרק הדר (עירובין ס״ג) דנתחייבו מיתה לפי שהורו תוך ג׳ פרסאות ולא נטלו רשות דכל תוך ג׳ פרסאות כבפניו דמיא וכ״כ התוספות בפרק הדר ופ״ק דסנהדרין והא דאמר רבא בפ׳ הדר שלא בפניו אסור ואינו חייב מיתה מיירי בחוץ לג׳ פרסאות ולא נטל רשות אלא דקשה מעובדא דתנחום בריה דרב אמי פ״ק דסנהדרין דמוכחא להדיא דחוץ לג׳ פרסאות שרי להורות וליכא איסורא כלל ונראה ממ״ש הרמב״ם לשם דמפרש הך עובדא דוקא בהוראה דרך מקרה וכו׳ והרא״ש בפרק הדר מפרש דהיינו דוקא בתלמיד חבר וכן כתבו התוספות בפ׳ הדר ודלא כמ״ש התוס׳ פ״ק דסנהדרין דדחו האי שינוייא דליכא למימר דעובדא דתנחום איירי בתלמיד חבר דהא כיון דממשה גמרינן משמע דבתלמיד גמור איירי דליתא מיהו הא דפי׳ התוס׳ לשם דהא דשרי חוץ לג׳ פרסאות אפי׳ בתלמיד גמור היינו בנטל רשות אבל תוך ג׳ פרסאות אפילו נטל רשות אסור הכי הילכתא כדפרישית והא נמי דתלמיד חבר אסור תוך ג׳ פרסאות היכא דלא נטל רשות הילכתא היא ודלא כהרמב״ם לשם שמתיר אפי׳ תוך ג׳ פרסאות עיין בב״י: כתב בתרומת הדשן סימן מ״ב דשתויי יין אף ביינות שלנו שאינן חזקים צריך ליזהר מאד שלא להורות אלא בדבר דזיל קרי בי רב הוא כגון שרץ טמא צפרדע טהור דם אסור וכה״ג אבל שאר הוראה אפילו נט״ל ובטל בששים אע״ג דמותר להורות בהן בפני רבו שתויי יין אסורים בהן דהא לאו זיל קרי בי רב הוא וכ״כ הרמב״ם פ״א מה׳ ביאת המקדש דאסור להורות בשכרות אלא בדבר שהצדוקים מודים בו והני ודאי דצדוקים לא מודו בהו וכו׳ עכ״ל ונראה דאף ביינות שלנו אפי׳ שתה יין מזוג אם שתה ביותר מרביעית אסור להורות אא״כ בדלא שתה אלא רביעית מזוג או פחות מרביעית שאינו מזוג וביותר מרביעית אפילו מזוג אפילו דרך מיל ושינה אינו מפיגו אלא ישהא לפי השכרות עד שלא ישאר משכרותו כלום אבל רביעית שאינו מזוג דרך מיל ושינה מפיגו ואין חילוק בין מהלך ברגל ובין רכוב ובשתה בתוך הסעודה אפילו ביותר מרביעית ואינו מזוג מותר להורות דיין שבתוך הסעודה אינו משכר אם לא בשתה הרבה כגון בי״ט או בסעודה גדולה כגון מילה ונישואין או פורים וכיוצא ביה במקומות ששותין הרבה אסור להורות כל היום עד למחר ואם נתן דעתו כבר על פסק הדבר מותר להורות ואפילו לאחר סעודה גדולה כמו בי״ט ומותר לשכור ללמוד תורה ואם היה חכם קבוע להוראה לא ילמוד שלמודו הוראה היא עיין במ״ש הרמב״ם לשם והרשב״א בתשובה סימן רמ״ז והארכתי לבאר כל זה בתשובה בס״ד. ומי שמיצר ואין דעתו מיושבת עליו אל יורה בשעה שהוא מיצר דכתיב בצר אל יורה וכ״כ התוס׳ ע״פ הירושלמי ומדת חסידות לכל בעל הוראה שיהא נזהר מלהורות בכל הני דפרק הדר כגון ביומא דרתח או בא מן הדרך ברגלו או ביתא דאית ביה שיכרא או הרסנא אבל אין שם איסור אפילו לכתחילה:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ב׳, רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ב׳-ג׳, רמב״ם תלמוד תורה ו׳:ב׳, רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ׳:ט׳
(ו) מימרא דרבא עירובין דף ס״ב ע״א
(ז) טור בשם הרמב״ם (פ״ה מה׳ ת״ת דין ג׳) מברייתא שם וכפי׳ הרמב״ם שם דלא תקשי מהך ברייתא דמשמע אפי׳ לא נטל רשות מותר חוץ לשלש פרסאות אהא דרב הונא לא אורי בחרתא דארגיז וכו׳ שם והתוספות תירצו כמ״ש הרב רמ״א בהג״ה
(ח) כתירוצא קמא שם דף ס״ג ע״א
(ט) כתירוצא בתרא שם
(י) שם בשם אביו הרא״ש ממימרא דרבא שם דף ס״ג ע״א דומיא דבני אהרן וההוא תלמיד שהורה לפני רבי אליעזר שם והגהת מיימוני
(יא) ממימרא דרבא שם וכמ״ש התוספות שם ובסנהדרין דף ה׳ ע״ב
(יב) מעובדא דתנחו׳ בריה דרבי אמי וכו׳ שם וכפירוש התוספות שם בעירובין דף ס״ב ע״ב ואפי׳ נטל רשות משום דלא מסתייעא מלתא הואיל ורבו אצלו מעובדא דאריסיה דאביי דאתא לקמיה דאביי וכו׳ כתובות דף ס׳ ע״ב וכפירוש רש״י והתוס׳ שם ומשמע דתוך ג׳ פרסאות חשוב רבו אצלו וכ״כ מהרי״ק בשורש קע״ג דדוקא חוץ לג׳ פרסאות מועיל רשות וכמ״ש הרמ״א בהג״ה לעיל
(יג) מהרי״ק שם
(ב) שלש פרסאות – נלמד ממחנה ישראל שהיה כשיעור זה וכתיב והיה כל מבקש ה׳ יבוא אל משה.
(ד) ואפי׳ נטילת כו׳ – ודעת הראב״ד והרשב״א בתשו׳ סי׳ קי״א והריב״ש סימן רע״א דנטילת רשות מהני אפי׳ תוך ג׳ פרסאות.
(ה) וכל זה ברבו מובהק – כל זה נמשך לסברא זו דהרמב״ם אבל י״א דאפי׳ תלמיד חבר אסור תוך ג׳ כדלקמן.
(ו) וי״א כו׳ ממש כו׳ – האי ממש לא קאי ארבו אלא אלפניו כלומר דלפניו ממש אפילו תלמיד חבר אסור.
(ז) וי״א דתלמיד גמור כו׳ – וי״א אלו אין מחלקים בין דרך מקרה לקבע כדמוכח מדבריהם ע״ש וכן משמע בטור.
(ח) וי״א דדוקא ברגיל לבא – שם לקצים כגון ביום השוק או בב׳ וה׳ שם ונראה דיום השוק דומיא דב׳ וה׳ היינו יום ראשון דשבוע אבל יום השוק דשנה כגון יריד לא מיקרי רגיל.
(ט) אבל אם אינו רגיל כו׳ מותר כל שהוא חוץ לג׳ פרסאות – אפי׳ הוא רבו מובהק כן הוא במרדכי שם.
(י) וחוץ לי״ב מיל מותר כו׳ – משמע אפי׳ בלא נטילת רשות וכן מוכח בתוספות רפ״ק דסנהדרין דף ה׳ ע״ב שכתבו דבפרק הדר דלא אורי רב המנונא בחרתא דארגיז בשני דרב הונא רביה איירי שלא נטל רשות אע״פ שהיה חוץ לג׳ פרסאות והתם בפרק הדר (ריש דף ס״ג) אמרינן דדוקא בשני דרב הונא לא אורי אבל בשני דרב חסדא אורי משום דתלמידו חבר היה ודוק אבל בהגמי״י פ״ה מהלכות ת״ת כתב דמכל מקום צריך נטילת רשות ועיין במהרי״ק סימן ק״ע האריך ליישב דבריהם.
(יא) אע״פ שנטל רשות כו׳ – אתלמיד גמור קאי וכדמסיים עד שיטול רשות מכל רבותיו המובהקים אבל בתלמיד חבר כתב גם מהרי״ק דסגי בנטילת רשות מרבו ומשמע עוד במהרי״ק שם דאם יש לו רב א׳ מובהק והאחרים אינם מובהקים צריך שיטול רשות מרבו המובהק.
(יב) והאי מובהקים כו׳ אלא ר״ל כו׳ – נראה מדברי הרב דלסברא זו אפילו לא למד רוב חכמתו ממנו כל שלא נתגדל להיות קרוב לרבו מיקרי תלמידו וכן נראה ממ״ש דא״כ לא אפשר כו׳ אלמא דבלא למד ממנו רוב חכמתו מיירי ואפ״ה מיקרי תלמידו וכן משמע ממ״ש אח״כ וי״א דכל שאין כו׳ אלמא דלסברא הראשונה אפילו אין רוב חכמתו ממנו מיקרי תלמידו אבל לפע״ד אין הדבר כן אלא הרמב״ם ומהרי״ק לא פליגי שהרי מהרי״ק גופיה כתב בריש התשובה וז״ל אמנם דוקא בתלמיד מובהק לדברי רב אחאי גאון ור״י ור״מ בן מיימון ור״י מטרני והרא״ש והטור שפסקו כולם כר׳ יודא דסוף אלו מציאות דבעינן שיהא רבו מובהק שרוב חכמתו ממנו אבל אין רוב חכמתו ממנו א״צ לנהוג בו שום כבוד רק לענין קריעה שקורע עליו כעל מי שמתאבל עליו ועומד מפניו כמ״ש הרמב״ם וטור י״ד (כדלקמן ס״ל) אבל להורות לפניו או לקבוע לו מדרש לעצמו וכן הני שכ׳ הרמב״ם כגון המתרעם על רבו והמהרהר אחר רבו כו׳ עכ״ל כל הדברים האלו אין נוהגין כיון שאין רוב חכמתו ממנו כדמשמע בהדיא מתוך דברי הרמב״ם שהרי בפ״ה מהל׳ ת״ת כתב אמרו חכמים מורא רבך כו׳ לפיכך אמרו חכמים כל החולק על רבו כו׳ כל המתרעם על רבו כו׳ כל העושה מריבה עם רבו כל המהרהר אחר רבו כו׳ אסור להורות בפני רבו וכן מונה והולך ומונה באותו פרק כל דין תלמיד לרבו ומסיים בסוף וז״ל ברבו מובהק שלמד רוב חכמתו ממנו אבל אם לא למד ממנו רוב חכמתו הרי הוא כתלמיד חבר ואינו חייב בכבודו בכל הדברים האלו אבל עומד לפניו וקורע עליו כו׳ הרי לך בהדיא שלא נאמרו הדברים שאין לקבוע מדרש וכן להורות בפניו אלא דוקא ברבו מובהק כו׳ ואפילו לר״ח וראבי״ה שפסקו כר׳ יוסי דאמר התם אפילו לא האיר עיניו אלא במשנה אחת נראה דלא א״ר יוסי אלא דוקא לענין קריעה ושיעמוד מפניו אבל לא לשאר מילי עכ״ל מהרי״ק שם ומ״ש בסוף התשובה דאם נתחכם אח״כ להיות גדול קרוב לרבו הוי תלמיד חבר שם הוציא דין חדש דאפילו למד רוב חכמתו ממנו אם אח״כ נתחכם כמותו הוי תלמיד חבר וי״ל גם הרמב״ם מודה לזה וז״ל שם ולא עוד אלא אפילו למדו וגם סמכו אם לבסוף נתחכם הנסמך יכול לחלוק עליו ולהורות בפניו אפי׳ בהלכה למעשה שהרי דבר פשוט שר״ל היה תלמיד גמור דרבי יוחנן לרש״י ור״י היה רבו מובהק וכל חכמתו ממנו היה וגם סמכו ואפ״ה חלק עליו עכ״ל הרי להדיא כמו שכתבתי וכן משמע להדיא בד״מ שכ׳ וז״ל וצ״ע מה הקשה ב״י על דברי מהרי״ק שכ׳ דאם למד רוב חכמתו ממנו כי נתחכם ונעשה גדול כרבו מאי הוי דהא מהרי״ק הביא ראיה לדבריו מריש לקיש שהיה תלמיד גמור לר׳ יוחנן ור׳ יוחנן רבו מובהק היה וסמכו ואפ״ה היה חולק עליו והורה בפניו בכמה דוכתי הואיל ונתחכם לבסוף ונעשה גדול ודברי ריב״ש סי׳ רע״א כדברי מהרי״ק עכ״ל אבל כשלא למד רוב חכמתו ממנו אפילו לא נתגדל להיות כמותו לא מקרי תלמידו גם למהרי״ק וכמ״ש ועוד ראיה ממ״ש הרב גופי׳ בד״מ ודברי ריב״ש סימן רע״א כדברי מהרי״ק (ומשמע ליה להרב שם לאו דוקא חכם כמותו ממש בשוי כו׳ ע״ש ואינו מוכרח ודוק) והרי הריב״ש שם כתב להדיא ופי׳ תלמיד חבר ר״ל שאין רוב חכמתו ממנו וכ״כ הרמב״ם בד״א ברבו מובהק שלמד ממנו רוב חכמתו כו׳ עכ״ל ולענין מ״ש הרב דא״כ לא אפשר לו להיות הרבה רבותיו מובהקים אינו כלום דהרי פירש״י בס״פ אלו מציאות רוב חכמתו אם מקרא מקרא אם משנה משנה ואם ש״ס ש״ס וכ״כ הט״ו לקמן ס״ל וא״כ יש לומר שלמד אצל זה רוב חכמתו במקרא ואצל זה רוב חכמתו במשנה ואצל זה רוב חכמתו בש״ס ואצל זה רוב חכמתו במדרש ואגדות ואצל זה רוב חכמתו בקבלה וכיוצא כזה בשאר חכמות התורה תדע שהרי הריב״ש ג״כ ס״ל דכל שאין רוב חכמתו ממנו [לא] מקרי רבו וכמ״ש והרי הריב״ש כתב שם דא״צ נטילת רשות רק מרבו הא׳ וכע״ש וגם הרב בד״מ בשמו אלמא דיש לו הרבה רבותיו מובהקים אלא ודאי כדפירש׳ וכן נראה דעת המחבר דלקמן סעיף ל׳ כתב דכל שאין רבו מובהק דהיינו שאין רוב חכמתו ממנו אין חייבים באלו הדברים וכאן כתב אע״פ שנטל רשות מרב א׳ לא סגי עד שיטול רשות מכל רבותיו המובהקים אלא ודאי כדפי׳ ודו״ק.
(יג) מהני להורות – חוץ לג׳ פרסאות אבל תוך ג׳ פרסאות לא מהני ליה רשות מרב א׳ עכ״ל עט״ז ומשמע הא מכל רבותיו אם אין לו רק רב אחד מהני והוא נמשך לסברא זו דהרשב״א וסייעתו אבל יש חולקין דתוך ג׳ לא מהני נטילת רשות כדלעיל ס״ק ד׳.
(ד) רשות – ודעת הראב״ד והרשב״א והריב״ש דנטילת רשות מהני אפי׳ תוך ג׳ פרסאות. ש״ך:
(ה) ממש – האי ממש לא קאי ארבו אלא אלפניו כלומר דלפניו ממש אפי׳ תלמיד חבר אסור. ש״ך:
(ו) ברגיל – היינו בב׳ וה׳ או ביום השוק של כל שבוע אבל ביום השוק דשנה כגון יריד לא מקרי רגיל. ש״ך:
(ז) מותר – משמע אפי׳ בלא נטילח רשות אבל בהגמי״י כתב דמ״מ צריך נטילת רשות ועיין במהרי״ק סימן ק״ע שהאריך ליישב דבריהם עכ״ל הש״ך:
(ח) אחד – כתב הש״ך דאתלמיד גמור קאי אבל בתלמיד חבר כ׳ מהרי״ק דסגי בנטילת רשות מרבו ומשמע עוד שם דאם יש לו רב א׳ מובהק והאחרים אינם מובהקים צריך שיטול רשות מרבו המובהק:
(ט) אלא – כתב הש״ך דמדברי הרב נראה דלסברא זו אפי׳ לא למד רוב חכמתו ממנו כל שלא נתגדל להיות קרוב לרבו מיקרי חלמידו אבל לפע״ד אין הדבר כן אלא דאם אין רוב חכמתו ממנו א״צ לנהוג בו שום כבוד רק לענין קריעה בלבד ומה שהוכיח הרב דא״כ א״א להיות לו הרבה רבותיו מובהקים אינו כלום די״ל שלמד אצל א׳ רוב חכמתו במקרא ואצל א׳ במשנה וא׳ בש״ס וא׳ במדרש ואגדות וא׳ בקבלה וכיוצא בזה בשאר חכמות התורה וכן נראה דעת המחבר דלקמן סעיף ל׳ כתב דכל שאין רבו מובהק דהיינו שאין רוב חכמתו ממנו אין חייבים באלו הדברים וכאן כ׳ אע״פ שנטל רשות מרב א׳ לא סגי וכו׳ אלא ודאי כדפי׳ וגדולה מזו כתב מהרי״ק דאפי׳ למדו וגם סמכו אם לבסוף נתחכם הנסמך יכול לחלוק עליו ולהורות בפניו הלכה למעשה שהרי דבר פשוט שריש לקיש היה תלמיד גמור דר׳ יוחנן ור״י היה רבו מובהק וכל חכמתו ממנו היה וגם סמכו ואפ״ה חלק עליו עכ״ל:
(י) לא – לשון הלבוש לא מהני ליה רשות מרבו א׳ ומשמע הא מכל רבותיו או אם אין לו רק רב א׳ מהני והוא נמשך לסברא זו דהרשב״א וסייעתו אבל יש חולקין דתוך ג׳ לא מהני נטילת רשות כדלעיל עכ״ל הש״ך:
(ז) לעולם – ר״ל אפי׳ באקראי וכמש״ו:
(ח) ואם כו׳ – דבסנהדרין ה׳ ב׳ אמרינן ותניא תלמיד אל יורה כו׳ ושם א׳ רב ורבב״ח לא היו יכולין להורות בלתי רשות ומפרש הרמב״ם דשם בקביעות כעובדא דרב ורבב״ח וע״ז אמרו באותה שעה גזרו כו׳ ועובדא דתנחום באקראי היתה כמש״ש איקלע כו׳ לכן הקשו לו ותניא כו׳. ואמר עד שימות כמ״ש בעירובין שם לא אורי בשני כו׳ ותוס׳ בסנהדרין שם ד״ה אלא הקשו ג״כ קושית הרמב״ם מרפ״ו דעירובין דרב המנונא לא אורי בחרתא דארגיז בשני דרב הונא משום דרבו מובהק הוי ור״ה הוי רחוק משם יותר מג׳ פרסאות וכן מרבינא דסר סכינא בבבל וא״ל ת״ח אנא הלא״ה אסור ובבל רחוק הרבה מר״א וכן דפריך שם מתלמיד דר׳ אליעזר שנתחייב מיתה חוץ לג׳ פרסאות משמע הא מאיסור ל״ק מידי ותירצו בסנהדרין שם דתוך ג׳ פרסאות אפי׳ רשות לא מהני [וז״ש בהג״ה ואפי׳ נטילת כו׳]. ובכתובות ס׳ ב׳ ד״ה כי כתבו דמהני אלא דלא מסתייעא מילתיה ואפשר משום דרב יוסף לאו רבו מובהק היה דרבה רבו מובהק היה. אבל בעירובין שם תירצו בד״ה רב חסדא כו׳ דכל ג׳ פרסאות חשוב בפניו וע״ז אמרו בפניו אסור וחייב מיתה ולכך לא הקשו מתלמיד דר״א רק מחמת שהיה רחוק ג׳ פרסאות ומ״ש שלא בפניו אסור ואין חייב מיתה היינו חוץ לג״פ ותלמיד חבר תוך ג״פ אסור וזהו דאמרינן בסנהדרין ותניא תלמיד אל יורה אא״כ רחוק כו׳ וחוץ לג״פ מותר כנ״ל וכמ״ש בעירובין שם ומ״מ אף תוך ג״פ בת״ח פטור דמיתה גמרינן ממשה שרבו מובהק ועברא״ש שם וז״ש בש״ע וי״א דתלמיד גמור כו׳ ת״ח כו׳. אבל הרשב״א סי׳ קי״א סתר דבריהם דהא בסנהדרין שם ותניא תלמיד כו׳ משמע סתם תלמיד ואפי׳ תלמיד גמור וכן הקשו תוס׳ שם בעצמן דהא ממשה גמרינן כנ״ל אלא דחוץ לג׳ פרסאות מותר מדינא ומ״ש בעירובין שם בפניו בפניו ממש שלא בפניו תוך ג״פ וקושית תוס׳ אינה מוכרחת דלרבותא קאמר רחוק ג״פ ומ״מ משום גזירה אסור אף חוץ לג״פ כמש״ש ברב ורבב״ח וז״ש שם וכיון דגמיר ל״ל רשותא משמע דמדינא היה מותר אע״ג דתלמידים גמורים היו ונ״מ דתוך ג״פ דאסור מדינא אע״ג דנטל רשות מרבו אחר לא מהני אבל חוץ לג״פ דרק משום גזירה מהני מרב אחד וכ״כ הראב״ד וכ״כ הריב״ש בשמם בסי׳ רע״א וכ׳ דת״ח אפי׳ בתוך ג״פ מותר לגמרי ומוכרח הוא לשיטתו דהא בעירובין מדינא קאמר וקאמר דר״ה לא אורי בחרתא כו׳ וע״כ תוך ג״פ הוה ואפ״ה אודי בשני דר״ח וכ׳ שם וז״ש רש״י בסנהדרין כ״ג א׳ ד״ה בי דינא כו׳ דר״ח ת״ח הוה כמ״ש בעירובין שם ור״ח אורי כו׳ ותוס׳ בסנהדרין שם ד״ה כגון חלקו על רש״י כשיטתם וז״ש בהג״ה וכ״ז ברבו כו׳ שגם לשיטת הרמב״ם כן הוא דמפרש בפניו בפניו ממש כמ״ש וכל המורה כו׳:
(ט) וי״א דמ״מ כו׳ – בעירובין שם רבינא הוה יתיב כו׳ ורבינא ת״ח הוה וכתב וי״א דב״י כתב דמדברי הרמב״ם שכתב בד״א כו׳ דת״ח אף בפניו מותר וליתא כנ״ל ואף שריב״ש שם רצה לתרץ דאפשר דשמתא שאני שהוא שררות יתירתא ועוד כו׳ דבריו דחוקים:
(י) וי״א דוקא ברגיל כו׳ – כן תי׳ שם קושית תוס׳ הנ״ל מהא דעירובין דשם מיירי ברגיל. אבל מ״מ ההיא דסנהדרין דרב ורב״ח לא מיתרצא:
(יא) אע״פ כו׳ – דמסתמא ר״ח ורב המנונא ורבינא ה״ל רשות כו׳ ע״ש:
(יב) דהיינו שנתגדל כו׳ – ערשב״ם קנ״ח ב׳ ד״ה תלמיד חבר כו׳ וכן פי׳ המפרשים שנתחכם אח״כ כמותו ואינו ר״ל כמותו ממש דהא רבינא ה״ל ת״ח לרב אשי ואמרינן (גטין נ״ט א׳ ובסנהדרין) מימות ר׳ ועד ר״א כו׳ ור׳ ירמיה ב״א ת״ח דרב (ברכות כ״ז ב׳) ורב היה גדול אף מר׳ יוחנן כמ״ש בפ״ז (צ״ה ב׳) ופי״א (קל״ז ב׳) דחולין. ריב״ש שם:
(יג) מיהו י״ח כו׳ – רשב״א וריב״ש וכנ״ל:
(יד) וי״א דכל כו׳ – רמב״ם וכ״כ רש״י בעירובין שם. אבל קשה מר״ל דאורי בפני ר׳ יוחנן בספ״ד דכתובות וא״ר יוחנן מה אעשה כו׳ ותלמיד אסור לחלוק על רבו בשלמא לפי׳ תוס׳ (ב״מ פ״ד א׳ וש״מ) שמתחלה היה גברא רבא ניחא אבל לרש״י קשה ועמהרי״ק ונראה דע״י נטילת רשות אף זה שרי וע״ל סל״ב:
(ג) לפני רבו – עיין בתשובת שבות יעקב ח״ב סימן ס״ד שכתב דלכן ראוי לכל מי שהגיע להוראה שלא יורה שום הוראה בלתי עיון תחלה בספר. כי רבותינו הן הן הספרים אשר נתפשטו בקרב ישראל וסמך לדבר אז לא אבוש בהביטי כו׳ ובר מן דין ראוי לעשות כן במקום שאין בני תורה שלא יחשדו כו׳ ע״ש וכ״כ הגאון בעל פרי מגדים בראש ספרו על או״ח וע״ש סדר הנהגות הוראות או״ה באריכות:
(ד) ואם הוא רחוק מרבו – עיין בתשו׳ בית יעקב סי׳ קמ״א שנסתפק בדין שאסור להורות לפני רבו תוך ג׳ פרסאות אם היה רבו חוץ לג״פ והורה הוראה להכשיר הבהמה ואח״כ בא רבו תוך ג׳ פרסאות והבהמה קיימת אי חייב לשאול את רבו אם מסכים להוראתו ואם אינו שואל אי נימא דהוי כמורה הוראה לפני רבו או נימא כיון שכבר היתה הוראתו כדין כיון שרבו היה אז חוץ לג״פ א״צ לשאול והביא ראיה מדברי התוספות בסנהדרין דף פ״ט דאם גמר ההוראה כשהיה רבו חוץ לג״פ א״צ לשאול אבל אם באמצע הוראה כגון שהוא נושא ונותן בהוראה עדיין אף שיודע להיכן הדין נוטה נודע לו שבא רבו תוך ג״פ אסור להורות בלי שאלה לרבו ושוב צידד להתיר בזה לפי הטעם שאמרו בגמ׳ משום דלא אסתייעא מלתא להורות כהלכה ובכה״ג לא שייך זה שיודע הדין על בוריו קודם שנודע לו שבא רבו אסתייעא מלתא ולע״ד אין זה מחוור דמה שאמרו בפ׳ אע״פ אמר אביי כו׳ לא משום דמיחזי כאפקירותא אלא משום דלא אסתייעא מלתא. הכוונה דלא משום מיחזי כאפקירותא לחוד הוא אלא גם משום דלא כו׳ וכן משמע בתוס׳ שם אמנם היכא שהרב מחל על כבודו דינו אמת. ומבואר עוד בתשובת בי״ע שם דממדת חסידות בכל ענין יש לשאול כדאיתא פ״ק דברכות גבי דוד ומפיבושת:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ה) אֵין תַּלְמִיד יָכוֹל לִסְמֹךְ אֲחֵרִים בִּמְקוֹם רַבּוֹ.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יד) שם בשורש קי״ז וכ״כ התוספו׳ בסנהדרין דף ה׳ סוף ע״א מהא דא״ר חייא לרבי בן אחי יורד לבבל וכו׳
(טו) אין תלמיד כו׳ – מהא דר״ח היה צריך ליטול רשות מרבי בשביל רב ורבב״ח אבל שלא במקום רבו מותר כמש״ש נקיטנא רשות מאבא מרי כו׳:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(ו) אִם לֹא קִבֵּל הַנִּסְמָךְ הַסְמִיכָה מִיַּד הָרַב הַהוּא הַסוֹמֵךְ אֶלָּא עַל יְדֵי רַבָּנִים אֲחֵרִים, וְהוּא נַעֲשָׂה לָהֶם סְנִיף, אֵין לְאוֹתוֹ הָרַב לְהִשְׂתָּרֵר עָלָיו כְּלָל אִם אֵינוֹ רַבּוֹ. {הַגָּה: אֲבָל אִם סְמָכוֹ לְבַדּוֹ, נָהֲגוּ שֶׁהַנִּסְמָךְ כָּפוּף קְצָת לְסוֹמְכוֹ (מהרי״ק שֹׁרֶשׁ קי״ג וקי״ז). וְכֵן מִי שֶׁלּוֹמֵד בִּישִׁיבָה זְמַן אֶחָד, נָהֲגוּ לוֹמַר שֶׁהוּא תַּלְמִיד בַּעַל הַיְשִׁיבָה, אַף עַל פִּי שֶׁאֶפְשָׁר שֶׁבַּעַל הַיְשִׁיבָה שָׁמַע יוֹתֵר חִדּוּשִׁים מִמֶּנּוּ, וְיֵשׁ לְמִנְהָגִים אֵלּוּ עִקָּר עַל מַה שֶּׁיִּסְמֹכוּ (בְּפִסְקֵי מהרא״י).}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טו) בתשובות מהרי״ק שם מהא דרבה בר רב הונא כי הוה מנצי בהדי ריש גלותא
(טז) והוא נעשה כו׳ – דע״כ רבה בר״ה היה נקיט רשות מר״ג אלא שהיה רב הונא ג״כ בכללם דאל״כ ל״ל לא מינייכו כו׳ אלא דכ״ז מיותר לא מינייכו לחוד סגי:
(יז) אבל אם כו׳ – מהנ״ל וע״כ לאו בדיני ממונות קאמר או כיוצא היאך קאמר במילתא דעלמא וכי רבה בר״ה יעשה שלא כדין אלא בשררות בעלמא שרצו להשתרר עליו:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(ז) לֹא מִקְרֵי הוֹרָאָה אֶלָּא כְּשֶׁמּוֹרֶה עַל מַעֲשֶׂה שֶׁבָּא לְפָנָיו, אֲבָל אִם שָׁאֲלוּ לְתַלְמִיד הֲלָכָה כְּדִבְרֵי מִי, יָכוֹל לוֹמַר מַה שֶּׁבְּדַעְתּוֹ, כֵּיוָן שֶׁאֵינוֹ מוֹרֶה עַל מַעֲשֶׂה שֶׁבָּא לְפָנָיו.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(ו) ולא מיקרי הוראה אלא כשמורה על מעשה שבא לפניו וכו׳ כ״כ הרא״ש בפ׳ הדר וכ״כ בהגהות מיימון פ״ה מהלכות ת״ת שכתב הר״ם בשם ר״י:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טז) התוס׳ והרא״ש שם בעירובין וש״פ
(יד) כיון שאינו כו׳ – אבל אם מורה על מעשה שבא לפניו אפילו שאלו הלכה כדברי מי אסור לומר כדברי פלוני ולכך כפלו התוס׳ והפוסקים וט״ו וחזרו וכתבו כיון שאינו מורה כו׳.
(יא) מעשה – אבל אם מורה על מעשה שבא לפניו אפילו שאלו הלכה כדברי מי אסור לומר כדברי פלוני. ש״ך:
(יח) לא מקרי כו׳ – דהא מצינו בש״ס בכמה מקומות שהיו מחולקים עם רבן בהלכה:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ח) לֹא מִקְרֵי הוֹרָאָה אֶלָּא בְּדָבָר שֶׁיֵּשׁ בּוֹ חִדּוּשׁ לַשּׁוֹאֵל, אֲבָל בְּהוֹרָאָה יְדוּעָה שֶׁהִיא פְּשׁוּטָה לַכֹּל, כְּגוֹן נוֹתֵן טַעַם לִפְגָם אוֹ לְבַטֵּל אִסוּר בְּשִׁשִּׁים וְכַיּוֹצֵא בָּאֵלּוּ, מֻתָּר.
אור חדש – תשלום בית יוסףדרישהבאר הגולהש״ךביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) כגון נותן טעם לפגם כו׳ הורה מורי רבינו שכל פסק שאדם רואה בפירוש בספרי הגאונים יכול להורות בימי רבו אפי׳ תלמיד גמור (ותימה דהא איתא בעירובין פרק הדר ד׳ ס״ב ע״ב א״ל רב יעקב בר אבא לאביי כגון מגילת תענית דכתיבא ומנחא מהו לארויי באתרא דרביה א״ל הכי אמר רב יוסף אפי׳ ביעתא בכותחא בעי מיניה מרב חסדא כל שני דרב הונא ולא אורי ופירש״י מגלת תענית שלא היה דבר הלכה כתוב בימיהן אפי׳ אות אחד חוץ ממגילת תענית ולהכי קרי מגלה עכ״ל ש״מ אפי׳ דברי׳ הכתובים בספר אסור לתלמיד להורות בפני רבו ואפי׳ תלמיד חבר כמ״ש התוס׳ דרב חסדא תלמיד חבר הו״ל לרב הונא. ואפשר לומר דדוקא בפניו אסור כמ״ש מהו לאורויי באתרא אבל שלא בפניו מותר. ועי״ל דההיא דמגילת תענית איירי בדבר שנראה חידוש לשואל הוא דאסור וכמ״ש התוס׳ שם בהדיא ומהר״ם בא לומר בכגון שאין רואה לו דבר חידוש לשואל ואשמועינן דאפ״ה אינו מותר אלא בכל שכתוב בספרים וכו׳ וק״ל {עד כאן המגיה}). רק לא יורה דבר מלבו ולא וסמוך על ראיותיו ולא ידמה מילתא למילתא מסברת עצמו עכ״ל הג״ה מיימוני פ״ה דת״ת בשם הר״ם עוד כתבו בשמו שאסור לחכם להורות היתר בדבר תמוה שנראה לרבים שהתיר את האיסור והביא ראיה לדבר ע״ש וב״י הביאו. בש״ע סעיף י״ד כתב ענין הסמיכות שנהגו בזמן הזה (והוא מריב״ש סימן רע״א ור״ל שאינו כדי שיוכל הנסמך לדון ואם טעה לא ישלם דלא מהני נטילת רשות זו אלא מריש גלותא או הבא מכח ריש גלותא ונטל רשות ממנו {עד כאן המגיה}) כדי שידעו כל העם שהגיע להוראה ומה שמורה הוא ברשות רבו הסומכו לכן אם כבר מת רבו א״צ לסמיכות וכן בתלמיד חבר כדרך שנתבאר לעיל במקום שא״צ רשות א״צ סמיכות. וי״א דמי שאינו מוסמך (והיא מהרי״ו סימן פ״ה וקכ״ב והר״ר דוד כהן בתשובה סי׳ כ״ב {עד כאן המגיה}) למורינו ונותן גיטין וחליצות אין במעשיו כלום כו׳ ע״ש. ובסעיף ו׳ כתב וז״ל (והוא מדברי מהרי״ק שורש קי״ז וק״ע {עד כאן המגיה}) אם לא קבל הנסמך הסמיכות מיד הרב ההוא הסומך אלא ע״י רבני׳ אחרים והוא נעשה להם סניף אין לאותו הרב להשחרר עליו כלל אם אינו רבו וכתב רמ״א (מהרי״ק שורש ק״ע) אבל אם סמכו לבדו נהגו שהנסמך כפוי קצת לסומכו וכן מי שלומד בישיבה זמן אחד נהגו לומר שהוא תלמיד בעל הישיבה אע״פ שבעל הישיבה שמע חידושים יותר ממנו ויש למנהגים אלו עיקר על מה שיסמכו עכ״ל ודוקא בלומד שם בישיבה פשט (ההלכה ע״ד האמת והיושר בענין זו נעשה תלמידו וחייב בכבודו {עד כאן המגיה}) אבל לא חילוקים ודרך הפלפול וכמ״ש בסמוך בשם מהרי״ק:
(יז) ג״ז בתוספות והרא״ש שם וש״פ
(טו) לא מיקרי כו׳ – מדברי הר״ן נראה [דלאו] דוקא כה״ג אסור שכ׳ ביעתא בכותחא ביצים גמורות כו׳ דבר פשוט כו׳ ועם כל זה לא רצה להורות בעוד שהיה רבו חי ולנסותו היה מתכוין השואל אם יורה במקום רבו עכ״ל והתוס׳ ופוסקים הוצרכו לומר דביעתא בכותחא מיירי בדבר שיש בו חידוש לשואל עיין שם.
(יט) לא מקרי כו׳ – עתוס׳ שם שפי׳ ביעתא בכותחא היינו כו׳:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרישהבאר הגולהש״ךביאור הגר״אהכל
 
(ט) יֵשׁ מִי שֶׁכָּתַב, שֶׁכָּל הַכָּתוּב בַּסְפָרִים מִפִּסְקֵי הַגְּאוֹנִים יָכוֹל לְהוֹרוֹת בִּימֵי רַבּוֹ, רַק לֹא יוֹרֶה דָּבָר מִלִּבּוֹ וְלֹא יִסְמֹךְ עַל רְאָיוֹתָיו לְדַמּוֹת מִלְּתָא לְמִלְּתָא מֵעַצְמוֹ.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ה׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ה׳
(יח) הגהמי״י בשם הר״מ
(טז) יש מי שכתב כו׳ – כתוב בהגהת דרישה ותימה דהא איתא בעירובין פרק הדר (דף ס״ב ע״ב) אמר לי ר׳ יעקב בר אבא כגון מגילת תענית דכתיב ומנחא מהו לאורויי באתרא דרביה אמר ליה הכי אמר רב יוסף אפילו ביעתא בכותחא בעי מנאי דרב חסדא כולהו שני דרב הונא ולא אורי ופירש״י מגלת תענית דלא היה דבר הלכה כתוב בימיהם אפילו אות אחת חוץ ממגילת תענית ולהכי קרי מגלה עכ״ל ש״מ אפילו דברים הכתובים בספר אסור להורות בפני רבו ואפילו תלמיד חבר כמ״ש התוס׳ דרב חסדא תלמיד חבר דרב הונא הוה ואפשר לומר דדוקא בפניו אסור כמ״ש מהו לאורויי באתריה אבל שלא בפניו מותר ועי״ל דההיא דמגילת תענית מיירי בדבר שנראה חידוש לשואל הוא דאסור וכמ״ש התוס׳ שם בהדיא ומהר״מ בא לומר בכגון שאין נראה לו דבר חידוש לשואל ואשמועינן דאפילו הכי אינו מותר אלא בכל שכתוב בספרים כו׳ וק״ל עכ״ל והא ודאי ליתא דודאי מהר״מ מיירי שיש חידוש לשואל כדאיתא בהגמ״יי שם וז״ל כתב מורי רבינו בשם ר״י דדוקא בדבר שיש בו חידוש אפילו ביעתא בכותחא ומגלת תענית שהזכיר הספר בכה״ג איירי אבל בדברים שהשואל יודע מנהגו של דבר כגון נטל״פ וכיוצא בו דכשמתירין לו אין נראה בעיניו דבר חידוש שרי עוד הורה מורי רבינו שכל פסק שאדם רואה בפירוש בספר מספרי הגאונים כו׳ וכ״מ להדיא מדברי המחבר שאפילו יש בו חידוש לשואל שרי וגם תירוץ הראשון אינו מחוור דאם כן הוי ליה לחלק הכי בהדיא ועוד דבאתריה משמע שלא בפניו אלא במקומו דאם לא כן הל״ל קמיה דרב הונח וא״כ כיון דשלא בפניו אסור מה לי במקומו או לא אלא נראה דמהר״מ סבירא ליה הך דמגלת תענית מיירי כשבא לדמות מלתא למלתא בדבר הכתוב במגילת תענית וק״ל.
(כ) יש מי כו׳ – עמהרי״ק שהקשה על זה מהא דמגילת תענית ועש״ך ול״נ:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אהכל
 
(י) יֵשׁ מִי שֶׁכָּתַב שֶׁאָסוּר לְחָכָם לְהַתִּיר דָּבָר הַתָּמוּהַּ שֶׁנִּרְאֶה לָרַבִּים שֶׁהִתִּיר אֶת הָאָסוּר.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יט) ג״ז שם בשמו
(יז) שאסור לחכם כו׳ – נראה דהיינו דוקא אם מתיר בסתם וכן נראה מהראיות שהביא בהגמ״יי שם מרפ״ק דסנהדרין (דף ח׳) גבי רב דבקי במומי וס״פ כל היד דף כ׳ סוף ע״א גבי ר׳ חנינא דפלי קורטא דגרגישתא וריש בכורות גבי כל חיותא דרב מרי בר רחל אבל אם אומר לשואל טעם בדבר ומראה לו פנים או שמביא ראיות מתוך הספר מותר.
(יב) התמוה – כתב הש״ך נראה דהיינו דוקא אם מתיר בסתם אבל אם אומר לשואל טעם בדבר ומראה לו פנים או שמביא ראיות מתוך הספר מותר:
(כא) יש מי כו׳ – ממש״ש בסנהדרין ואב״א משום כו׳ וכמ״ש בבכורות ג׳ ואב״א רב מרי כו׳:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יא) לְאַפְרוּשֵׁי מֵאִסוּרָא, כְּגוֹן שֶׁרוֹאֶה אָדָם שֶׁעוֹבֵר עֲבֵרָה מִפְּנֵי שֶׁאֵינוֹ יוֹדֵעַ שֶׁהוּא אָסוּר, אוֹ מִפְּנֵי רִשְׁעָתוֹ, מֻתָּר לְהַפְרִישׁוֹ וְלוֹמַר לוֹ שֶׁהוּא אָסוּר, בִּפְנֵי רַבּוֹ, שֶׁבְּכָל מָקוֹם שֶׁיֵּשׁ חִלּוּל הַשֵּׁם אֵין חוֹלְקִין כָּבוֹד לָרַב.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ג׳, רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ד
(ז) ולא מיקרי הוראה אלא בדבר שיש בו חידוש לשואל אבל בהוראה ידועה וכו׳ כ״כ התוספות והרא״ש בפרק הדר והגהות מיימון בשם הר״ש שכתב בשם ר״י וכתבו עוד ההגהות בשם הר״מ שכל הכתוב בספרים מפסקי הגאונים יכול להורות אותו פסק בימי רבו רק לא יורה דבר מלבו ולא יסמוך על ראיותיו לדמות מילתא למילתא מעצמו:
וכתבו עוד משמו כמו שאסור להורות בפני החכם ה״נ אסור לחכם להתיר דבר התמוה שנראה לרבי׳ שהתיר את האסור והביא ראיות לדבר::
[בדק הבית: וכתב מהרי״ק בשורש ק״ע על ענין להורות בפני רבו אע״ג שכתב מ״ש בסמ״ק בשם מהר״ם דדוקא בימי התנאים והאמוראים וכו׳ מ״מ אין שאר הפוסקים סוברים כן:]
(ח) ולאפרושי מאיסורא כגון שרואה לאדם עובר על עבירה וכו׳ שם מימרא דרבא:
(ט) ואסור לתלמיד לראות סכין לצורך שחיטה לפני רבו וכו׳ פשוט שם מעובדא דרבינא סר סכינא בבבל שכתבתי לעיל דמשמע בהדיא דאי הוה רב אשי רבו מובהק לא היה רשאי למיסר סכינא קמיה:
(י) ומה שכתב אבל לצורך עצמו שרוצה לשחוט בו יכול לראות בפניו שם אמר רב צורבא מרבנן חזי לנפשיה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) ולאפרושי מאיסורא עיין בח״מ סימן כ״ח ס״ה דכתב היכא דאיכא צד אפרושי מאיסורא ודקדקתי מלשון צד דאפי׳ לאסור עיגונא מלישאת יש בו צד עיגון ע״ש וי״ל דה״נ לענין זה:
(ז) לראות סכין לצורך שחיטה בפני רבו דזה נראה כמורה על מעשה שבא לפניו:
(ד) אסור לתלמיד לקרוא לרבו בשמו והוא שיהיה השם פלאי וכו׳ כ״כ הרמב״ם פ״ה דהלכות ת״ת וכבר נתבאר בתחילת סימן ר״מ דהא שאוסר לקרות לאחרים ששמם כשם רבו דהכי משמע לישנא דברייתא ע״ש. מיהא הא דמשמע מלשונו מדכתב ולא יזכור שמו בפניו ואפילו לקרות לאחרים וכו׳ דדוקא בפני רבו הוא דלא יקרא לאחרים ששמם כשם רבו קשה דא״כ מאי האי דכתב אפילו לאחר מותם כיון דלאחר מותם שלא בפניו הוא וי״ל דה״ק הרמב״ם דבחיי רבו בפניו איסורא הוא דאיכא להזכיר שמו בפניו ואפילו לקרות לאחרים בשמם אבל שלא בפניו אע״ג דליכא איסורא מ״מ כבוד הוא לרבו שלא יזכיר את שם אחרים ששמם כשם רבו אלא משנה את שמם אפילו לאחר מותם. אבל לקרות לרבו בשמו אפי׳ שלא בפניו איסורא הוא דאיכא ובהכי ניחא שבדברי הרמב״ם בהל׳ ממרים ומביאו רבינו בסימן ר״מ לא הזכיר איסורא אלא שיש ליזהר בכך והוא לפי שכתב בסתם דמשמע אפי׳ שלא בפניו יש ליזהר אף על גב דליכא איסורא והרב ב״י ובס׳ כ״מ לא שת לבו לזאת ולפיכך נתקשו לו דברי הרמב״ם שנראין דבריו סותרין זה את זה ולא קשיא מידי ובש״ע כתב בסתם דאסור לקרות לרבו בשמו אפילו במותו ואפילו לקרות לאחרים ששמם כשמו אסור אם הוא שם פלאי וכו׳ ומשמע דלא חילק כלל ואפילו לאחרים נמי איכא איסור אפילו שלא בפניו או לאחר מיתה וליתא אלא כדפרישית ודו״ק:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ג׳, רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ד
(כ) מימרא דרבא שם בעירובין דף ס״ג ע״א
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולההכל
 
(יב) אִם בְּנֵי בֵּיתוֹ שֶׁל תַּלְמִיד הֻצְרְכוּ לְהוֹרָאָה וְשָׁאֲלוּ לוֹ, לֹא יוֹרֶה לָהֶם בִּמְקוֹם רַבּוֹ. {וְלֹא כָּל מִי שֶׁמֵּת רַבּוֹ מֻתָּר לֵישֵׁב וּלְהוֹרוֹת, אֶלָּא אִם כֵּן הִגִּיעַ לְהוֹרָאָה (טוּר בְּשֵׁם הָרַמְבַּ״ם).}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כא) הרא״ש שם
(יח) ולא כל מי שמת כו׳ – הג״ה זו צ״ל בריש סעיף י״ג ולא כל מי שמת רבו מותר לישב ולהורות אלא אם כן הגיע להוראה וכל תלמיד שלא הגיע להוראה כו׳ כן צ״ל וכן הוא בטור בשם הרמב״ם שוב מצאתי כן בספרי ש״ע הישנים ולקמן ס״ק מ״ו יתבאר עד כמה מיקרי לא הגיע להוראה.
(יג) ולא – כתב הש״ך דהג״ה זו צ״ל בריש סי״ג קודם תלמיד שלא הגיע וכו׳ כי שם מקומה:
(כב) אם ב״ב כו׳ – הרא״ש בעירובין נסתפק בזה אי דמי לסכין דאמרינן שם צורבא כו׳ א״ד שאני סכין שאינו אלא משום כבודו של חכם וכה״ג מחיל ליקריה ופסק הטור לחומרא:
(כג) ולא כו׳ – לשון הרמב״ם וכמ״ש בסעיף שאח״ז:
(ה) אם בני ביתו – עיין בתשובת חות יאיר סימן קכ״א כתב שם בפשיטות דכל הוראות איסור והיתר שבא לאדם בתוך ביתו שרי להורות אם בר הכי הוא ואפילו במקום רבו כדאיתא במסכת עירובין ר״פ הדר צורבא מרבנן חזי לנפשיה מותר משא״כ לאביו ולאמו ואם יש לו חלק באותה הוראה אפילו שמיני שבשמינית מותר מדמשני שם אנא מיזבן זביני משמע הא אם היה לו חלק בה היה מותר עכ״ד ותימה שלא הביא כלל דברי הטור והמחבר בכאן וגם לא דברי הרא״ש שם שכתב דהדעת נוטה דדוקא בדיקת סכין שאינו אלא לכבודו של חכם כו׳ אבל דבר או״ה אפילו לעצמו אסור להורות במקום רבו וצ״ע כעת:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(יג) תַּלְמִיד שֶׁלּא הִגִּיעַ לְהוֹרָאָה וּמוֹרֶה, הֲרֵי זֶה שׁוֹטֶה רָשָׁע וְגַס רוּחַ, וְעָלָיו נֶאֱמַר: כִּי רַבִּים חָלָלִים הִפִּילָה (משלי ז, כו). {הַגָּה: וְתַלְמִידִים הַקְּטַנִּים הַקּוֹפְצִים לְהוֹרוֹת וְלֵישֵׁב בָּרֹאשׁ, לְהִתְגַּדֵּל בִּפְנֵי עַמֵּי הָאָרֶץ, מַרְבִּים מַחֲלֹקֶת וּמַחֲרִיבִים הָעוֹלָם וּמְכַבִּין נֵרָהּ שֶׁל תּוֹרָה (טוּר מֵהָרַמְבַּ״ם). וְיִזָּהֵר כָּל אָדָם שֶׁלֹּא יוֹרֶה כְּשֶׁהוּא שְׁתוּי יַיִן אוֹ שְׁאָר דְּבָרִים הַמְשַׁכְּרִים, אֲפִלּוּ בְּדָבָר פָּשׁוּט, אִם לֹא שֶׁהוּא דָּבָר בָּרוּר בַּפּוֹסְקִים וְזִיל קָרֵי בֵּי רַב הוּא (ת״ה סִימָן מ״ב ובמהרי״ק שֹׁרֶשׁ ק״ע ועס״ק י״ט). עַיֵּן בְּחֹשֶׁן הַמִּשְׁפָּט סי׳ ז׳.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(יא) ומה שכתב אבל שאר כל הוראה אפילו לצרכו אסור להורות בפניו כן כתב הרא״ש שם וז״ל אם בני ביתו של תלמיד הוצרכו להוראה ושאלו לו איכא לספוקי אי שרי מידי דהוה אהא דאמר וצורבא מרבנן חזי לנפשיה או דילמא ה״מ בדיקת סכין שאינו אלא לכבודו של חכם וכי האי מחיל ליקריה שלא להטריח צורבא מרבנן לבא אליו אבל דבר איסור והיתר אפי׳ לעצמו אסור להורות במקום רבו והדעת נוטה לאיסור עכ״ל:
והרי״ף והרמב״ם ז״ל השמיטו הא דאסור למיסר סכינא קמיה רביה משום דהאידנא לא נהגו להראות סכין לחכם שחכמים מחלו על כבודם בזה וגם רבינו מן הדין הו״ל להשמיטו ולא כתבו אלא כדי לסיים בו אבל שאר כל הוראה אפילו לצרכו אסור לומר דאף על גב דלמיסר סכינא לצרכו מותר שאר כל הוראה אפילו לצרכו אסור. כתב מהרי״ק בשורש ק״ע דהא דמשמע פרק אלו טריפות (חולין מד:) ופרק כל גגות (צד.) דאין לחכם להורות במקום חבירו כנגד דעת חבירו דהיינו דוקא בעירו ממש אבל היכא שאינו בעיר ממש אפילו בתוך ג׳ פרסאות פשיטא שיכול להורות באקראי היכא שהחכם האחר אינו רבו.
וכתב עוד שם אשר רצית לדמות לזה כשבאין ב׳ בעלי דינים לפני רב אחד אכסנאי ויש רב אחד זקן ומופלג מיושב בעיר ורצית ללמוד מכאן דאין הרב האכסנאי יכול לדון ביניהם בלא רשות הרב היושב שם נלע״ד דיש לחלק בין הוראות איסור להוראות ממון דשמא אין הרב היושב שם ממוצע לשניהם ולמה ידחם הרב האכסנאי לפני הרב האחר מאחר שאינו רבו ויכוף אותו לדון לפני מי שאינו ממוצע להם אבל בהוראות איסור והיתר לא שייך למימר הכי ומש״ה אמר דלאו אורח ארעא לאורויי באתרא דחבריה.
וכתב עוד שם וגם לענין ברכת חתנים נלע״ד דאם אבי החתן והכלה חפצים שיברך האכסנאי שאין הרב שבעיר יכול למחות אבל אם מנהג שהרב שבעיר נוטל אי זה דבר מהחתן והכלה ודאי לאו כל כמיניה לרב האכסנאי למיפסק חיותיה דאותו רב היושב שם בקביעות:
גרסינן בפ׳ הדר (עירובין סג.) ר׳ אלעזר מהגרוניא ורב אחא בר תחליפא איקלע לבי רב אחא בריה דרב איקא באתרא דרב אחא בר יעקב בעי רב אחא בריה דרב איקא למיעבד להו עגלא תילתא אייתי סכינא וקא מחוי להו אמר להו רב אחא בר תחליפא לא ליחוש ליה לסבא כלומר לרב אחא בר יעקב אמר ליה רבי אלעזר מהגרוניא והא אמר רבא צורבא מרבנן חזי לנפשיה חזי ואיענש רבי אלעזר מהגרוניא והאמר רבא צורבא מרבנן חזי לנפשיה שאני התם דאתחילו בכבודו ואב״א שאני רב אחא בר יעקב דמופלג ופירש״י דאתחילו בכבודו. מאחר שנאמר לו דליחוש לסבא והתחילו לדבר בכבודו לא היה לו לזלזל בדבר: דמופלג. הרבה מאד היה זקן וחכם ע״כ. ואע״ג דהאידנא לא נהגינן למיסר סכינא קמיה חכם ומשמע דלית ביה שום מיחוש כלל ומטעם זה השמיטו הפוסקים מעשה זה מ״מ כתבתיו כדי ללמוד ממנו בשאר דברים כגון תלמיד שאינו מובהק להרמב״ם דשרי להורות אפילו בפניו דהיכא דאתחילו בכבודו או היכא דמופלג חיישינן ליה:
גרסינן בירושלמי פרק כל היד רבי חנינא הוה שרי בצפרין והוון אתאי קמיה עובדין ומפיק מן תרתין זימנין והוון ר׳ יוחנן ור״ל שריין תמן ולא הוה מצרף לון עמיה אמרין חכים הוא ההוא סבא דפרזלו חריפין חד זמן צרפין עמיה אמרין מה חמא רבי משגח עלן יומא דין אמר לון ייתי עלי אם לא כל מעשה ומעשה שהייתי מוציא אם לא שמעתי אותו מרבי להלכה כשערות ראשי ולמעשה ג׳ פעמים והך עובדא לא אתא קומי רבי אלא תרין זימנין בגין כך צריפת לכון עמי. מכאן יש ללמוד כמה יש ליזהר מלהורות בדבר שאינו ברור לו מאד עד שיצטרף עמו חכמי העיר:
[בדק הבית: כתב רבינו ירוחם בנ״ב בשם הרמ״ה מתי סומכים על דמתיר כשיש ראיות מן התורה או מד״ס ואין מכוין להראות פנים בתורה שלא כהלכה אבל המראה פנים בתורה שלא כהלכה הרי הוא כמין שבאומות ואצ״ל שאין סומכין עליו עכ״ל:
כתוב בהגהות מרדכי פ״ק דיבמות אדם שאסר על עצמו דבר המותר ואחרים יודעים שמחמיר על עצמו פשיטא שסומך עליהם ואינו חושש שמא יאכלוהו. אלא זה ספק לי ראובן שפירש ממאכל לפי שנ״ל שאסור לאוכלו ושמעון נוהג בו היתר ונ״ל שראובן טועה בדבר מי יש לחוש לראובן שיאכילנו שמעון ונראה שיכול לסמוך עליו ולא חייש דילמא ספי ליה מדאסיקנא (טו:) דעשו ב״ש כדבריהם ואפ״ה לא נמנעו לישא נשים ב״ה מב״ש דמודעי להו כפירש״י עכ״ל.
וכתב ר״י בנ״ג בשם הרמ״ה ובסוף פ״ק דיבמות (שם) אמר אביי דבכלל לא תתגודדו הוי שלא יהיו ב׳ בתי דינים בעיר אחת אלו מורים כב״ה ואלו מורים כב״ש ורבא אמר דכל כה״ג שרי ולא אסור אלא ב״ד אחד פלגא מורים כב״ש ופלגא מורים כב״ה והרמב״ם בסוף הלכות ע״ז כתב שפסק כאביי ור״י בנתיב ב׳ פסק כרבא וכתב על זה בשם הרמ״ה דוקא כשמורין מקצתן להיתר ומקצתן לאיסור אבל אם אינם מורים מותר לנהוג אלו כדברי ב״ש ואלו כדברי ב״ה ואפילו אלו בפני אלו: בפרק הערל (יבמות עז.) ובפרק י׳ יוחסין (קידושין ע:) ובפרק נושאין (יבמות צ״ח:) אמרינן ות״ח שמורה הלכה ובא אם קודם מעשה אמרה שומעין לו ואם לאו אין שומעין לו וכתבו התוספות בפרק הערל דה״מ כשהוא עצמו נוגע בדבר אבל אם א״צ לאותו דבר הוראה שומעין לו אף שלא אמרה עד שעת מעשה וכתב ר״י בנ״ב בשם הרמ״ה דדוקא בדורות הראשונים דהוו אמרי לה הגמרא על פה אבל עכשיו שאין יכול להורות אם לא שיהיה לו עיקר בגמרא אפילו לאחר מעשה אמרה נאמן.
וכתב הרא״ש וי״ל דעכשיו נמי כל מעשה שבא אינו בגמרא אלא שמדמה מילתא למילתא ואיכא למיחש שמדמה דלא דמי ע״כ ונ״ל שאם הוא פשוט במשנה או בגמרא או בפוסק אחד או בשום גאון או מגדולי האחרונים דאין לחוש לכל זה ונאמן עכ״ל ר״י:
חכם שאסר אין חבירו רשאי להתיר בפ״ק דע״ז (ז.) ובפ׳ א״ט (חולין מד.) והאריכו בדבר הר״ן שם ור״י בנ״ב ומהרי״ק שורש קע״ב וכתב עוד ר״י וכל זה מיירי בששניהם שוים שאם האחד גדול מחבירו בחכמה יכול להתיר מה שאסר חבירו אפילו במידי דתלי בסברא והר״ן כתב חילוק זה להלכה אבל לא למעשה:]
גרסינן בירושלמי ספ״ק דמ״ק רבי מנא איתבר עוקא דסולמיה שאל לר׳ יונה אביו ושרא ליה אפילו כן א״ל פוק חמי חד סבא וסמוך עליה נפק ואשכח רבי בון בר כהנא ושאל ליה שרא ליה כתבתי ג״ז ללמוד שלא יהא אדם גס לבו בהוראה:
וכתב הרמב״ם ולא כל מי שמת רבו מותר לישב להורות וכו׳ עד אלא יצדד לצד אחר וכן כשילך עמו הכל פ״ה מהלכות ת״ת:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) כי רבים חללים הפילה פירש״י הפילה לשון נפל שלא מלאו ימיו כלומר תלמיד שלא מלאו ימים רבים חלליו:
(ט) ועצומים המתעצמים והמחרישין ומתאפקים הורגין את דורן ועצומיו ל׳ עוצם עיניו (ועיין בח״מ סימן י׳ שמבואר כל זה שם עכ״ה):
(כב) טור בשם הרמב״ם בפ״ה מהת״ת ממימרא דרבי אבא עבודת כוכבים דף י״ט ע״ב
(ג) וזיל קרי בי רב הוא – כגון שרץ צפרדע טהור דם אסור אבל שאר הוראה אפילו נותן טעם לפגם ובטל בששים אף ע״ג דמותר להורות בהם בפני רבו שתויי יין אסורים בהם דהא לאו זיל קרי בי רב הוא וכ״כ הרמב״ם דאסור להורות בשכרות אלא בדבר שהצדוקים מודים בו והנהו ודאי אין הצדוקים מודים בו ע״כ לשון תרומות הדשן סי׳ מ״ב.
(יט) כשהוא שתוי יין – כתב הרמב״ם פ״א מהלכות ביאת מקדש דהיינו דוקא רביעית יין חי שאינו מזוג שתה כדי רביעית בלבד והיה בה מים כל שהוא או ישן מעט או הלך כדי מיל כבר עבר היין ומותר להורות אבל שתה יותר מרביעית אפילו מזוג או שינה מעט או הדרך מוסיפין בשכרותו אלא ישהה לפי השכרות עד שלא ישאר משכרותו שום דבר שבעולם עכ״ל והוא מהש״ס וכדאיתא בכסף משנה שם וכ״כ הב״ח וכ״כ הסמ״ק סימן קל״ג וכתב עוד הב״ח ואין חילוק בין מהלך ברגל ובין רכוב ותימה דהא בש״ס פרק הדר (דף ס״ב ע״ב) אמרינן דרכוב שאני דאין מפיג אלא בג׳ מילין ואפשר סבירא ליה כשנויא קמא דש״ס ומ״מ גם לשנויא קמא יש חילוק בין מהלך לרכוב בשתה יותר מרביעית דברכוב לא אמרינן שמוסיף בשכרותו כשרכב ג׳ מילין כדמוכח בש״ס שם וכ״כ הסמ״ג לאוין ס׳ אבל רכוב לא ולפ״ז צ״ל הא דכתב הב״ח ואין חילוק ארביעית קאי ומכל מקום צ״ע אמאי שבק מסקנת הש״ס:
הרשב״א בתשובה סימן רמ״ז בי״ט או בסעודה גדולה כגון מילה ונשואין ופורים וכיוצא בזה במקומות ששותין הרבה אסור להורות כל היום עד למחר ואם נתן דעתו כבר על פסק הדבר מותר להורות בין לאיסור בין להיתר אפילו לאחר סעודה גדולה כמו בי״ט ע״כ וב״י בח״מ סימן ז׳ כתב על זה ואינו נראה לי שאסור להורות כל היום אלא כשירגיש שסר יינו מעליו מותר עכ״ל ותמיהני שהרי הרשב״א הביא שם ראיה לדבריו ממאי דאמרינן בביצה דרב לא אוקי אמורא מי״ט לחבירו וכ״כ הר״ף בהגהת סמ״ק סימן קל״ג כהרשב״א וכ״כ הב״ח ככל דברי הרשב״א ונראה דהם לא מיירי אלא בסתמא אבל אם ברור לו שסר יינו מעליו מותר:
הרמב״ם שם מותר לשיכור ללמוד תורה ואפילו הלכות ומדרשות והוא שלא יורה ואם היה חכם וקבוע להוראה לא ילמד שלמודו הוראה היא וכ״כ הב״ח והוא מהש״ס דכריתות וכדאיתא בכסף משנה שם.
(כ) או שאר דברים המשכרים כו׳ – אפילו אכל תמרים או שתה חלב ונשתבשה דעתו מעט אל יורה. רמב״ם שם.
(כא) אם לא שהוא דבר ברור בפוסקים כו׳ – ומדברי הרמב״ם ות״ה דלעיל נראה מבואר דאפילו הוא דבר ברור בפוסקים כל שאינו מפורש במקרא שהצדוקים מודים בו אסור להורות וכ״כ הב״ח ותמיהני על הרב שמתיר בדבר ברור בפוסקים אע״פ שנמשך אחר דברי מהרי״ק שמביא בד״מ מכל מקום הוא יחיד נגד הרמב״ם ות״ה וגם הוא מיקל וגם המעיין בדברי מהרי״ק יראה שלא כתב שם כן לקושטא דמלתא אלא כתב כי הייתי סבור דלענין מה שאמרו שתוי אל יורה הוא שחולק הסמ״ק מצור״ך אמנם אין עתה סמ״ק מצור״ך בידי כו׳ וכן משמע בכריתות (דף י״ג ע״ב) דאפילו לר׳ יוסי בר׳ יהודא דוקא ללמוד ש״ס שרי אבל להורות אפילו בדבר ברור כל שאינו מפורש במקרא אסור ע״ש ברש״י ואפשר דמ״ש הרב דבר ברור בפוסקים ט״ס הוא וצ״ל בפסוקים:
הב״ח ומי שמיצר ואין דעתו מיושבת עליו אל יורה בשעה שהוא מיצר דכתיב בצר אל יורה וכ״כ התוספות על פי הירושלמי ומדת חסידות לכל בעל הוראה שיהא נזהר מלהורות בכל הני דפרק הדר כגון ביומא דרתח או בא מן הדרך ברגלו או ביתא דאית ביה שכרא או הרסנא אבל אין שם איסור אפילו לכתחלה עד כאן.
(יד) ברור – והש״ך כתב דמדברי הרמב״ם נראה מבואר דאפי׳ הוא דבר ברור בפוסקים כל שאינו מפורש במקרא שהצדוקים מודים בו אסור להורות וכ״כ הב״ח ותמיהני על הרב שמתיר בדבר ברור בפוסקים ואפשר דמ״ש הרב בפוסקים ט״ס הוא וצ״ל בפסוקים עכ״ל וכתב הרשב״א בתשובה דבי״ט או בסעודה גדולה כגון מילה ונשואין ופורים וכיוצא בזה במקומות ששותין הרבה אסור להורות כל היום עד למחר והיינו בסתמא אבל אם ברור לו שסר יינו מעליו מותר וכ׳ הרמב״ם מותר לשיכור ללמוד תורה ואפי׳ ההלכות ומדרשות ואם היה חכם וקבוע להוראה לא ילמד שלמודו הוראה הוא וכ״כ הב״ח וכ׳ עוד ומי שמיצר ואין דעתו מיושבת עליו אל יורה בשעה שהוא מיצר דכתיב בצר אל יורה ומדת חסידות לכל בעל הוראה שיהא נזהר מלהורות בכל הני דפ׳ הדר כגון ביומא דרתח או בא מן הדרך ברגלו או ביתא דאית ביה שכרא או הרסנא אבל אין שם איסור אפילו לכתחלה עכ״ל:
(כד) ה״ז שוטה כו׳ – פ״ד דאבות:
(כה) ועליו כו׳ – פ״ק דעבודת כוכבים (י״ט ב׳):
(כו) ותלמידים הקטנים כו׳ – סוטה כ״ב א׳ ת״ר כו׳ וקטן כו׳ ר׳ אבא כו׳:
(כז) ויזהר כו׳ – פ״ו דעירובין (ס״ד) וריש י״ט (ד׳ א׳ וכתובות יו״ד ב׳ ונזיר ל״ח א׳) וכריתות י״ג ב׳:
(כח) או ש״ד כו׳ – כמש״ש כמאן אזלא כו׳ וכ״פ הרמב״ם כר״י ועברשב״א שהאריך בזה והביאו כ״מ שם (ומ״מ דינא דהכא פשוט ממימרא דרב בכתוכות יו״ד ב׳ אכל תמרים אל יורה ועתוס׳ שם ובכריתות שם. ואפשר דמכח קושית התוס׳ הכריח הרמב״ם לפסוק כר״י אף דקי״ל כר״א):
(כט) אפי׳ כו׳ אם לא כו׳ – (כמש״ש) כמאן כו׳ דשאני הכא דזיל כו׳:
(ו) שלא יורה כשהוא שתוי – עיין בשו״ת שבות יעקב ח״א סימן ק״מ שהביא בשם בעל העיטור דהיינו דוקא בהוראות איסור והיתר אבל מותר לדון דיני ממונות אף כשהוא שתוי: אכן בתשובת הב״ח סימן מ״א פסק דאין חילוק ולכן המחמיר תע״ב ע״ש:
(ז) כשהוא שתוי יין – עש״ך ס״ק י״ט מה שתמה על הב״ח ועיין בתשובת חות יאיר סימן קע״ז מ״ש בזה:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(יד) כָּל חָכָם שֶׁהִגִּיעַ לְהוֹרָאָה וְאֵינוֹ מוֹרֶה, הֲרֵי זֶה מוֹנֵעַ תּוֹרָה וְנוֹתֵן מִכְשׁוֹלוֹת לִפְנֵי רַבִּים, וְעָלָיו נֶאֱמַר: וַעֲצוּמִים כָּל הֲרוּגֶיהָ (משלי ז, כו). {הַגָּה: עִנְיַן הַסְּמִיכוּת שֶׁנָּהֲגוּ בַּזְּמַן הַזֶּה, כְּדֵי שֶׁיֵּדְעוּ כָּל הָעָם שֶׁהִגִּיעַ לְהוֹרָאָה וּמַה שֶּׁמּוֹרֶה הוּא בִּרְשׁוּת רַבּוֹ הַסּוֹמְכוֹ, וְלָכֵן אִם כְּבַר מֵת רַבּוֹ אֵין צָרִיךְ לַסְּמִיכוּת. וְכֵן בְּתַלְמִיד חָבֵר, כְּדֶרֶךְ שֶׁנִּתְבָּאֵר לְעֵיל, בְּמָקוֹם שֶׁאֵין צָרִיךְ רְשׁוּת אֵין צָרִיךְ סְמִיכוּת (ריב״ש סִימָן רע״א וּדְלֹא כְּנַחֲלַת אָבוֹת פ׳ שָׁנוּ חֲכָמִים). וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּמִי שֶׁאֵינוֹ מֻסְמָךְ לְמוֹרֵנוּ וְנוֹתֵן גִּטִּין וַחֲלִיצוֹת, אֵין בְּמַעֲשָׂיו כְּלוּם, וְיֵשׁ לָחוּשׁ לְגִטִּין וַחֲלִיצוֹת שֶׁנָּתַן, אִם לֹא שֶׁיָּדוּעַ לַכֹּל שֶׁמֻּמְחֶה לְרַבִּים הוּא רַק שֶׁמִּצַּד עֲנָוָה וְשִׁפְלוּת אֵינוֹ מְבַקֵּשׁ גְּדוֹלוֹת (מהר״ד כֹּהֵן סי׳ כ׳ ומהרי״ו סי׳ פ״ה וקכ״ב). וְיֵשׁ חוֹלְקִים וּמְקִלִּין (תְּשׁוּבַת ריב״ש הַנַּ״ל). וּבִמְקוֹם עִגּוּן יֵשׁ לְהָקֵל אִם כְּבַר נָתַן גִּטִּין וַחֲלִיצוֹת, אֲבָל לֹא בְּדֶרֶךְ אַחֵר, כִּי מִנְהָגָן שֶׁל יִשְׂרָאֵל תּוֹרָה, כֵּן נ״ל. וְעוֹד נ״ל שֶׁמֻּתָּר לָתֵת מוֹרֵנוּ לְאֶחָד שֶׁיְּסַדֵּר גִּטִּין, וְאַף עַל פִּי שֶׁמִּדִּין הַסְּמִיכָה שֶׁבַּיָּמִים הָרִאשׁוֹנִים לֹא הָוֵי דִּינָא הָכֵי, מִכָּל מָקוֹם עַכְשָׁו אֵינוֹ אֶלָּא נְטִילַת רְשׁוּת בְּעָלְמָא וְשָׁרֵי.}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ד׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ד׳
(כג) שם ומשם
(כב) ואף על פי שמדין הסמיכה שבימים הראשונים – כתב הרמב״ם פרק ד׳ מהלכות סנהדרין והוא שיהיה ראוי לכל הדברים כיצד חכם מופלא שראוי להורות לכל התורה כולה יש לב״ד לסמוך אותו וליתן לו רשות לדון ולא להורות באיסור והיתר או יתן לו רשות באיסור והיתר ולא לדון דיני ממונות כו׳ סמיכה שבזמן הזה אינו אלא נטילת רשות בעלמא ולמה שראוי ראוי ד״מ ועיין בסוף תשובת מהר״ל ן׳ חביב תשובת מהר״י בי רב ותשובת ן׳ חביב כמה קונטרסי׳ בעניני הסמיכה.
(טו) הסמיכה – כתב הרמב״ם והוא שיהיה ראוי לכל הדברים כיצד חכם מופלא שראוי להורות לכל התורה כולה יש לב״ד לסמוך אותו וליתן לו רשות לדון ולא להורות באיסור והיתר או יתן לו רשות באיסור והיתר ולא לדון דיני ממונות כו׳ סמיכה שבזה״ז אינו אלא נטילת רשות בעלמא ולמה שראוי ראוי ועיין בסוף תשובת מהר״ל ן׳ חביב ותשובת מהר״י בי רב תשובת ן׳ חביב כמה קונטריסים בעניני הסמיכה עכ״ל הש״ך:
(ל) ענין הסמיכות כו׳ – כי סמיכה לדין דיני קנסות דוקא בא״י כמ״ש בפ״ק דסנהדרין (י״ד א׳) וש״מ ועכשיו אפי׳ בא״י לא כמ״ש תוס׳ ורא״ש דבעינן סמוך מפי סמוך וכמש״ש (י״ג ב׳) ברם זכור כו׳ וגם לפטור אם טעה דוקא מריש גלותא או מנשיא ואין לנו כ״ז אלא הוא כמש״ש (ה׳ ב׳) תלמיד אל יורה כו׳ וז״ש מורינו:
(לא) ולכן כו׳ – כמ״ש בס״ד:
(לב) וי״א דמי כו׳ – ע״ש במהרי״ו שכתב שמא אינו בקי:
(ח) כל חכם כו׳ – עיין במהרש״א בח״א פ״ג דסוטה שכתב ובדורות הללו אותם שמורים הלכה מתוך הש״ע והרי הם אין יודעים טעם הענין של כל דבר אם לא ידקדקו תחלה בדבר מתוך התלמוד שהוא שימוש ת״ח טעות נפל בהוראתן והרי הן בכלל מבלי עולם ולכן יש לגעור בהן ע״ש. ואפשר דדוקא בזמן הרב מהרש״א שלא היה עדיין שום חיבור על הש״ע אבל האידנא שנתחברו הט״ז וש״ך ומג״א ושארי אחרונים וכל דין מבואר הטעם במקומו שפיר דמי להורות מתוך הש״ע והאחרונים:
(ט) ואינו מורה – עיין בס׳ משנת חכמים ריש הל׳ דעות ריש לאו ז׳ שכתב דיש להסתפק בהא דאמרינן במסכת אבות חרב בא לעולם על עינוי הדין והוא דוקא עינוי דין מדיני ממונות או אף הוראות או״ה בכלל שלא ידחה בלך ושוב והביא דברי השל״ה דפוס א״ד דף קפ״ד ע״ב שכתב לאחר שההוראה ברורה אליו לא יחמיץ שוב את ההוראה רק ישיב מיד להשואל דכשם שאסור לענות דין מד״מ ה״נ בכל ההוראות ע״ש והוא ז״ל פלפל בזה וכתב דזה תלוי במחלוקת רש״י והרמב״ם דלדעת רש״י דכל אדם אסור לענות מקרא דלא תענון כל עינוי במשמע אף עינוי הוראות או״ה אך לדעת הרמב״ם דס״ל דאלמנה ויתום דוקא אבל כל אדם יליף מלא תעשו עול במשפט שפיר יש לחלק בין דיני ממונות ובין הוראות או״ה. וכתב עוד דלכ״ע אסור לעכב הוראה להתיר אשה לבעלה ע״ש באריכות:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(טו) אָסוּר לְתַלְמִיד לִקְרוֹת לְרַבּוֹ בִּשְׁמוֹ, לֹא בְּחַיָּיו וְלֹא בְּמוֹתוֹ, וַאֲפִלּוּ לִקְרוֹת לַאֲחֵרִים שֶׁשְּׁמָם כִּשְׁמוֹ אָסוּר, אִם הוּא שֵׁם פִּלְאִי שֶׁאֵין הַכֹּל רְגִילִין לִקְרוֹת בּוֹ. {הַגָּה: אֲבָל שֵׁם שֶׁרְגִילִין בּוֹ, מֻתָּר לְהַזְכִּיר שֶׁלֹּא בִּפְנֵי רַבּוֹ (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַמְבַּ״ם). וְכָל זֶה דַּוְקָא כְּשֶׁאֵינוֹ מַזְכִּיר רַק שְׁמוֹ לְבַד, אֲבָל מֻתָּר לוֹמַר: ר׳ מוֹרִי פְּלוֹנִי (כֵּן מַשְׁמָע מִפי׳ רַשִׁ״י פ׳ חֵלֶק).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ד׳:ג׳, רמב״ם ממרים ו׳:ג׳
(יב) ומה שכתב כל תלמיד שלא הגיע להוראה ומורה וכו׳ וכל חכם שהגיע להוראה ואינו מורה וכו׳ בספ״ק דע״ז (יט:) א״ר אבא א״ר הונא אמר רב מאי דכתיב כי רבים חללים הפילה זה תלמיד שלא הגיע להוראה ומורה ועצומים כל הרוגיה זה תלמיד שהגיע להוראה ואינו מורה ופי׳ רש״י הפילה. לשון נפל שלא מלאו ימיו כלומר תלמיד שלא מלאו ימיו רבים חלליו: ועצומים. המתעצמים והמחרישים ומתאפקים הורגין את דורן ועצומים לשון ועוצם עיניו:
ודע דבגמרא אמרינן עלה דהאי מימרא ועד כמה עד מ׳ שנין והא רבא אורי בשוין. פירש״י ועד כמה. הוי ראוי להוראה: עד מ׳ שנין. משנולד: והא רבא אורי. וכל ימיו לא היו אלא מ׳ שנה: התם בשוין. כשאין בעירו גדול ממנו וכתב הר״ן וש״מ שאין ת״ח רשאי להורות כל זמן שיש בעיר גדול ממנו אם לא הגיע למ׳ שנה אבל אין בעיר גדול ממנו מורה כרבא דאורי אע״פ שלא הגיע למ׳ ותמהני מהרמב״ם ז״ל שכתבו לזו בפ׳ ה׳ מהלכות ת״ת ולא חילק בין מ׳ לפחות מהן ובין שוין לשיש גדול ממנו וכן יש לתמוה על הרי״ף שלא כתב בהל׳ והא רבא אורי התם בשוין עכ״ל כלומר שהרי״ף כתב ועד כמה עד מ׳ שנין והשמיט הא דפריך והא רבא אורי ושני התם בשוין והרמב״ם לא כתב לא זה ולא אותו ועל שניהן תמה. ואפשר שהרי״ף והרמב״ם מפרשים דעד כמה אהגיע להוראה קאי עד כמה רשאי לעכב עצמו מלהורות וקאמר דעד מ׳ שנה רשאי לעכב ומשם ואילך אינו רשאי ופריך והא רבא אורי קודם מ׳ שנה ואם איתא שהיה רשאי לעכב עצמו מלהורות הו״ל לנהוג מדת חסידות ולמשוך ידו מלהורות כל זמן שהוא רשאי לעכב ושני בשוין כלומר הא דרשאי לעכב את עצמו מלהורות עד מ׳ שנין היינו בשוין אבל רבא לא היה בדורו גדול כמותו ולפיכך לא היה רשאי לעכב עצמו מלהורות והרי״ף כתב עד כמה עד מ׳ שנין לומר דעד אותו זמן הוא רשאי לעכב עצמו מלהורות ויותר מכן לא. ולא חש לכתוב הא דרבא דאורי ואוקימנא ליה בשוין משום דבמדת חסידות הוא דקאמר שראוי לו להתעכב כל זמן שהוא רשאי ובדורות הללו לא שכיח כ״כ מדת חסידות ומטעם זה לא הוצרך ללמדנו שכל שאין גדול ממנו אפילו לא הגיע למ׳ שנה אינו רשאי לעכב עצמו מלהורות דבדורות הללו אין צריך להזהיר על כך והרמב״ם לפי שבדורו רבו הקופצין להורות קודם זמן כמו שקרא עליהם תגר לא הוצרך לכתוב עד כמה רשאי לעכב עצמו להורות משהגיע להוראה דהלואי שלא יקדימו להורות קודם שיגיעו להוראה כ״ש שלא יתעכבו מלהורות אחר שיגיעו א״נ משום דבזמן דורו רבו הקופצים להורות קודם זמנן מי שהגיע להוראה אינו רשאי לעכב עצמו כלל מלהורות פן יקדמנו מי שלא הגיע להוראה:
(יג) ומה שכתב אסור לתלמיד לקרוא לרבו בשמו בפרק חלק היכי דמי אפיקורוס אמר רב נחמן זה הקורא לרבו בשמו דא״ר יוחנן מפני מה נענש גיחזי מפני שקרא לרבו בשמו שנאמר זאת האשה וזה בנה אשר החיה אלישע ופירש״י בשמו שאומר פלוני ואינו אומר מרי רבי פלוני:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) אסור לתלמיד לקרוא לרבו כו׳ פירש״י שאומר פלוני ואינו אומר מורי ורבי פלוני וכ״כ רמ״א שבכה״ג מותר:
(יא) ולא יזכיר שמו בפניו ר״ל אפי׳ אינו קוראו אלא מדבר דרך שמועה ממנו עם חבירו:
(יב) ואפי׳ לקרות לאחרים ששמם כו׳ ר״ל בפניו ומיירי כשאינו שם פלאי דבשם פלאי אפי׳ שלא בפניו אסור ואפי׳ לקרות לאחרים בשמו כדמוכח ממ״ש לעיל בסימן ר״ס (ומיהו זה אינו מוכרח וכמ״ש לעיל בסימן ר״ס בדרישה ודו״ק) אע״פ שבכאן כתב אסור לתלמיד לקרוא לרבו בשמו והוא שיהיה כו׳ דמשמע דוקא בשם רבו אסור אבל אחרים ששמם כשם רבו מותר ואפי׳ בשם פלאי ל׳ שאינו מדוקדק הוא ולכן כתב ב״י שמ״ש בפ״ו מהלכות ממרים והוא מ״ש רבינו לעיל בשמו בסי׳ ר״ס הוא עיקר ושם ביאר באר היטב וכתב שהוא סברת עצמו ושם קאי ג״כ על רבו שהרי כלל אביו ורבו יחד ובפ״ה מהלכות ת״ת והוא מ״ש כאן כתבו סתם. ומה שלא תמה רבינו בכאן ע״ז כמו שתמה לעיל בסימן ר״מ דהתם לא תמה אלא על מה שאוסר לקרות לאחרים ששמם כשם רבו או אביו בשם פלאי אפי׳ שלא בפניו דהתם ע״כ שלא בפניו איירי דאל״כ יהיו דברי הרמב״ם עצמם סתרי אהדדי דלעיל כתב ששם שאינו פלאי מותר לקרות לאחרים והכא אסר אפי׳ לאחרים אלא ע״כ צ״ל דלעיל איירי שלא בפניו וכאן איירי מה שאסר לאחרים בפניו כמו שהזכיר להדיא כן בדבריו אבל כאן אין יכול לתמה ע״ש פלאי אע״פ שזה ג״כ מיירי שלא בפניו כמ״ש בהדיא ואפי׳ שלא בפניו מ״מ י״ל דמיירי דיקא לקרוא לרבו בשם פלאי אבל לאחרים אפי׳ בשם פלאי יכול להיות שהוא מותר הואיל שהוא שלא בפניו ודו״ק ואפשר ג״כ לומר ששם לא תמה אלא על מה שאסור לקרוא לאחרים ששמם כשם אביו כמו שהזכיר בהדיא אביו בדבריו אבל לקרות לאחרים ששמם כשם רבו ע״ז לא תמה והכא מיירי ברבו. ומ״ש רבינו כאן ג׳ בבי דהיינו קריאת רבו שלא בפניו ולהזכיר שמו בפניו והקראת שם אחרים ששמם כשם רבו אף ע״ג דקריאת שמו שלא בפניו לא שייך קריאה כשהוא שלא בפניו וצ״ל דרך שמועה והיינו הזכרה מ״מ לפי מה שכתבתי בדרישה בסימן ר״מ (סעיף קטן ה׳) א״ש דקריאת שם רבו שלא בפניו היינו אף שמדבר עם אחרים דרך שמועה הכל יודעים שרבו הוא מזכיר כיון שהוא שם פלאי והו״ל כאילו קראו לנוכח. והזכרת שמו בפנינו אף שאינו פלאי ואין העולם יודעין שמרבו הוא מדבר מ״מ כיון שרבו יודע שממנו מדבר אסור וכן הקראות שם אחרים בפניו זילותא הוא נגד עיניו וק״ל:
(יג) אפי׳ לאחר מותם ר״ל של אחרים:
רמב״ם תלמוד תורה ד׳:ג׳, רמב״ם ממרים ו׳:ג׳
(כד) כרב נחמן וכדאמר רבי יוחנן מפני מה נענש גיחזי וכו׳ סנהדרין דף ק׳ ע״א
(כה) רמב״ם שם
(כו) לשון הרמב״ם שם וכתב הכ״מ שם גם צריך תלמוד מנ״ל דצריך לשנות שם האחרי׳ בפ״ו מהלכות ממרים כ׳ שכן נ״ל לדעתו
(ד) אם הוא שם פלאי – ברמב״ם הלכות ת״ת והעתיקו הטור כתב בלשון זה אסור לתלמיד לקרוא לרבו בשמו והוא שיהיה השם פלאי שכל השומעו יודע שהוא פלוני ואפי׳ שלא בפניו ולא יזכיר שמו בפניו ואפי׳ לקרוא לאחרים ששמם כשם רבו אסור אלא ישנה את שמם אפי׳ לאחר מותו עכ״ל והקשה בכסף משנה מזה על מ״ש הרמב״ם הלכות ממרים העתיקו הטור והש״ע סימן ר״מ ולא יקראנו בשמו כו׳ דהתם משמע דדוקא לאחרים מותר כשאין השם פלאי אבל לאביו אסור וגם לאחרים דמותר היינו דוקא שלא בפניו אבל בפניו לא וכאן משמע דאפי׳ לרבו מותר בפניו וכ״ש לאחרי׳ ועוד קשה דבשם פלאי משמע התם דאפי׳ שלא בפניו אסור שהרי כתב שאם אין השם פלאי קורא לאחרים שלא בפניו הא אם הוא פלאי אפילו שלא בפניו אסור וכאן כתב ולא יזכיר שמו בפניו עכ״ל הנה מה שכתב דכאן משמע אפי׳ לרבו בפניו מותר באין השם פלאי אין זה מוכח כלל דיש לומר דהא דנקט דבעינן דוקא פלאי הוא סמך למה שאחריו דהיינו אפילו שלא בפניו אבל בפניו לא בעינן פלאי ואסור בכל גווני. גם קושיא השניה דבשם פלאי משמע לעיל דאסור אפילו שלא בפניו אפילו לאחרים וכאן כתב ולא יזכיר שמו בפניו לא ידענא מאי קושיא דילמא הך ולא יזכיר כו׳ קאי אבפניו דאז אסור אפי׳ בלא פלאי ובפרישה תירץ קושיא השניה דהטור לא גרס בדברי הרמב״ם שם בסיפא קורא לאחרים שלא בפניו דהא הטור לא זכרו שם ועל כן כתב דס״ל להרמב״ם לעיל דאין אסור בשם אחרים אלא דוקא כשהוא פלאי וגם בפניו אבל בחדא לריעותא דהיינו בפניו וחדא לטיבותא שאינו פלאי או איפכא פלאי ושלא בפניו שרי ולא אסור שלא בפניו בפלאי אלא לקרות לרבו ע״כ ואשתומם על המראה דלא הרגיש בעיקר הקושיא וגם על הכסף משנה יש לתמוה למה לא הקשה כן בקיצור דהכא משמע דאפילו בקריאת רבו יש עכ״פ היתר אם אינו פלאי דהא על קריאת רבו כתב והוא שיהא פלאי נמצא דבאין פלאי מותר עכ״פ שלא בפניו והתם כתב דאסור לקרות לאביו בשמו לא בחייו ולא לאחר מותו והיינו שלא בפניו וזה מיירי באינו פלאי דהא לא מחלק אחר כך בשם פלאי אלא בקריאת אחרים והוא דבר פשוט בעצמו בפשט ההלכה דחכם הדורש משנה שם אביו ויאמר אבא מורי דודאי איסור גמור לקרות לאביו או לרבו בשמו שלא בפניו אף באינו פלאי גם מו״ח ז״ל בא לתרץ מה שקשה אהדדי בקריאת אחרים לפי דרכו אבל בקריאת עצמו יש איסור אפי׳ שלא בפניו כמ״ש גם הוא עצמו נמצא הקושיא שזכרתי נשארה בקושיא על כן נראה לע״ד דבדברי רמב״ם דכאן יש היפוך וכן צריך להיות ואסור לקרות לרבו בשמו ולא יזכיר שמו בפניו ואפילו לקרות לאחרים ששמם כשם רבו אסור והוא שיהיה השם פלאי כו׳ וכמו שכתב כאן בש״ע וכן כתב הר״ן פ״ק דקדושין בשם רמב״ם דדוקא אם שם אחרים כשם רבו אסור כשהוא פלאי משמע דברבו עצמו אין חילוק אפילו שלא בפניו עיין שם. נמצאו דברי הרמב״ם מכוונים כאן עם הך דלעיל והכי קאמר הרמב״ם לא יזכיר שמו בפניו כו׳ פי׳ אפי׳ אינו קורא אותו ואפי׳ אינו פלאי ואפילו לקרות לאחרים אסור אם הוא פלאי ואז אסור אפי׳ שלא בפניו ואפי׳ לאחר מיתת אביו או רבו וכמ״ש הטור כאן אפי׳ לאחר מותם פירש בדרישה רצונו לומר של אחרים וט״ס הוא וכוונתו לפרש מה שכתב שלא ישנה שמם ר״ל של אחרים אבל אחר מותם ודאי קאי אאביו ורבו שהוזכרו שם ברמב״ם וזה פשוט. כל מה שכתבתי נראה לי ברור ונכון בזה.
(כג) מותר להזכיר כו׳ – כלו׳ לקרות בו אחרים וע״ל סימן ר״מ סעיף ב׳ ס״ק ג׳.
(כד) אבל מותר לומר כו׳ – נראה דוקא שלא בפניו וכן בד״מ שהוציא כן מרש״י דפרק חלק גבי אלישע מיירי שלא בפניו אבל בפניו אין להזכיר שמו כלל רק יש לקרותו רבי וכן נוהגין.
(טז) להזכיר – כלומר לקרות בו אחרים וע״ל סי׳ ר״מ ס״ב וכשאומר ר׳ מורי פלוני דמותר נראה דוקא שלא בפניו אבל בפניו אין להזכיר שמו כלל רק יש לקרותו רבי וכן נוהגין ש״ך:
(לג) ולא במותו – שאביי כשאומר בשם רבה אפי׳ כשהיה אצל רב יוסף ואח״כ אמר כדמר מר לא אמר הכי וכן רב מרדכי לרב אשי שרבם מובהקם היו וע׳ בגטין נ״ט א׳ וש״מ וז״ש בסוף שבת וש״מ אמרית קדם ר׳ ומנו כו׳ הגמ׳ מפרש מנו וכן באביו כמ״ש בקדושין (ל״א ב׳) חכם משנה כי הא כו׳ ולאחר מותו היה שישב מר בר ר״א בראש ושם במותו כיצד כו׳ אלא כך אמר א״מ כו׳:
(לד) ואפי׳ לקרות כו׳ – שלכן קראו רבה אביי וכמ״ש בסי׳ ר״מ (בס״ק ז׳) ע״ש:
(לה) אבל כו׳ – כמ״ש (כתובות ק״ג ב׳) ברבי שאמר שמעון בני בשם אביו ורבו וכיוצא הרבה אבל לרבו לעולם אסור כמו כל הנך ששמם לא היו פלאי:
(לו) וכ״ז כו׳ – רש״י שם וכמ״ש בספרי פ׳ דברים והביאו רש״י ג״כ שם ותענו אותי הל״ל משה רבינו כו׳ וכן באביו כשאמר אבא מותר כמ״ש בכמה מקומות אבא חלפתא (ליוחי אבא. פסחים קי״ב א׳) יוחאי אבא (מעילה י״ז ב׳) לינאי אבא (גטין י״ד ב׳) וכיוצא:
(א) (סימן רמ״ב ש״ך ס״ק כ״ד) אבל בפניו אין להזכיר. והפר״ח בלקוטים חולק דאפי׳ בפניו מותר וראיה מקרא ואדוני משה כלאם:
(י) רבי מורי – עבה״ט בשם ש״ך דדוקא שלא בפניו ועיין בספר רגל ישרה ובליקוטי פרי חדש שחולקים על הש״ך בזה מדכתיב אדוני משה כלאם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(טז) לֹא יִתֵּן שָׁלוֹם לְרַבּוֹ וְלֹא יַחֲזִיר לוֹ שָׁלוֹם, כְּדֶרֶךְ שְׁאָר הָעָם, אֶלָּא שׁוֹחֶה לְפָנָיו וְאוֹמֵר לוֹ בְּיִרְאָה וּבְכָבוֹד: (שָׁלוֹם עָלֶיךָ רַבִּי, וְאִם נָתַן לוֹ רַבּוֹ שָׁלוֹם, אוֹמֵר לוֹ) שָׁלוֹם עָלֶיךָ מוֹרִי וְרַבִּי. {וְכֵן נוֹהֲגִין. וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאֵין לְתַלְמִיד לִשְׁאֹל בִּשְׁלוֹם רַבּוֹ כְּלָל, שֶׁנֶּאֱמַר: רָאוּנִי נְעָרִים וְנֶחְבָּאוּ (איוב כט, ט) (יְרוּשַׁלְמִי הֱבִיאוֹ הַגָּהַת מַיְמוֹנִי פֶּרֶק ה׳ וְכֵן כָּתַב תא״ו נָתִיב ב׳ וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם רַבֵּנוּ יוֹנָה).} וְלֹא יַחֲלֹץ תְּפִלָּיו לִפְנֵי רַבּוֹ וְלֹא יָסֵב לְפָנָיו, אֶלָּא יוֹשֵׁב כְּיוֹשֵׁב לִפְנֵי הַמֶּלֶךְ. {הָיָה רַבּוֹ יוֹשֵׁב בִּסְעֻדָּה עִם אֲחֵרִים, נוֹטֵל רְשׁוּת מֵרַבּוֹ וְאַחַר כָּךְ מֵאֲחֵרִים (רוֹקֵחַ סִימָן של״ה).} וְלֹא יִתְפַּלֵּל לְפָנָיו לֹא לְאַחֲרָיו וְלֹא בְּצִדּוֹ, וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר שֶׁאָסוּר לַהֲלֹךְ בְּצִדּוֹ, אֶלָּא יִתְרַחֵק לְאַחַר רַבּוֹ. וְלֹא יְהֵא מְכַוֵּן כְּנֶגֶד אֲחוֹרָיו, אֶלָּא יְצַדֵּד עַצְמוֹ לְצַד אַחֵר, בֵּין כְּשֶׁמִּתְפַּלֵּל עִמּוֹ בֵּין כְּשֶׁהוֹלֵךְ עִמּוֹ. וְחוּץ לְד׳ אַמּוֹת, הַכֹּל מֻתָּר. {וְעַיֵּן בא״ח סי׳ צ״ד.} וְלֹא יִכָּנֵס עִמּוֹ לַמֶּרְחָץ אֶלָּא אִם כֵּן הוּא צָרִיךְ לוֹ. {הַגָּה: וְאִם הָיָה הַתַּלְמִיד בַּמֶּרְחָץ קֹדֶם לְרַבּוֹ, וּבָא רַבּוֹ לְשָׁם, אֵין צָרִיךְ לָצֵאת (מהרי״ו בְּדִינִין). וְכָל זֶה לֹא מַיְרֵי אֶלָּא בְּמָקוֹם שֶׁהוֹלְכִים עֲרֻמֵּי עֶרְוָה בַּמֶּרְחָץ, אֲבָל בְּמָקוֹם שֶׁהוֹלְכִים בְּמִכְנָסַיִם, מֻתָּר (אֲגֻדָּה פ׳ מָקוֹם שֶׁנָּהֲגוּ). וְכֵן הַמִּנְהָג פָּשׁוּט לִכָּנֵס עִם רַבּוֹ וְאָבִיו וְחָמִיו וּבַעַל אִמּוֹ וּבַעַל אֲחוֹתוֹ לַמֶּרְחָץ, אַף עַל פִּי שֶׁבַּגְּמָרָא אָסְרוּ כֻּלָּם, וְהַכֹּל הוּא מִטַּעַם דְּעַכְשָׁיו הוֹלְכִים בְּמִכְנָסַיִם.} וְלֹא יֵשֵׁב לְפָנָיו, עַד שֶׁיֹּאמַר לוֹ: שֵׁב, וְלֹא יַעֲמֹד, עַד שֶׁיֹּאמַר לוֹ: עֲמֹד, אוֹ עַד שֶׁיִּטֹּל רְשׁוּת לַעֲמֹד. וּכְשֶׁיִּפָּטֵר מִלְּפָנָיו לֹא יַחֲזִיר לוֹ אֲחוֹרָיו, אֶלָּא נִרְתָּע לַאֲחוֹרָיו, וּפָנָיו כְּנֶגֶד פְּנֵי רַבּוֹ. {הַגָּה: וְהַנִּפְטָר מֵרַבּוֹ וְנָטַל מִמֶּנּוּ רְשׁוּת וְלָן בָּעִיר, צָרִיךְ לַחֲזֹר וְלִטֹּל מִמֶּנּוּ רְשׁוּת (ש״ס פ״ק דמ״ק וְרַבֵּנוּ יְרוּחָם). וְדַוְקָא שֶׁלּא אָמַר לוֹ מִתְּחִלָּה שֶׁרוֹצֶה לָלוּן בָּעִיר, אֲבָל אִם הִגִּיד לוֹ בְּשָׁעָה שֶׁנָּטַל רְשׁוּת, אֵין צָרִיךְ לַחֲזֹר וְלִטֹּל מִמֶּנּוּ רְשׁוּת (הר״ן שָׁם).} וְלֹא יֵשֵׁב בִּמְקוֹמוֹ; וְלֹא יַכְרִיעַ דְּבָרָיו בְּפָנָיו; וְלֹא יִסְתֹּר דְּבָרָיו. וְחַיָּב לַעֲמֹד מִפָּנָיו, מִשֶּׁיִּרְאֶנּוּ מֵרָחוֹק מְלֹא עֵינָיו עַד שֶׁיִּתְכַּסֶה מִמֶּנּוּ שֶׁלֹּא יֵרָאֶה קוֹמָתוֹ, וְאַחַר כָּךְ יֵשֵׁב. וַאֲפִלּוּ הָיָה רָכוּב, צָרִיךְ לַעֲמֹד מִפָּנָיו, דְּחָשִׁיב כִּמְהַלֵּךְ. {הַגָּה: יֵשׁ אוֹמְרִים דְּאֵין אָדָם חַיָּב לַעֲמֹד לִפְנֵי רַבּוֹ, רַק שַׁחֲרִית וְעַרְבִית (טוּר בְּשֵׁם הָרַמְבַּ״ם). וְדַוְקָא בְּבֵית הָרַב, אֲבָל בִּפְנֵי אֲחֵרִים שֶׁאֵין יוֹדְעִים שֶׁעָמַד לְפָנָיו, חַיָּב לַעֲמֹד (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם התוס׳ וּמָרְדְּכַי בְּשֵׁם ר״י וְעוֹד פּוֹסְקִים).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ה׳, רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ו׳, רמב״ם תלמוד תורה ו׳:ד׳, רמב״ם תלמוד תורה ו׳:ח׳
(יד) ומה שכתב והוא שיהיה השם פלאי וכו׳ ואפילו לקרות לאחרים ששמם כשם רבו אסור וכו׳ בפ״ו מהלכות ממרים כתב הרמב״ם שזו היא סברת עצמו וז״ל היה שם אביו או שם רבו כשם אחרים משנה את שמם יראה לי שאין נזהר בכך אלא בשם שהוא פלאי שאין הכל דשים בו אבל השמות שקוראין בהם את העם כגון אברהם יצחק ויעקב משה וכיוצא בהם בכל לשון ובכל זמן קורא בהן לאחרים שלא בפניו ואין בכך כלום עכ״ל ואע״פ שנראה לכאורה שיש קצת חילוק בין מ״ש בזה בפ״ה מהלכות ת״ת למ״ש בהלכות ממרים נ״ל שמ״ש בה׳ ממרים הוא יותר מדוקדק ששם ביאר וכתב שזה סברת עצמו ובהלכות ת״ת כתבו סתם:
(טו) ומה שכתב ולא יתן שלום לרבו ולא יחזיר לו שלום כדרך שאר העם וכו׳ בפרק תפלת השחר תניא רא״א המתפלל אחורי רבו והנותן שלום לרבו והמחזיר שלום לרבו גורם לשכינה שתסתלק מישראל. ופי׳ רש״י שלום לרבו כשאר כל אדם שלום עליך ולא אמר שלום עניך רבי וכך הם דברי הרמב״ם ומפרש דלהחזיר לו שלום צ״ל לו שלום עליך ר׳ ומורי וה״ר יונה פירש הנותן שלום לרבו ר״ל שמקדים לו שלום ואין לתלמיד להקדים לו שום דיבור מרוב המורא וכן אמרו כלום יש עבד שמקדים שלום לרבו ומה שאמרו בהרבה מקומות כדי שאלת שלום תלמיד לרב אינו ר״ל אלא כדי חזרת שלום תלמיד לרב עכ״ל וגם הגהות מיי׳ כתבו דהכי איתא בירושלמי נהיגין דלא שיילי זעירא בשלמא דרבה והרא״ש כתב בירושלמי משמע דתלמיד אינו נותן שלום לרבו מיהו בגמרא דידן אמרינן תוך כדי דיבור כדי שאלת תלמיד לרב עד כאן לשונו:
(טז) ומה שכתב ולא יחלוץ תפילין לפני רבו נראה דהיינו מדאמרינן בפרק חלק (סנהדרין קא:) מאי וזה הדבר אשר הרים יד במלך שחלץ תפילין לפניו ומורא רב כמורא מלך וכבר הארכתי בזה בטור א״ח סימן ל״ח:
(יז) ומה שכתב ולא יסב לפניו כו׳ ז״ל הרמב״ם לא יסב אלא יושב כיושב לפני המלך:
(יח) ומה שכתב ולא יתפלל לפניו ולא לאחריו ולא מצדו וכו׳ בפרק תפלת השחר (ברכות כז.) א״ר יהודה א״ר לעולם אל יתפלל אדם לא כנגד רבו ולא אחורי רבו ופירש״י נגד רבו אצל רבו ומראה כאילו הם שוים: אחורי רבו. נמי יוהרא הוא והתוס׳ כתבו שי״מ דאחורי רבו הוי טעמא מפני שנראה כמשתחוה לרבו. וה״ר יונה כתב נראה בגמרא שהטעם שאסרו להתפלל אחורי רבו מפני ההפסק כי שמא יצטרך רבו לפסוע ג׳ פסיעות לאחוריו בעוד שהוא מתפלל ולא יוכל להפסיק וכנגד רבו שאסור נראה שהטעם הוא מפני שמשוה עצמו לרב וכ״ש אם חוזר אחוריו כנגד רבו שהוא ביזוי יותר ואסור מיהו אם מרחיק ארבע אמות נראה שמותר להתפלל אחוריו או כנגדו שזה נראה כרשות אחר בפני עצמו עכ״ל והא דע״י הרחקת ד׳ אמות שרי כתבו רבינו לקמן בסמוך:
כתב בשבולי הלקט סימן מ״ג בשם רבינו האי דהא דאסור להתפלל כנגד רבו לא אמרו אלא ביחיד אבל בצבור אין לו לחלוק כבוד לרבו ומותר להתפלל כנגדו:
ומה שכתב רבינו וכן כשילך עמו גם מ״ש היו שנים הולכים עמו וכו׳ ביומא פרק אמר להם הממונה (יומא לז.) אמר רב יהודה המהלך לימין רבו הרי זה בור תנן הסגן מימינו וראש בית אב משמאלו ועוד תניא ג׳ שהיו מהלכין בדרך הרב באמצע גדול בימינו קטן משמאלו תרגמה רב שמואל בר פפא קמיה דרב אדא כדי שיתכסה בו רבו והתניא המהלך כנגד רבו ה״ז בור אחורי רבו ה״ז מגסי הרוח דמצדד אצדודי. ופירש״י ה״ז בור. אפילו בדרך ארץ אינו בקי: כדי שיתכסה בו רבו. הא דקתני מימינו לא שילך אצלו אלא מאחוריו ומיהו גדול לימין וקטן לצד שמאל אצל גדול ושניהם אחורי הרב: דמצדד אצדודי. לא אצל ממש ולא אחורי ממש אלא שיתכסה בו רבו מקצת צד רבו ע״כ לשונו ודברי רבינו אינם מבוארים יפה וצריך לבארם שיסכימו לדברי רש״י:
והרמב״ם כתב בפ״ג מהלכות תלמוד תורה ברייתא דשלשה שהיו בדרך וכו׳ ולא כתב מאי דאיתמר עלה בגמרא ונראה שהטעם שהם דברים פשוטים וכל אדם זהיר בכך מחמת דרך ארץ אבל הא דג׳ שהיו מהלכין בדרך איצטריכא ליה לאשמועינן שלא ילכו זה אחר זה אלא בשורה אחד. ויותר נראה לומר שסמך על מ״ש בפ״ה ולא יתפלל לפני רבו וכו׳ ואצ״ל שאסר לו להלך בצדו אלא יתרחק לאחר רבו ולא יהא מכוון כנגד אחוריו ואח״כ יתפלל וס״ל דההיא דלא יתפלל אחורי רבו מדין דרך ארץ נגעו בה ואם כן מינה נשמע למהלך.
ומה שכתב רבינו וחוץ לד׳ אמות הכל מותר הוא מדאמרינן בפ׳ תפלת השחר גבי הא דאסור להתפלל לא כנגד רבו ולא אחורי רבו דאסור לעבור כנגד המתפללין ואותיבנא מרב אמי ורב אסי דחלפי ושני רב אמי ורב אסי חוץ לד׳ אמות הוא דחלפי משמע דכל חוץ לד׳ אמות כרשות אחרת דמי ולא שייך לגבי המרוחק ממנו ד׳ אמות וכך הם דברי ה״ר יונה שכתבתי בסמוך.
ומה שכתב ולא יכנס עמו למרחץ ואם היה צריך לו לשמשו מותר ברייתא בפ׳ מקום שנהגו (פסחים נא.) והרמב״ם בפ״ה מהלכות ת״ת השמיט הא דאם היה צריך לו מותר משום דמילתא דפשיטא הוא וסמך על מ״ש בפרק כ״א מהא״ב:
(יט) ומה שכתב ולא ישב לפניו עד שיאמר לו שב ולא יעמוד עד שיאמר לו עמוד וכו׳ כ״כ הרמב״ם בפ״ה מה׳ ת״ת ומ״ש וכשיפטר לפניו לא יחזור לו לאחוריו וכו׳ מימרא ביומא פרק הוציאו לו (יומא נג.):
ומה שכתב ולא ישב במקומו ולא יכריע דבריו בפניו ולא יסתור דבריו. כן כתב הרמב״ם בפ״ה מהלכות ת״ת ויליף לה מדתניא הכי גבי אביו כמו שנתבאר בסימן ר״מ. וכ״ש לרבו שכבודו חמור מכבוד אביו. ומדכתב בפניו משמע דשלא בפניו מותר בין ברבו בין באביו:
(כ) ומה שכתב וחייב לעמוד מפניו וכו׳ עד ואח״כ ישב בפ״ק דקידושין (לג.):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) כתב המרדכי פרק מקום שנהגו וכשם מהר״מ לרחוץ עם אביו חמיו ובעל אמו ובעל אחותו איני יודע היתר וכמה פעמים הוריתי לאיסור ואינו נראה לומר דהתם בגיגית אבל במרחץ שלנו מותר דמניין לנו לחלק עכ״ל ומהרי״ו כתב סימן ל״ז היכא דהיה הוא במרחץ קודם רבו א״צ לצאת ע״כ לשונו בחדושי אגודה פרק מקום שנהגו כתב תלמיד אל ירחץ עם רבו אמנם עתה דמכסין הערוה לית לן בה ומותר לרחוץ יחד עכ״ל:
(יא) וכ״כ בהג״מ פ״ו בשם סמ״ק וכתב דאין רשאי דקאמר היינו אינו חייב עכ״ל:
(ה) ואומר לו ביראה ובכבוד שלום עליך רבי ז״ל רמ״א וכן נוהגין וי״א שאין לתלמיד לשאול בשלום רבו כלל שנא׳ ראוני נערים ונחבאו עכ״ל והוא מהירושלמי והביאו הרא״ש ומסיק דבגמרא דידן לא משמע הכי דאמרינן תוך כדי דיבור כדי שאלת תלמיד לרב:
(ו) ולא יכנס עמו במרחץ כו׳ ועכשיו שהולכים במכנסים מכוסים ערוה הכל מותר ברבו ובאביו כו׳ רמ״א (והוא מחידושי אגודה פ׳ מקום שנהגו {עד כאן המגיה}) ע״ש כי מן הדין א״צ לכסות הערוה כדמוכח בגמרא פרק כירה דף מ״א ע״א והביאו שם בהגהות אשיר״י דף קע״ו ריש ע״ד כל שמניח ידו כנגד פניו של מטה כאילו הופר בבריתו של אברהם אבינו ודיקא כי נחית לנהרא שפונה את עצמו שלא כנגד העם אבל כי סליקו מנהרא משום צניעות לית לן בה ומדכתב לית לן בה משמע דפשיטא דאינו מחויב וע״ל בא״ע ס״ס כ״ג דמשמע דיש קצת איסור בלבישת מכנסיים אם לא הרחבים מפני שמביאים לידי השחתת זרע ורמ״א כתב שם דבזמן מועט לית לן בה ע״ש: או עד שיטול רשות לעמוד וכן בסעודה צריך ליטול רשות ממנו תחלה רמ״א:
(ז) וחייב לעמוד מפניו משיראנו מרחוק כו׳ ואם הוא ברשות אחר א״צ לעמוד מפניו וכן בס״ת כשהיא על הבימה אין צבור שבב״ה צריכין לעמוד דהס״ת ברשות אחר וכן בש״ע סעיף י״ח והוא מתשובת רשב״א:
(יד) ואומר לו ביראה ובכבוד שלום עליך רבי כו׳ עבד״ר. ואם נתן לו רבי שלום כו׳ מורי ורבי דלעולם בהחזרת שלום צריכין להוסיף יותר מבשאלת שלום (עיין מ״ש א״א ז״ל לעיל ס״ס קמ״ח בדרישה) והא דאמרינן בעלמא תוך כדי דיבור כדי שאלת שלום תלמיד לרבו ומפרש דהיינו שיאמר לו שלום עליך רבי ומורי צ״ל דל״ד קאמר שאלת שלום אלא ר״ל חזרת שלום וכן כתב הר״ן והביאו הב״י:
(טו) ולא יחלוץ תפילין לפני רבו בא״ח סימן ל״ח כתבתי הטעם ע״ש:
(טז) ולא יתפלל לפניו ולא לאחריו כו׳ (ובשבולי לקט כתב דהא דאסור להתפלל כנגד רבו לא אמרו אלא ביחיד אבל בצבור אין לחלוק כבוד לרבו ומותר להתפלל כנגדו והביאו בש״ע באורח חיים סימן צ׳ סכ״ד עכ״ה) לפניו ומצדו אסור מפני שנראה כמשוה עצמו לרבו ואחורי רבו פירש״י דיוהרא הוא והתוס׳ כתבו מפני שנראה כמשתחוה לרבו וה״ר יונה כתב מפני ההפסקה כי שמא יצטרך רבו לפסוע ג׳ פסיעות לאחוריו בעוד שהוא מתפלל ולא יוכל להפסיק:
(יז) כשמתפלל עם רבו יתרחק לאחוריו ר״ל ד׳ אמות וכ״כ בהדיא בא״ח סימי צ׳:
(יח) הגדול שבשנים הולך לצד ימינו (פירש״י ביומא דף ל״ז ע״א לא אצל ממש ולא אחורי ממש אלא שיתכסה בו מקצת צד רבו וכתב ב״י שדברי רבינו אינם מבוארים יפה וצריך לבארם שיסכימו לרש״י עכ״ה) ז״ל מ״ו והא דאין מכבדין בדרכים אלא בפתח הראוי למזוזה היינו שכל אחד הולך לדרכו (שאז יוכל אחד למהר לעשות צרכיו כמו שירצה עכ״ה) ואינו בחבורה אחת אבל אם הם בחבורה אחת מכבדים בדרכים ובמקום סכנה א״צ לכבד כלל עכ״ל והוא מתוס׳ פרק במה אשה (כ״כ המרדכי בשם ראבי״ה וכ״כ התוס׳ פ״ג שאכלו דף מ״ו ע״ב עכ״ה):
(יט) לא יחזור לו אחוריו אלא נרתע לאחוריו כו׳ ק״ק דכיון דהתחיל בלא יחזור לו אחוריו הו״ל לסיים אלא ילך לאחוריו ואפי׳ בלא נרתע נמי. ואפשר דכל הולך לאחוריו נרתע מקרי משום דאינו עושה כן אלא מכח רתת וזיעה וגם הליכתו לאחוריו בלא רתת וזיעה אין טעם ממש לדבר:
(כ) ולא יכריע דבריו בפניו ולא יסתור כו׳ בסימן ר״ם כתבתי דלא יסתור אפי׳ שלא בפניו אסור ומש״ה לא כללינהו סתירה והכרעה יחד וגם אינו לא זו אף זו וק״ל: (ואפי׳ היה רוכב כו׳ ר״ל אם הרב רוכב עכ״ה):
(כא) תלמיד היושב לפני רבו תמיד כו׳ מדקאמר תמיד (עמ״ש בסמוך) נראה שמפרש כפי׳ התוס׳ דהיינו התלמידים היושבים בבית הרב דמסתמא עמדו מלפניו שחרית וערבית אבל תלמידים אחרים אפי׳ ק׳ פעמים ביום שמא יראה אחד ויחשדם עיין בב״י שמביא התוס׳:
(כב) אלא שחרית וערבית שלא יהא כבודו כו׳ פי׳ שמקבל עליו עול מלכות שמים בק״ש שחרית וערבית פי׳ התוס׳ אינו רשאי ר״ל אינו מחויב כו׳ ואח״כ כתב דר״ע דצריך דהיינו מחויב וכן בסמ״ג ואמר ר״י דהיינו דוקא בב״ה ובמקום הצנוע אבל במקום שיש גנאי לרב שאין עומדין מפניו כגון שיש פנים חדשות חייב לעמוד עכ״ל (מאגודה פ״ק דקידושין רש״ל עכ״ה):
(כג) כרב אלפס דלא הביא כצ״ל:
(כד) ואם אדם מקבל פני השכינה ר״ל אף דא״צ כ״א שחרית וערבית מ״מ כשירצה לקבל פני השכינה טפי צריך לעמוד ולהיות אז באימה וממילא התלמיד היושב לפני רבו תמיד ומקבל פניו ביום אחד הרבה פעמים צריך לעמוד מפניו טפי מב״פ. ונראה דמש״ה כתב לפני זה תלמיד היושב תמיד לפני רבו דלרבותא כ״כ דאע״פ דישב לפניו תמיד אפ״ה סגי בב״פ:
(ה) וחייב לעמוד מפניו משיראנו רחוק מלא עיניו ה״א פ״ק דקידושין (דף ל״ג):
(ו) ומ״ש עד שיכסה ממנו וכו׳ ה״א פרק הוציאו לו את הכף (יומא נ״ג) ועיין במ״ש בסימן רמ״ד:
(ז) כתב הרמב״ם תלמיד היושב לפני רבו תמיד אינו רשאי לעמוד וכו׳ עד דס״ל דהלכה כר״א שלא נתן קצבה לדבר תימה הלא ר״א לא קאמר אלא כשאינו עוסק בתורה דבעוסק בתורה אינו רשאי לעמוד כל עיקר אפילו שחרית וערבית דכלום תורה עומדת מפני לומדיה כדאיתא להדיא פ״ק דקידושין (סוף דף ל״ג) וא״כ איכא למימר דלא פליג עליה ר׳ אבהו דמודה דבאינו עוסק ליכא קצבה אלא דבעוסק בתורה אינו רשאי לעמוד מלפניו אלא שחרית וערבית וי״ל דכיון דלא קי״ל כר״א בהא כדלקמן בסימן רמ״ד א״כ אין חילוק בין עוסק לאינו עוסק ותו דעיקר ראייתו מדרבי עקיבא דהשוה מוראם למורא המקום וכו׳ כנ״ל לדעת האלפסי ע״כ דברי הרא״ש מיהו במרדכי כתב דההיא דרבי אבהו דוקא בעוסק בתורה ומביאו ב״י מיהו נראה ודאי דאף לר׳ אבהו לא קאמר אלא דאינו חייב לעמוד אבל הרשות בידו לעמוד לפניו כל שעה דכך כתבו התוס׳ אברייתא דאין בעל אומניות רשאין וכו׳ כמו שיתבאר לקמן בסימן רמ״ד:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ה׳, רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ו׳, רמב״ם תלמוד תורה ו׳:ד׳, רמב״ם תלמוד תורה ו׳:ח׳
(כז) ברייתא דר״א ברכות דף כ״ז ע״ב
(כח) ל׳ רמב״ם שם בפ״ה מהלכות ת״ת וכאשר הגהתי כן הוא שם ובטור
(כט) שם מהא דאמרינן אשר הרים יד במלך שחלץ תפילין בפניו סנהדרין דף ק״א ע״ב ומורא רבו כמורא מלך
(ל) שם ממימרא דרב יהודה אמר רב ברכות דף כ״ז ע״א ציינתיו ג״כ בטור א״ח סי׳ צ׳
(לא) ה״ר יונה וכ״כ הטור מהא דמשני רב אמי ורב אסי חוץ לארבע אמות עברו ברכות שם
(לג) ל׳ הרמב״ם שם ממדרש רות ויאמר שבו פה וישבו מכאן שאין רשות לקטן לישב וכו׳
(לה) הרמב״ם שם ויליף מדתני׳ גבי אביו וציינתיו לעיל בסי׳ ר״מ סעיף ב׳ וכ״ש לרבו שכבודו חמור מכבוד אביו
(לו) ממימרא דאביי קידושין דף ל״ג ע״א
(לז) איבעיא ופשטא אביי שם ומעובדא דאביי שם ע״א
(לח) ממימרא דרבי ינאי שם
(°) פי׳ שדרים בבית הרב דמסתמא עמדו שחרית וערבית כ״כ בתוספו׳ שם ריש ע״ב
(ה) ביראה ובכבוד שלום עליך רבי – ואם נותן לו רבו שלום יאמר לו שלום עליך רבי ומורי כצ״ל וכן הוא ברמב״ם ובטור והטעם דכל שמשיב שלום דרכו להוסיף קצת כמ״ש סימן קס״ט.
(ו) ולא יחלוץ תפיליו – מבואר בא״ח סי׳ ל״ח.
(ז) ולא לאחריו – רש״י פי׳ הטעם דיוהרא הוא והתוס׳ כתבו דנראה כמשתחוה לרבו והר״ר יונה פי׳ משום הפסקה דשמא יצטרך רבו לפסוע ג׳ פסיעות לאחוריו בעוד שזה מתפלל ולא יוכל לפסוע ומצידו אסור דנראה כמשוה עצמו לרבו.
(ח) ועיין בא״ח סי׳ צ׳ – כצ״ל.
(ט) והנפטר מרבו ונטל רשות כו׳ – לכאורה יש כאן גימגום על מקור דין זה דהוא מדברי הר״ן דהיינו דאיתא ברי״ף פ״ק דמ״ק וז״ל כתיב ביום השמיני שלח את העם פי׳ הר״ן כתיב ביום השמיני פי׳ שמיני של חג הוא יום כ״ב בחודש הרי שלקחו רשות משלמה לפי שהיו בדעתיהם לילך ביום כ״ג וכתיב וביום כ״ד לחודש השביעי שלח את העם מכאן לתלמיד הנפטר מרבו ולן באותו עיר שצריך ליפטר ממנו פעם שניה כתב הר״ן ומפני שנשארו שם ביום ההוא ולנו בעיר הוצרכו לקחת רשות פעם שניה ביום כ״ד אבל ביום כ״ג אף על פי שלנו הלילה אחר יום כ״ב לא היו צריכים לקחת רשות משום דאדעתא שיסעו למחר שיהיה כ״ג לקחו רשות עכ״ל והנה בפסוק לא כתיב וביום כ״ד שלח אלא וביום כ״ג שלח וכן הוא בגמרא על כן ט״ס הוא ברי״ף ואם כן מהיכן למד הר״ן שלקחו רשות ביום כ״ד וממילא לא נלמד דין זה דכתב שאם הודיעו לרב שילין דא״צ ליטול רשות שנית ונ״ל דודאי ברי״ף יש שם ט״ס וצריך להגיה וביום כ״ג שלח את העם ומכל מקום דברי הר״ן נכונים דקשה לו לאיזה צורך נטלו רשות פעמים אחת ביום השמיני שהוא יום כ״ב דהיינו שיסעו ביום כ״ג דהא א״א ליסע ביום כ״ב שהוא י״ט ולמה להו ליטול רשות שנית ביום כ״ג אלא על כרחך שביום כ״ג חזרו מדעתם ליסע בו ביום אלא ליסע למחר ביום כ״ד וזהו שכתב הוצרכו לקחת רשות פעם שניה ביום כ״ד פירושו בשביל נסיעות יום כ״ד ואם יראה לך דוחק לפרש כן יש להגיה על יום כ״ד לפי זה נלמד הכל שפיר דהגמרא דיליף דהלן בעיר צריך ליטול רשות שנית הוא כיון שהוצרכו ליטול רשות ביום כ״ג בשביל נסיעת יום כ״ד ולא היה די בנטילת רשות של יום כ״ב ומדנטלו רשות ביום כ״ב על יום כ״ג ש״מ דאותה לינה של לילה אחר כ״ב לא היה מחייב אותם ליטול רשות שנית דאל״כ לא היה שום צורך בנטילת רשות של כ״ב על כ״ג אלא ודאי כיון דהיה קבוע שיסעו בכ״ג די ברשות של כ״ב אלא דאחר כך ביום כ״ג נתחרטו ללון עוד לילה אחת הוצרכו שנית בשביל כ״ד נמצא הכל נכון בס״ד.
(י) ולא יסתור דבריו – כאן אסור אפילו שלא בפניו ומ״מ לענין פסק שרי כמו שכתב רמ״א סעי׳ ג׳ ע״ש.
(יא) דחשיב כמהלך – מזה למדנו שאותן שנוסעין בדרך על העגלה ויושבין לפעמים בגילוי ראש לפי שסוברים שאין בזה איסור כיון שאינו הולך ד׳ אמות דלאו שפיר עבדי דישיבה על העגלה הוא כיושב על החמור וכמהלך דמי.
(יב) שחרית וערבית – דלא יהיה עדיף מכבוד שמים בקריאת שמע.
(כה) ואומר לו ביראה וכבוד – שלום עליך רבי ואם נתן לו רבו שלום אומר לו שלום עליך רבי ומורי כן צריך להיות וכן הוא בטור ורמב״ם וכן הוא בספרי המחבר הישנים.
(כו) ולא יחלוץ תפיליו כו׳ – עיין בספר באר שבע דף ע״ב עמוד ד׳ ובב״י ובב״ח בא״ח סימן ל״ח שהאריכו בזה ועיין בא״ח ס״ס כ״ז.
(כז) נוטל רשות מרבו כו׳ – ונראה דה״ה אם היה אביו יושב בסעודה עם אחרים נוטל רשות מאביו ואחר כך מאחרים וכן הוא בנוסחאות ברכת המזון וכן נוהגין ואם אביו וגם רבו מובהק שלמד עמו בחנם מסובים נוטל רשות מרבו ואחר כך מאביו כדלקמן סל״ד.
(כח) ולא יתפלל כו׳ – הטעם בכל זה שלא ישוה עצמו לרבו והתוספת כתבו דאחורי רבו טעמו דנראה כמשתחוה לרבו. והר״ר יונה כתב הטעם משום הפסקה. וכ׳ בית יוסף בשם שבולי לקט סימן מ״ג בשם רב האי דהא דאסור להתפלל כנגד רבו (היינו אצל רבו כדפירש״י וטור) לא אמרו אלא ביחיד אבל בצבור אין לו לחלוק כבוד לרבו ומותר להתפלל כנגדו ע״כ ומביאו ד״מ וכ״כ הבית יוסף בא״ח סי׳ צ׳ בשם מהר״י אבוהב וספר אוהל מועד וכ״כ הרב שם סכ״ד.
(כט) ולא לאחריו כו׳ – אמרי׳ בש״ס פ׳ תפלת השחר דתלמיד חבר מותר וכ״כ המחבר בא״ח סימן צ׳ סכ״ה ובבית יוסף שם דלהתפלל ואחוריו לרבו אפי׳ תלמיד חבר נמי לא דביזוי גדול הוא.
(ל) וחוץ לד׳ אמות הכל מותר – כתב בית יוסף בא״ח ס״ס צ׳ ומיהו משמע דלא מהני ריחוק ארבע אמות אלא להתפלל אחורי רבו כנגדו אבל להתפלל ואחוריו לרבו אפי׳ רחוק כמה לא אבל מדברי הטור שם נראה דברחוק ד׳ אמות אפילו אחוריו לרבו שרי וכ״כ הב״ח שם דה״ל רשות אחרת בפני עצמו.
(לא) ואם היה כו׳ – כן למד מהרי״ו בדינים והלכות סימן ל״ז מהא דכתב המרדכי (ונתבאר לעיל סימן קנ״ג ס״ג) דאם היה הישראל קודם במרחץ ואח״כ באו עובדי כוכבים שם אין צריך לצאת וצריך עיון דיש לחלק דדוקא התם דטעמא הוא כדכתב המרדכי שהוא בא בגבולו וזה לא שייך בכבוד רבו.
(לב) וכן המנהג פשוט כו׳ – וכן כתב הרב בא״ע ס״ס כ״ג.
(לג) ודוקא שלא אמר כו׳ – זהו מהר״ן שכתב כן ממאי דאיתא ברי״ף וז״ל כתיב (במלכים א׳ ח׳) ביום השמיני שלח את העם וכתיב (בד״ה ב׳ ז׳) ביום עשרים וארבע שלח את העם מכאן לתלמיד הנפטר מרבו ולן באותה העיר שצריך ליפטר ממנו פעם שניה עד כאן. וכתב הר״ן פי׳ שמיני של חג הוא כ״ב בחודש הרי שלקחו רשות לפי שהיה דעתם לשוב לבתיהן ביום כ״ג ומפני שנשארו שם היום ההוא ולנו בעיר הוצרכו לקחת רשות פעם שנית ביום כ״ד אבל ביום כ״ג אף על פי שלנו הלילה אחר כ״ב לא היו צריכין לקחת רשות משום דאדעתא דהכי שיסעו למחר שהיה כ״ג לקחו רשות עכ״ל ותימה גם אהר״ן גופיה דהדבר פשוט דט״ס הוא בהרי״ף וצ״ל וכתיב ביום כ״ג לחודש שכן הוא בד״ה ב׳ ו׳ ובש״ס מ״ק דף ט׳ סוף ע״א וברש״י והרא״ש שם ובפירוש רש״י ורד״ק בד״ה שם אם כן לפי מה שכתב הר״ן ולפי מה דמשמע פשטא דקרא שלקחו רשות משלמה ע״ד לשוב לבתיהן ביום כ״ג מוכח דבכל ענין צריך לחזור וליטול רשות ואפילו תימא דלא מוכח בקרא מידי מ״מ מנ״ל לחלק וצ״ע.
(לד) ולא יכריע דבריו כו׳ – וע״ל סימן ר״מ ס״ב.
(לה) עד שיתכסה ממנו כו׳ – או עד שישב כדלקמן סי׳ רמ״ד ס״ט.
(לו) י״א דאין אדם חייב כו׳ – ואף ע״ג דברמב״ם וטור ופוסקים איתא דאין אדם רשאי פירש הרב דהיינו דאין חייב וכן כתב הב״ח וכן הוא בסמ״ג סוף עשין י״ג.
(לז) אבל בפני אחרים כו׳ – וי״א כיון שהשוה מוראו למורא שמים חייב לעמוד אפי׳ מאה פעמים ביום דאטו אם אדם מקבל פני שכינה כמה פעמים ביום אינו חייב לעמוד עכ״ל עט״ז והוא מדברי הרא״ש וטור.
(יז) יתפלל – כתב בשבולי לקט בשם רב האי דהא דאסור להתפלל כנגד רבו לא אמרו אלא ביחיד אבל בצבור אין לו לחלוק כבוד לרבו ומותר להתפלל כנגדו וכתב הש״ך דאם אביו וגם רבו מובהק שלמד עמו בחנם מסובים בסעודה נוטל רשות מרבו ואח״כ מאביו:
(יח) לצאת – כן למד מהרי״ו מהא דאם היה הישראל קודם במרחץ ואח״כ באו עובדי כוכבים לשם א״צ לצאת וצ״ע דיש לחלק דהתם טעמא הוא שהוא בא בגבולו וזה לא שייך בכבוד רבו עכ״ל הש״ך:
(יט) הגיד – כתב הש״ך דזהו מהר״ן שכתב כן ממאי דאיתא בהרי״ף וז״ל כתיב ביום השמיני שלח את העם וכתיב ביום כ״ד שלח את העם מכאן לתלמיד הנפטר מרבו ולן וכו׳ ותימה גם אהר״ן גופיה דהדבר פשוט דט״ס הוא בהרי״ף וצ״ל ביום כ״ג שכן הוא בד״ה ב׳ ז׳ ולפי פשטא דקרא מוכח דבכל ענין צריך לחזור וליטול רשות ואפי׳ תימא דלא מוכח בקרא מידי מ״מ מנ״ל לחלק וצ״ע עכ״ל ובט״ז רוצה לתקן דברי הרמ״א והשיג עליו הש״ך בנה״כ ע״ש:
(כ) יסתור – ע״ל סימן ר״מ ס״ב ולעיל סעיף ג׳ בהג״ה:
(כא) שיתכסה – או עד שישב כדלקמן סימן רמ״ד ס״ט:
(כב) כמהלך – כתב הט״ז מזה למדנו שאוחן שנוסעים בדרך על העגלה ויושבים לפעמים בגילוי ראש לפי שסוברים שאין בזה איסור כיון שאינו הולך ד״א דלאו שפיר עבדי דישיבה על העגלה הוי כיושב על החמור וכמהלך דמי עכ״ל:
(כג) חייב – וי״א כיון שהשוה מוראו למורא שמים חייב לעמוד אפי׳ ק׳ פעמים ביום דאטו אם אדם מקבל פני שכינה כמה פעמים ביום אינו חייב לעמוד עכ״ל הלבוש:
(לז) כדרך כו׳ – רמב״ם וכן פירש״י שם וכמ״ש (רפ״ד דנזיר וש״מ) כדי שאילת תלמיד לרב:
(לח) ואם נתן כו׳ – כמ״ש בחלק (צ״ח א׳ ע״ש וצ״ע) בריב״ל:
(לט) וי״א כו׳ – כמ״ש בירושלמי פ״ב דברכות ר׳ יוחנן הוה מסתמך על ר״י בר אידי והוי ר״א חמי ליה ומטמר מן קדמוי אמר הדין תרתין מילין הדין בבלאה עבד בי חדא דלא שאל בשלמי וחדא דלא אמר שמועתא מן שמי א״ל כך אינון נהיגין גביהון זעירא לא שאיל בשלמא דרבה דאינון מקיימין ראוני נערים ונחבאו ואמרינן בפ״ט דשבת (פ״ט א׳) כלום יש עבד כו׳ והרא״ש כתב שגמ׳ דידן פליג כנ״ל כדי שאילת כו׳ וה״ר יונה כתב דשם בחזרת שלום אבל נראה דאדרבה מהירושלמי ראיה להיפך מדקפיד ר׳ יוחנן וכי לא ידע הברייתא (דברכות שם לפי׳ הר״י) וכן למה לא השיב ריב״א מהברייתא ואמר כך אינון נהיגין משמע דאינון לבד ומצד המנהג ומ״ש כלום יש עבד עבד דוקא (וכ״כ תוס׳ בב״ק ע״ג ב׳):
(מ) ולא יחלוץ כו׳ – סנהדרין ק״א ב׳:
(מא) ולא יסב כו׳ – פ׳ ע״פ (ק״א א׳):
(מב) היה רבו כו׳ – כמ״ש בפ״ה דד״א מעשה בד׳ זקנים כו׳ היאך אתן שלום כו׳:
(מג) ולא יתפלל לפניו – במכ״ש מלאחריו וצדו וכ״כ ה״ר יונה:
(מד) ואצ״ל כו׳ – ספ״ג דיומא (ל״ז א׳):
(מה) וחוץ לד״א כו׳ – דרשות אחרת הוא וכמש״ש לענין לעבור נגד המתפללים. תר״י:
(מו) ואם היה כו׳ – כן למד שם מהא דאמר בפר״א שאסור ליכנס עם עובדי כוכבים במרחץ וכתב המרדכי שאם קדם א״צ לצאת מר״ג בפ״ד דעבודת כוכבים וכנ״ל סי׳ קנ״ג ס״ג בהג״ה:
(מז) וכ״ז כו׳ – ערש״י שם:
(מח) אע״פ כו׳ – שם:
(מט) ולא ישב כו׳ – מדרש חזית ועבה״ג:
(נ) ודוקא כו׳ – גירסא מוטעת נזדמנה לו לנ״י בכ״ד לחדש וקשה לו למאי אהני להו בתחלה נטילת רשות הא ידעו שילינו שם דשמיני טעון לינה אלא סברו לצאת בכ״ג אבל טעות הוא דבכ״ג יצאו ומוכח להיפך דאפ״ה צריך כו׳ וביום השמיני נתן להם רשות לילך מחד וביום מחרת איפטורי מיניה ועט״ז וש״ך:
(נא) ולא ישב במקומו – מ״ר פ׳ בהעלותך קצ״ח ב׳ ואיזה הידור כו׳ (וכ״ה בתוספתא פ״ג דמגילה):
(נב) ולא כו׳ בפניו – דשלא בפניו אשכחן בכמה מקומות נראין דברי אבא:
(נג) י״א דאין אדם כו׳ – קדושין שם וכתב י״א דרי״ף השמיטו דס״ל דר״א דאמר שם כל ת״ח שאינו כו׳ פליג על ר׳ ינאי וקי״ל כר״א דדריש ד״ע (פסחים כ״ב ב׳ וש״מ) מורא רבך כמורא שמים ואלו מקבל פני שכינה כמה פעמים חייב לעמוד. הרא״ש אבל הרמב״ם וש״פ כתבוהו ופי׳ אינו רשאי פי׳ סמ״ג אינו חייב וכ״ה בתוס׳ ישנים שם ע״ש ועתוס׳ שם א׳ ד״ה אין כו׳ וכ״כ תוס׳ להדיא בחולין נ״ד ב׳ ד״ה אין כו׳ ע״ש:
(נד) ודוקא כו׳ – תוס׳ בקדושין שם ב׳ ד״ה אין כו׳ מהא דרבא דקפיד כו׳:
(ב) (סעייד׳ י״ז) שלום עליך ר׳. בב״ק (דע״ג ב׳) שאילת תלמיד לרב שלום עליך רבי ומורי וברמב״ם (פ״ב ה״ג מה׳ עדות) תכ״ד כדי שאילת תלמיד לרב ולא הזכיר שיעורו בודאי דסמך על מ״ש כאן בה׳ ת״ת דהיינו שלום עליך ר׳ והא בב״ק מבואר דהשיעור שלום עליך רבי ומורי ואולי דהיה להרמב״ם גירסא אחרת וחידוש שלא העירו מזה האחרונים:
(ג) (שם בהג״ה) בשלוםרבו. ע׳ בת׳ פמ״א (ה״א בהקדמה):
(ד) (ט״ז ס״ק ה׳) והטעם דכל שמשיב שלום. ולענ״ד דיצא להרמב״ם כן מההיא דריש ברכות (ד״ג א׳) לאחר שסיימתי תפלתי א״ל שלום עליך רבי והחזרתי לו שלום עליך ר׳ ומורי:
(יא) דאין לתלמיד לשאול – עיין מ״ש אא״ז בהקדמתו לספר פנים מאירות ח״א דאם עובר לפני הרב ואינו נותן לו שלום הוי דרך בורות ע״ש היטב ובזה מיושב מה שהקשה בספר ישועות יעקב בא״ח סימן ס״ו ס״ק א׳ ע״ש:
(יב) לעמוד בפניו – עיין בתשובת שבו״י ח״א שהעלה דאינו חייב לעמוד לפני רבו בט״ב ועיין בש״ת בא״ח סימן תקנ״ד שהבר״י כתב בשם ב״י ח״ב שמקשה על דבריו ומסיק דחייב ע״ש ובמח״ב כתב שמנהג פשוט בא״י ובח״ל דבט״ב קמים בפני רבנים ות״ח כבשאר ימים אלא שאין ראיה מהמנהג שיהיה בתורת חיוב ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(יז) שְׁלֹשָׁה שֶׁהָיוֹ מְהַלְּכִים בַּדֶּרֶךְ, הָרַב בָּאֶמְצַע, הַגָּדוֹל לְיָמִין, וְהַקָּטָן לִשְׂמֹאל. {הַגָּה: וְהָא דְּאֵין מְכַבְּדִים בַּדְּרָכִים אֶלָּא בְּפֶתַח הָרָאוּי לִמְזוּזָה, הַיְנוּ שֶׁכָּל א׳ הוֹלֵךְ לְדַרְכּוֹ וְאֵינָן בַּחֲבוּרָה אַחַת, אֲבָל אִם הֵם בַּחֲבוּרָה אַחַת, מְכַבְּדִים בַּדְּרָכִים (הַגָּהוֹת מיי׳ פ״ו דהל׳ תַּלְמוּד תּוֹרָה וּבְתוֹסָפוֹת פֶּרֶק בַּמֶּה בְּהֵמָה). וּבִמְקוֹם סַכָּנָה, אֵין צָרִיךְ לְכַבֵּד כְּלָל (מָרְדְּכַי בְּשֵׁם ראבי״ה פ׳ שְׁלֹשָׁה שֶׁאָכְלוּ).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לח) הגדול לימין – לאחוריו ומצדד עמו לצדדין והקטן לצד שמאל וחוץ לד׳ אמות הכל מותר. טור: () ולקמן ר״ס רפ״ב מסיים הבית יוסף בשם תשובת הרשב״א שמקרוב ראו קצת מגדולי הציבור שיש לעמוד גם בשעה שש״ץ זוקפו ומראה הכתב לעם ואמרו לי שכל זה מכבוד הס״ת ושכן נהגו ברוב המקומות עכ״ל וכן כתב הרמב״ן פ׳ כי תבא על פסוק ארור אשר לא יקים את התורה הזאת ע״ש ועיין בא״ח סימן קמ״ו.
(כד) באמצע – והם לאחוריו וכל א׳ מצדד עצמו לצדדין הגדול לצד ימין והקטן לצד שמאל וחוץ לד׳ אמות הכל מותר. טור:
(נה) ובמקום כו׳ – כ״כ לתרץ קושית תוס׳ דשבת הנ״ל דבברכות איירי בכה״ג:
(ה) (סעיף י״ז בהג״ה) אלא בפתח הראוי למזוזה. ובכלל הזה בהכ״נ ובהמ״ד:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(יח) אִם קָרְאוּ לְרַבּוֹ לִקְרוֹת בַּתּוֹרָה בְּצִבּוּר, אֵינוֹ צָרִיךְ לַעֲמֹד כָּל זְמַן שֶׁרַבּוֹ עוֹמֵד. {הַגָּה: וְכֵן כְּשֶׁהָרַב עוֹמֵד לְמַעְלָה בַּבַּיִת, וְהַתַּלְמִיד עַל הַקַּרְקַע, אֵין צָרִיךְ לַעֲמֹד לְפָנָיו. וַאֲפִלּוּ כְּשֶׁהַסֵּפֶר תּוֹרָה עַל הַבִּימָה, אֵין צִבּוּר שֶׁבְּבֵית הַכְּנֶסֶת צְרִיכִים לַעֲמֹד, דְּהַסֵּפֶר בִּרְשׁוּת אַחֶרֶת (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם תְּשׁוּבַת הָרַשְׁבָּ״א).}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מא) שבולי הלקט סי׳ מ״ב
(יג) כשהספר תורה על הבימה – נראה דה״ה נמי על השלחן שהוא גבוה מי׳ טפחים ורוחב ארבע שגם הוא רשות בפני עצמו שאין צריכין לעמוד וגם בזמן שהס״ת מונחת בארון הקודש אע״פ שהוא פתוח אלא שהעולם עושין כן דרך כבוד לעמוד כל שהארון הקודש פתוח ואין חיוב בדבר.
(כה) הבימה – כתב הט״ז נראה דה״ה נמי על השלחן שהוא רחב ד׳ וגבוה י׳ טפחים שגם הוא רשות בפ״ע וא״צ לעמוד וגם בזמן שהס״ת מונחת בארון הקדש אע״פ שהוא פתוח אלא שהעולם עושין כן דרך כבוד לעמוד כל שאה״ק פתוח ואין חיוב בדבר עכ״ל:
(ו) (סעיף י״ח) כ״ז שרבו עומד. כיון דעומד במקומו הראוי לו ע׳ לקמן (סי׳ רפ״ב) אבל כשרבו עומד לפוש כיון דאין זה מקומו הראוי צריך לעמוד מפניו אא״כ שרבו ברשות אחר ומזה מיירי דברי הרמ״א כאן במ״ש וכן כשהרב עומד כו׳ ולישנא דוכן שכתב הרמ״א אינו מדוקדק כ״כ ע׳ בש״ך (סי׳ רפ״ב סק״ב) והיכא דרבו עומד במקומו הראוי לו אפילו תוך ד׳ אמות א״צ לעמוד כ״כ במשבצות זהב לא״ח (סוף סימן קמ״ב):
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(יט) כָּל מְלָאכוֹת שֶׁהָעֶבֶד עוֹשֶׂה לְרַבּוֹ תַּלְמִיד עוֹשֶׂה לְרַבּוֹ. וְאִם הוּא בְּמָקוֹם שֶׁאֵין מַכִּירִין אוֹתוֹ, וְאֵין לוֹ תְּפִלִּין בְּרֹאשׁוֹ, וְחוֹשֵׁשׁ שֶׁמָּא יֹאמְרוּ עָלָיו שֶׁהוּא עֶבֶד, אֵינוֹ נוֹעֵל לוֹ מִנְעָל וְלֹא חוֹלְצוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ח׳
(כא) ומה שכתב ואפילו היה רוכב חשוב כמהלך וכו׳ גם זה שם בעיא דאיפשיטא. כתב הרשב״א בתשובה כשס״ת בדוכן אינם חייבין לעמוד לפי שהוא במקום אחד והצבור במקום אחר ואין אדם חייב לעמוד בפני רבו שהוא עומד למעלה בביתו והתלמיד למטה ע״ג קרקע. כתוב בשבולי הלקט סימן מ״ג מפני רבו מובהק עומד מלא עיניו עד שיתכסה ממנו כדאיתא בפ״ק דקידושין דהוה עביד ר׳ אלעזר לר״י רביה ואם הוא בב״ה בצבור וקראי רבו לקרות בתורה אינו צריך לעמוד כל זמן שרבו עומד וצריך אדם שיהא אימת ציבור עליו וכ״ש במקום גדולים וזקנים כמו כן אם יש להרב שלך רב באותה מדינה ואותו הרב אינו חולק כבוד לרבך גם אתה אינך צריך לעמוד מפני רבך כדאמרינן ל״ק הא דפליג ליה רביה יקרא וכו׳ ואמרינן בפ״ק דקידושין איבעיא להו בנו והוא רבו צריך לעמוד מפני אביו או לא ת״ש דא״ל שמואל לר׳ יהודה קום מקמי אביך שאני רב יחזקאל דבעל מעשים הוה דאפילו מר שמואל נמי קאים מקמיה אלא מאי קאמר ליה ה״ק ליה זימנין דאתי מאחוריה קום את מקמיה ולא תיחוש ליקרא דידי מהא שמעינן שהבן אינו חייב לעמוד מפני אביו במקום רבו אם הרב אינו חולק כבוד לאביו כדהוה עביד שמואל לרב יחזקאל אבל בהא איכא לספוקי היכא שמהרב של רבך לא למדת אם תוכל להעביר כבוד רבך מפני כבודו עכ״ל:
כתב הרמב״ם תלמיד היושב לפני רבו תמיד אינו רשאי לעמוד מלפניו וכו׳ בפ״ו מה׳ ת״ת וטעמו מהא דאיתא בפ״ק דקידושין (לג.) א״ר אבהו אין ת״ח רשאי לעמוד מפני רבו אלא שחרית וערבית שלא יהא כבודו מרובה מכבוד שמים והכריעו התוס׳ לפר״ת דדין זה אינו נוהג אלא באותם שדרין בבית הרב דמסתמא עמדו שחרית וערבית אבל בתלמידים אחרים חייבים לעמוד אפילו ק׳ פעמים ביום שמא יראה אחד ויחשדם ואפילו אותם הדרים בבית הרב נמי אם באו פנים חדשות צריכין לעמוד עכ״ל וכ״כ המרדכי בשם ר״י וכתב עוד בשם ר״ב דה״ק אין ת״ח העוסק בתורה רשאי לעמוד ולבטל תלמודו אלא שחרית וערבית. והרמב״ם נראה שמפרש כדברי התוספות ולפיכך כתב תלמיד היושב לפני רבו תמיד. ובגמרא מייתי בתר הא דר׳ אבהו א״ר אלעזר כל ת״ח שאינו עומד מפני רבו נקרא רשע ואינו מאריך ימים ותלמודו משתכח והרי״ף כתב הא דר״א והשמיט ההיא דר׳ אבהו.
וכתב הרא״ש שטעמו משום דמשמע ליה דר׳ אלעזר פליג עליה וס״ל דהלכתא כר״א וגם ר״ע השוה מורא החכם למורא המקום וכו׳:
[בדק הבית: וכ״פ הרשב״א בתשובה:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ח׳
(מב) רמב״ם שם בפ״ה כמימר׳ דריב״ל וכדמפר׳ רבא ורב אשי כתובות דף צ׳ ע״א
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולההכל
 
(כ) כָּל הַמּוֹנֵעַ תַּלְמִידוֹ מִלְּשַׁמְּשׁוֹ, מוֹנֵעַ מִמֶּנּוּ חֶסֶד וּפוֹרֵק מִמֶּנּוּ יִרְאַת שָׁמַיִם. וְכָל תַּלְמִיד שֶׁמְּזַלְזֵל דָּבָר מִכָּל כְּבוֹד רַבּוֹ, גּוֹרֵם לַשְּׁכִינָה שֶׁתִּסְתַּלֵּק מִיִּשְׂרָאֵל.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ח׳
(כב) כל המלאכות שהעבד עושה לרבו תלמיד עושה לרבו וכולי עד ופורק ממנו יראת שמים בריש פרק אלמנה ניזונית (כתובות צו.):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כה) גורם לשכינה שתסתלק מישראל משום דכבודו הושוה לכבוד השכינה כדלעיל וק״ל:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ח׳
(מג) שם ממימרא דר׳ חייא בר אבא א״ר יוחנן שם
(מד) שם ממימרא דרב נחמן בר יצחק שם
(מה) מברייתא דר׳ אליעזר ברכות דף כ״ז ע״ב
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולההכל
 
(כא) אֵין חוֹלְקִין כָּבוֹד לְתַלְמִיד בִּפְנֵי רַבּוֹ, אֶלָּא אִם כֵּן רַבּוֹ חוֹלֵק לוֹ כָּבוֹד. {הַגָּה: וַאֲפִלּוּ תַּלְמִידוֹ שֶׁל הַתַּלְמִיד אוֹ בְּנוֹ שֶׁל הַתַּלְמִיד אֵין לָהֶם לַעֲמֹד לִפְנֵי הָרַב נֶגֶד רַבּוֹ אוֹ אֲבִי הַתַּלְמִיד, אֶלָּא אִם כֵּן הָרַב חוֹלֵק לוֹ כָּבוֹד. וְדַוְקָא אִם הָרַב הוּא כֵּן רַבּוֹ שֶׁל זֶה הַיּוֹשֵׁב לְפָנָיו (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם שִׁבּוֹלֵי לֶקֶט).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ח׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) אין חולקין כבוד לתלמיד לפני רבו כולי ופסק רבינו שמחה אין הרב צריך לעמוד לפני התלמיד אפי׳ אם הוא ת״ח גדול מאוד כו׳ אמנם חזינא למורי רבינו שעשה הידור לתלמידיו ואפי׳ בפני אותן שאינן חשובין כולי האי עכ״ל הגה״ת מיימוני. עוד שם ואפי׳ אין הרב חולק כבוד לתלמיד (רק אם הוא מתכבד במה שאחרים חולקים לו כבוד אפי׳ בפני הרב חולקין לו כבוד וכ״כ המרדכי פ״ק דקידושין דף תרנ״ט {עד כאן המגיה}) פסק רבי׳ שמחה שחולקין כבוד לתלמיד במקום רבו שמשום כבודו של כ״ג חולקין כבוד לסגן:
(ח) אין חולקין כבוד לתלמיד חכם וכו׳ מצאתי ואפילו אם אין הרב חולק כבוד לתלמידיו אם הוא מתכבד במה שאחרים חולקין כבוד לתלמידיו פסק רבי׳ שמחה שחולקין לו כבוד לתלמיד במקום רבו דמשום כבודו של כהן גדול חולקין כבוד לסגן עד כאן לשונו: עשה דכבוד תורה דאשת חבר שמא אין שייך לאחר מיתה תוספות פרק שבועת העדות (שבועות ל״ו) אבל בתשובת מהר״ם מ״ץ כתב אשת חבר שנשאת לע״ה אין חייבין לכבדה כבראשונה עכ״ל משמע דבעודה אלמנת ת״ח חייבין לכבדה כאילו היה בעלה חי: פסק ר׳ שמחה אין הרב צריך לעמוד מפני התלמיד אפילו אם הוא חכם גדול מאוד וכו׳ אמנם חזינא למ״ר שעשה הידור לתלמידיו ואפילו מפני אותן שאין חשובין כולי האי הגה״מ: אסור להורות בפני גדול הדור אע״פ שלא למד ממנו שום דבר תוס׳ פ׳ אין עומדין וכ״כ הר״פ דמופלג בחכמה אפי׳ אינו רבו דינו כרבו מובהק והביאו רבינו בסימן רמ״ד. מצאתי הגה״ה כשמזכירין רבו של אדם בפניו כאילו הוא חבירו א״צ למחות לומר הוא אינו חבירו אלא רבו וראייה מפ״ק דביצה דא״ל לרבי אליעזר כבר נמנו עליך חביריך וכו׳ מאן חביריך ר״י בן זכאי והוא היה רבו ע״כ הג״ה ועוד מצאתי יש לי להוכיח כשאחד כותב סתם לאדם גדול או מדבר עמו פעם אחר פעם א״צ לומר לו בכל פעם בלשון מר ואם לפעמים מזכירו בלשון אתה אין בכך כלום ומביאין ראיה מהא דא״ל אביי לרב דימי וכו׳ עכ״ל ובתלמיד חבר אין מוטל עליו להזכירו בשם מר כשמדבר עמו כדאיתא בפ׳ תפלת השחר (ברכות כ״ז) דקמשני תלמודא שאני ר׳ ירמיה בר אבא דתלמיד חבר דרב הוה והיינו דקא״ל ר׳ ירמיה בר אבא לרב מי בדלת א״ל אין בדילנא ולא אמר מי בדיל מר:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ח׳
(מו) מסקנת הגמ׳ בב״ב דף קי״ט ע״ב וכתבוהו הרי״ף והרא״ש בפ״ק דקידושין
(יד) אלא א״כ הרב חולק כו׳ – ואפילו אם אין הרב חולק כבוד לתלמידו אם הוא מתכבד במה שאחרים חולקים לו כבוד פסק רבינו שמחה שחולקים לו כבוד במקום רבו דמשום כבודו של כ״ג חולקין כבוד לסגן ע״כ במרדכי פ״ק דקדושין. עשה דכבוד תורה לענין אשת חבר שמא אין שייך לאחר מיתה כן כתבו התוספות בשבועת העדות דף ל״ו אבל בתשובת מהר״ם מינץ כתב אשת חבר שניסת לעם הארץ אין חייבין לכבדה כבראשונה עכ״ל משמע דבעודה אלמנת תלמיד חכם חייבים לכבדה כבראשונה ע״כ מצאתי. וז״ל מו״ח ז״ל מצאתי כשמזכירין רבו של אדם בפניו כאילו הוא חבירו אין צריך למחות ולומר אינו חבירו אלא רבו וראיה מפ׳ קמא דביצה דאמרו ליה לרבי אליעזר כבר נמנו עליך חבירך כו׳ מאן חבירך רבי יוחנן בן זכאי והוא היה רבו ע״כ. עוד מצאתי יש לי להוכיח כשאדם כותב סתם לאדם גדול או מדבר עמו פעם אחר פעם אין צריך לומר לו בכל פעם בל׳ מר ואם לפעמים מדבר בלשון אתה אין בכך כלום ומביאין ראיה מהא דאמר ליה אביי לרב דימי כו׳ עכ״ל ובתלמיד חבר אין מוטל עליו להזכירו בשם מר כשמדבר עמו כדאיתא בפ׳ תפלת השחר שאני ר׳ ירמיה בר אבא דתלמיד חבר הוה לרב והיינו דא״ל ר׳ ירמיה לרב מי בדלת ולא אמר מי בדיל מר עכ״ל מדברי מו״ח ז״ל.
(לט) אא״כ רבו כו׳ – ואפילו אין הרב חולק כבוד לתלמידו אלא הוא מתכבד במה שאחרים חולקים לו כבוד אפי׳ בפני הרב חולקים לו כבוד כן כתב הדרישה והב״ח בשם ר׳ שמחה וכן הוא בהגמי״י פ״ח מהל׳ ת״ת וכן כתב הד״מ והגהת דרישה בשם המרדכי פרק קמא דקידושין וכתבו עוד הב״ח והדרישה בשם רבי שמחה אין הרב צריך לעמוד בפני תלמידו אפי׳ הוא תלמיד חכם גדול מאד אמנם חזינא למ״ר שעשה הידור לתלמידו ואפילו לאותן שאינן חשובים כולי האי הגמ״יי וכן כתב הרב לקמן סימן רמ״ד ס״ח.
(מ) ודוקא אם הרב הוא גם כן כו׳ – ובתשובת מהר״י כהן מקראקא סימן י״ט כתב שכבוד רבו של רבו אפילו לא למד לפניו כלל גדול מכבוד רבו וכשלמד גם כן קצת לפניו יש לדחות רבו ולא לכבדו בפניו וע״ש.
(כו) חולק – ואפי׳ אין הרב חולק כבוד לתלמידו אלא הוא מתכבד במה שאחרים חולקים לו כבוד אפילו בפני הרב חולקים לו כבוד כן כתב הדרישה וב״ח בשם רבי שמחה וכתבו עוד בשמו שאין הרב צריך לעמוד בפני תלמידו אפי׳ הוא ת״ח גדול מאד אמנם חזינא למ״ר שעשה הידור לתלמידיו ואפילו לאותן שאינן חשובים כ״כ ע״כ וע״ל סי׳ רמ״ד ס״ח:
(כז) ודוקא – ובתשובת שארית יוסף כתב שכבוד רבו של רבו אפי׳ לא למד לפניו כלל גדול מכבוד רבו וכשלמד ג״כ קצת לפניו יש לדחות רבו ולא לכבדו בפניו וכ׳ הט״ז דהתוס׳ כתבו בעשה דכבוד התורה לענין אשת חבר שמא אין שייך לאחר מיתה אבל בתשו׳ מהר״מ מינץ כתב אשת חבר שניסת לעם הארץ אין חייבין לכבדה כבראשונה מזה משמע דבעודה אלמנת ת״ח חייבים לכבדה עכ״ל וכתב הב״ח מצאתי כשמזכירין רבו של אדם בפניו כאילו הוא חבירו א״צ למחות ולומר אינו חבירו אלא רבו. עוד מצאתי כשאדם כותב סתם לאדם גדול או מדבר עמו פעם אחר פעם א״צ לומר לו בכל פעם בלשון מר ואם לפעמים מדבר עמו בלשון אתה אין בכך כלום ובתלמיד חבר אין מוטל עליו להזכירו בשם מר כשמדבר עמו עכ״ל:
(נו) ואפי׳ תלמידו כו׳ – קדושין ל״ג כ׳ שאני רב יחזקאל כו׳ ה״ק ליה כו׳:
(יג) ודוקא – עבה״ט מ״ש בשם תשובת מהרי״כ:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(כב) רָאָה רַבּוֹ עוֹבֵר עַל דִּבְרֵי תּוֹרָה, אוֹמֵר לוֹ: לִמַּדְתַּנִי רַבֵּנוּ כָּךְ וְכָךְ. {הַגָּה: וְאִם רָצָה לַעֲבֹר רַק עַל אִסּוּר דְּרַבָּנָן, אֲפִלּוּ הָכֵי צָרִיךְ לִמְחוֹת בְּיָדוֹ (ת״ה סִימָן מ״ג). הָרוֹאֶה רַבּוֹ עוֹשֶׂה מַעֲשֶׂה, וְיֵשׁ לוֹ לְהַקְשׁוֹת עַל זֶה, אִם הוּא אִסּוּר דְּאוֹרַיְתָא יַקְשֶׁה לוֹ קֹדֶם הַמַּעֲשֶׂה, וְאִם הוּא אִסּוּר דְּרַבָּנָן, יַנִּיחוֹ לַעֲשׂוֹת הַמַּעֲשֶׂה וְאַחַר כָּךְ יַקְשֶׁה לוֹ, הוֹאִיל וְאֵינוֹ יוֹדֵעַ וַדַּאי שֶׁעוֹבֵר, אֶלָּא שֶׁיֵּשׁ לוֹ לְהַקְשׁוֹת עַל זֶה (תא״ו נָתִיב ב׳).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ״ב:ב׳
(כג) ומה שכתב וכל תלמיד שמזלזל מכל דבר מכבוד רבו וכו׳ כן כתב הרמב״ם בפ״ה מהל׳ תלמוד תורה וטעמא מדגרסינן בפרק תפלת השחר (ברכות כז:) תניא ר״א אומר המתפלל אחורי רבו והנותן שלום לרבו והמחזיר שלום לרבו והחולק על ישיבתו של רבו והאומר דבר שלא שמע מפי רבו גורם לשכינה שתסתלק מישראל:
אין חולקין כבוד לתלמיד לפני רבו אא״כ רבו חולק לו כבוד מסקנא דגמרא בפרק יש נוחלין (בבא בתרא קיט:) וכתבוהו הרי״ף והרא״ש בפ״ק דקידושין:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יב) כתב בהג״מ פ״ח ור׳ שמחה פסק דאפילו אין הרב חולק כבוד לתלמיד רק אם הוא מתכבד במה שאחרים דולקין לו כבוד חולקים לו כבוד בפני הרב וכ״כ המרדכי פ״ק דקידושין דף תרנ״ט ע״ד:
(יג) כתוב בת״ה סימן מ״ג דאפילו באיסור דרבנן אם רואה לרבו שרוצה לעבור ימחה בידו ואפילו בספק איסור ומכל מקום בספק איסור דרבנן אין לדקדק כולי האי וכתב בתא״ו נתיב ב׳ ח״ה דבר שהוא איסור דאורייתא ועושה מעשה להתיר ויש אחד מן התלמידים יודע להקשות מקשה קודם מעשה אבל איסור דרבנן עושה מעשה דאח״כ מקשין כך פשוט בעירובין פרק הדר (סז:):
(יד) כתב מהרא״י בפסקיו (סימן רל״ז) וז״ל מ״ש מאיזה טעם רגילין העולם לומר זה רבו של זה בשביל שלמד ממנו זמן אחד תוספות או פירוש ואפשר שמע מן התלמיד יותר חדושים ממה ששמע הוא ממנו אין לדקדק כ״כ אחר זה המנהג כי מנהג אבותינו תורה הוא וקצת ראיה יש להביא מתוספות דברכות ואין לי פנאי להאריך עכ״ל וע״ל ריש הסימן שכתבתי מה נקרא תלמיד חבר כתב ריב״ש בתשובה סימן רע״א דין הסמיכה שנהגו בזה״ז אינו כדי שיוכל הנסמך לדון ואם טעה לא ישלם דלא מהני נטילת רשות זה אלא מריש גלותא או הבא מכחו ונטל רשות ממנו ואף אם נאמר שריש גלותא נתן רשות לאחרים ואחרים לאחרים זה אינו מהני הואיל ובזה״ז בטל דיש גלותא גם באי כחן בטילים כדאיתא בפרק כל הגט (כט:) כולהו מכח בעל קאתי איתא לבעל כו׳ וי״ל דסמיכה זיו הוא שתלמיד הגיע להוראה ומדינא מותר להורות חוץ לג׳ פרסאות ואף חייב להורות אלא שגזרו שהתלמיד אסור להורות אא״כ נוטל רשות מרבו או רבו נתן לו רשות לקבוע ישיבה בכ״מ ולדרוש להורות לכל הבא לשאול וזהו בשקורין לו הרב ה״ז מעתה כאילו אינו תלמיד אבל ראוי ללמוד לאחרים בכ״מ ולהקרא רב דאם לא בדרך זה איני רואה שום טעם לסמיכה זו מ״מ נראה דכל שלא בחיי רבו א״צ ליטול רשות משום רב דגזירות רבו לא הוי אלא בעוד רבו קיים אבל לאחר מותו לא דלא גזרו אלא כמעשה שהיה בפ״ק דסנהדרין (דף ד:) ולכן אם מת רבו מובהק א״צ שום נטילת רשות ותלמיד חבר א״צ רשות דלא אמרו אלא ברבו מובהק ולכן נפלאתי הפלא ופלא על רב אחד ר״מ הלוי שגזר שכל מי שלא נטל רשות מר׳ ישעיה שגיטיו וחליצותיו בטלים ואם הם נעשים כהוגן ובתיקון חז״ל והם כשרים מן הדין למה יהיו פסולין ומה צריך נטילת רשות משום רב בכתיבת הגט ונתינתן וכן בחליצה ואי משום שאמרו ז״ל (קידושין ו.) כל מי שאינו יודע בטיב גיטין וקידושין לא יהא לו עסק עמהם פי׳ שלא להיות דיין בדבר שמא יתיר ערוה אבל גט שנכתב בתיקונו למה יפסל וסתם ספרי דדייני מגמר גמירי (גיטין ב:) ויש להם תיקוני הגט בכל הלכותיו כמו שתיקנו המחברים ז״ל עכ״ל אמנם בתשובת הרד״ך סימן י״ב כתב דנהגו האידנא בסמיכה כדי שיודע מזה שראוי להורות ולא יורה כל אחד מן התלמידים לכן נהגו בסמיכה שמעתה כל מי שאינו מוסמך לא הגיע להורות ואין לסמוך עליו אא״כ ידוע דגברא רבא הוא ומצד ענותנותו אינו מבקש גדולה או מטעמים אחרים ולבי נוקפי שכל גיטין שנעשו בזמנינו שלא ע״פ מומחה לרבים דהיינו שלא נודע ע״פ חכמים דגברא רבא הוא שראוי לחוש בהם עוד נהג בסמיכה כי תלמיד אסור להורות בפני רבו אא״כ נטל רשות ובמה יודע שיש לו רשות כי נקראו לו מהור״ר עכ״ל וכל זה לא כבעל נחלת אבות שכתב פרק שנו חכמים שלא ידע טעם לסמיכות בזה״ז ומהרי״ו כתב בתשובה סימן פ״ה וקכ״ח דאם לא נטל רשות ונתן גיטין אפי׳ בדיעבד לא הוי גט ולא אמרינן בזו סתם סופרים מגמר גמירי כו׳ ולכ״ע אם ידוע וניכר שהוא גמיר אלא שלא נטל רשות גיטיו כשירים כתב הרמב״ם בה׳ סנהדרין פ״ד יש לב״ד לסמוך לדברים יחידים והוא שיהיה ראוי לכל הדברים כיצד חכם מופלא שראוי להורות לכל התורה יש לב״ד אותו לסמוך למקצת דברים כגון לדון ד״מ ולא להורות איסור והיתר כו׳ ונראה שזה דוקא בימיהם שנהוג דין סמיכה אבל סמיכה של זמן הזה אינו כלום אלא נטילת רשות בעלמא ומי שראוי ראוי:
(כו) ראה רבו עובר על ד״ת אפי׳ איסור דרבנן (אלא שצריך להמתין עד שיעבור. א״ל למדתני רבינו כו׳ פירוש קודם שיעבור כ״כ בתא״ו נתיב ב׳ עכ״ה) כדלעיל בסימן ר״ם:
רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ״ב:ב׳
(מז) רמב״ם שם בפ״ה מדין אביו בסי׳ ר״מ בסעיף י״א וציינתיו שם וכמ״ש לעיל סעיף ט״ז
(מא) אומר לו – דרך כבוד למדתני רבינו כך וכך.
(מב) צריך למחות בידו – הואיל וברור לו שעומד על האיסור ובת״ה שם מגמגם דאפילו בספק לו יש למחות בידו ומאי דאמרינן בפרק הדר (סוף דף ס״ז) באיסור דרבנן עבדינן עובדא והדר מותבינן היינו כשבא להורות הלכה למעשה ומסתמא מתיישב שפיר להורות כדת משא״כ כשרואה שרבו שולח יד לעשות דבר איסור וכן היה נראה עיקר אלא שהרב נמשך אחר מה שמסיק בת״ה שם דאין לדקדק כולי האי.
(נז) א״ל למדתני כו׳ – כמ״ש בסכ״ג ע״ש ועמ״ש בהג״ה:
(נח) ואם רצה כו׳ – בת״ה מסתפק בזה מהא דפ״ו דעירובין (ס״ז ב׳) דא״ש בדרבנן עבדינן כו׳ ודחה דשם אינו יודע ודאי שעובר כו׳ וכמש״ו הרואה רבו כו׳ הואיל כו׳ ומתני׳ ערוכה היא בספ״ב דברכות א״ל למדתנו רבינו כו׳ וכ״ש לפי׳ תוס׳ דכל אבילות מדרבנן ערא״ש וכן אין מקבלין כו׳:
(יד) יקשה לו – עיין בספר יום תרועה דף יו״ד ד״ה אמר:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(כג) כָּל זְמַן שֶׁמַּזְכִּיר שְׁמוּעָה בְּפָנָיו אוֹמֵר לוֹ: כָּךְ לִמַּדְתַּנִי רַבֵּנוּ.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מח) רמב״ם שם
(נט) כ״ז כו׳ – סנהדרין צ״ט ב׳ וז״ש בפ״ק דמ״ק (ז׳ ב׳) ובפ״ב דחגיגה (י״ד ב׳) למדתנו רבינו אע״פ שלא למדו ממנו זה וכן בחלק (ק״א א׳) וש״מ:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(כד) לֹא יֹאמַר דָּבָר שֶׁלֹּא שָׁמַע מֵרַבּוֹ, עַד שֶׁיַּזְכִּיר שֵׁם אוֹמְרוֹ.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(כד) ראה רבו עובר על ד״ת אומר לו למדתני רבינו כך וכך כ״כ הרמב״ם בפ״ה מהלכות ת״ת ונראה שלמד כן מדין אביו שנתבאר בסימן ר״מ כתב הרמב״ם בפ׳ הנזכר כל זמן שמזכיר שמועה בפניו אומר לו כך למדתני רבינו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כז) ולא יאמר דבר שלא שמע כו׳ שכל מה שהתלמיד אומר בסתם סוברים השומעים שמרבו שמעו:
(ט) ולא יאמר דבר שלא שמע מרבו עד שיזכיר שם אומרו בפ׳ תפלת השחר (ברכות כ״ז) האומר דבר שלא שמע מפי רבו גורם לשכינה שתסתלק מישראל ופי׳ הרא״ש דבר שלא שמע מפי רבו ואמרו מפי רבו וכן פי׳ הר״ר יונה ר״ל שלא שמע ממנו ואומר אותו בשמו עכ״ל וקשה דמשמע דאם אמרו סתם שרי והלא עובר על אזהרת חכמים שלא יאמר דבר אלא בשם אומרו ואי לא שמעו משום חכם אלא מדעתו אומרו למה יחשב לו עון אשר חטא באומרו בסתם אבל פי׳ הרמב״ם פ״ה דת״ת ורבינו אחריו הוא הנכון דמיירי ששמעו מפי אחרים ולא שמעו מרבו ואומר סתם שע״ז הזהירו שיאמר דבר בשם אומרו ואמר כאן שאם עבר על זה גורם לשכינה שתסתלק מישראל ומשמע דשמועה ששמע מרבו רשאי לאומרה סתם וכדאיתא ס״פ האשה רבה בעובדא דאזל ר׳ אלעזר אמר לשמעתתא בי מדרשא ולא אמרה משמיה דר׳ יוחנן שמע ר׳ יוחנן ואיקפד ופייסוהו דעייל לגביה ר׳ יעקב בר אידי א״ל כאשר צוה ה׳ את משה כן צוה משה את יהושע וגו׳ וכי על כל דבר שאמר יהושע היה א״ל כך א״ל משה אלא יהושע יושב ודורש סתם והכל יודעים שתורתו של משה היא אף ר״א תלמידך יושב ודורש סתם והכל יודעים כי שלך היא מיהו נראה דוקא בידוע שלא למד תלמיד זה לפני רב אחר דומיא דיהושע לפני משה ור״א לפני ר״י אבל אם למד לפני שנים צריך להזכיר שם אומרו:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ט׳
(מט) שם מברייתא דר״א ברכות דף כ״ז ע״ב וכפירושו שכל מה שהתלמי׳ אומ׳ סוברי׳ השומעי׳ שמרבו שמע ואם לא שמעו מפיו צריך להודיע מפי מי שמע
(טו) עד שיזכיר שם אומרו – דכל מה שמזכיר סתם סבורים שהם מדברי רבו. ואם למד לפני שנים לא יזכיר דבר שלמד מא׳ מהם בסתם דהא צריך לומר דבר בשם אומרו ובזה לא ידעו ממי קיבל מו״ח ז״ל.
(מג) לא יאמר כו׳ – שסתם מה שהתלמיד אומר סוברים השומעים שמפי רבו שמע ואם לא שמעו מפיו צריך להודיעו מפי מי שמע אבל שמועה ששמע מרבו רשאי לאומרו בסתם וכתב הב״ח מיהו נראה דוקא שבידוע שלא למד לפני רב אחר אבל אם למד לפני שנים צריך להזכיר שם אומרו מיהו עכשיו סתם מה שהאדם אומר סוברים העולם שהוא מפי עצמו והלכך הדין משתנה ומ״מ ודאי דאסור לומר בסתם וכ״ש משם עצמו דבר ששמע מאחרים דהוי מתעטף בטלית שאינו שלו.
(כח) שיזכיר – כתב הש״ך אבל שמועה ששמע מרבו רשאי לאומרו בסתם מיהו עכשיו סתם מה שהאדם אומר סוברים העולם שהוא מפי עצמו והלכך הדין משתנה ומ״מ ודאי דאסור לומר בסתם וכ״ש משם עצמו דבר ששמע מאחרים דהוי מתעטף בטלית שאינו שלו עכ״ל:
(ס) עד שיזכיר כו׳ – עבה״ג וכ״ה בירושלמי דברכות הנ״ל א״ל הכא ר״מ יתיב ודרש ואמר שמעתא משמיה דר׳ ישמעאל ולא אמר שמעתא משמיה דר״ע א״ל כ״ע ידעין דר״מ תלמידו דר״ע כו׳:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(כה) כְּשֶׁיָּמוּת רַבּוֹ, קוֹרֵעַ עָלָיו כָּל בְּגָדָיו עַד שֶׁמְּגַלֶּה לִבּוֹ. וְיֵשׁ אוֹמְרִים שֶׁאֵינוֹ קוֹרֵעַ אֶלָּא טֶפַח. וְאֵינוֹ מְאַחֶה לְעוֹלָם. וּמִתְאַבֵּל עָלָיו בַּחֲלִיצָה וְכָל דִּינֵי אֲבֵלוּת מִקְצָת יוֹם הַמִּיתָה אוֹ מִקְצָת יוֹם הַשְּׁמוּעָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ט׳, רמב״ם אבל ט׳:ה׳, רמב״ם אבל ט׳:י״ב
(כה) ולא יאמר דבר שלא שמע מרבו וכו׳ בפרק תפלת השחר האומר דבר שלא שמע מפי רבו גורם לשכינה שתסתלק מישראל ופי׳ הרא״ש דבר שלא שמע מפי רבו ואמרו מפי רבו והרמב״ם כתב בפ״ה מהלכות ת״ת ולא יאמר דבר שלא שמע מפי רבו עד שיזכיר שם אומרו וכן כתב רבינו ונראה שסתם כל מה שהתלמיד אומר שסוברים השומעים שמרבו שמעו ואם לא שמעו מפיו צריך להודיע מפי מי שמעו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כח) ואינו מאחה לעולם כמו על רבו מובהק עיין בב״י שכתב שזהו להפוסקים כרבי יוסי אבל להפוסקים כרבי יהודא מתאחה הוא וכתב דדברי רבינו אינן מכוונים ע״ש:
(כט) שאינו קורע אלא טפח ר״ל טפח אחד מכל וכל וממילא נלמד דא״צ לקרוע כל בגדיו. גם י״ל כנגד מ״ש לפני זה שקורע עד שמגלה לבו. דהיינו ממול צוארו עד לבו דהוא כמה טפחים קאמר דא״צ לקרוע אלא טפח אחד:
(ל) ונוהג עליו כל דין אבילות זהו אליבא דר״מ (וכתב הרמב״ן דקורע על רבו אפי׳ על שמועה רחוקה כמו באבא וע״ל סימן ש״ס ושע״ד עכ״ה) כ״כ ב״י:
(י) וכשימות רבו י״א שקורע כל בגדיו עד שמגלה את לבו ואינו מאחה לעולם כ״כ הרמב״ם בפ״ה דה׳ ת״ת ובפ״ט דה׳ אבל וטעמו מדאיתא פ׳ אלו מגלחין ריש (מועד קטן כ״ו) ת״ר אלו קרעים שאין מתאחין הקורע על אביו ועל אמו ועל רבו שלמדו תורה ועל נשיא ועל אב״ד וכו׳ אביו ואמו ורבו שלמדו תורה מנ״ל דכתיב ואלישע ראה והוא מצעק אבי אבי רכב ישראל ופרשיו אבי זה אביו ואמו רכב ישראל ופרשיו זה רבו שלמדו תורה וכו׳ ולא מתאחין דכתיב ויחזק בבגדיו ויקרעם לשנים קרעים ממשמע שנאמר ויקרעם איני יודע שלשנים אלא מלמד שקרועים ועומדים לשנים לעולם ומשמע ליה להרמב״ם לפי פשוטו דבכלל לשנים קרעים משמע דקרע עד שיגלה את לבו דאם לא קרע אלא טפח ולא היה מגלה את לבו ליכא שנים קרעים אבל הרמב״ן בספר תורת האדם נחלק עליו מדקאמר התם סוף (דף כ״ב) א״ר יוחנן על כל המתים כולן קורע מבפנים ועל אביו ואמו קורע מבחוץ א״ר חסדא וכן לנשים קורע מבחוץ מיתיבי לא הושוו לאביו ולאמו אלא לאיחוי בלבד מאי לאו אפילו לנשיא לא לבר מנשיא כלומר נשיא הוא דדמי לאביו ואמו בדין איחוי ובקריעה מבחוץ והשתא מדאמר רב חסדא אקריעה מבחוץ גרידא וכן לנשיא ש״מ בשאר כל חומרי אביו ואמו הרי הוא כשאר כל המתים וכך הוא מסקנת הרא״ש. ואיכא לתמוה במ״ש רבינו ונוהג עליו כל דין אבילות מקצת יום אחד מקמי שכתב וכן הוא מסקנת א״א הרא״ש ז״ל דמשמע דמדברי הרמב״ן הוא שכתב כך לחלוק אדברי הרמב״ם והא ליתא שהרי בין אבילות מקצת יום א׳ אינו ענין למחלוקת זה דהרמב״ם והרמב״ן ולבי אומר לי דט״ס הוא בספרי רבינו ונהפך הלשון על ידי המעתיקים וכצ״ל וכן הוא מסקנת א״א הרא״ש ז״ל ונוהג עליו כל דין אבילות מקצת יום אחד:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ט׳, רמב״ם אבל ט׳:ה׳, רמב״ם אבל ט׳:י״ב
(נ) רמב״ם שם ובפ״ט מהל׳ אבל (וטור בשם י״א) מדמשוי רבו לאביו במ״ק דף כ״ו ע״א בברייתא דאלו קרעים שאינם מתאחים כך בשיעור קריעה השנוי עמהם
(נא) טור בשם הרמב״ן בספר תורת האדם מהא דא״ר חסדא וכן לנשיא וכו׳ וכדמשני שם בגמ׳ וכפי׳ רש״י שם דף כ״ו ע״ב ומהירושלמי וכו׳ ולזה הסכי׳ הרא״ש ועיין בב״י מ״ש ליישב דעת הרמב״ם
(נב) טור בשם הרמב״ם שם מדמשוי ליה בברייתא לאביו וציינתיו לעיל
(נג) טור בשם רא״ש ורמב״ן ופירוש בחליצה חליצת המנעל
(נד) טור וכהא דאמר רבי חייא בר אבא א״ר יוחנן אפי׳ רבו וכו׳ שם דף כ״ה ע״ב
(מד) ואינו מאחה כו׳ – זהו אליבא דכ״ע.
(סא) כשימות כו׳ – כמש״ש באביו כ״ב ב׳ ועבה״ג:
(סב) וי״א כו׳ – כדין שאר מתים שם וכמש״ש לא הושוו כו׳ וערש״י שם:
(סג) ואינו כו׳ – ברייתא שם כ״ו א׳:
(סד) ומתאבל כו׳ – שם כ״ה ב׳ אפי׳ רבו כו׳ ואמרינן שם כ׳ ב׳ וש״מ מקצת כו׳:
(טו) רבו – עיין בתשובת שער אפרים סימן צ״א שכתב במי שגייר גרים (בא״י) והכניסן תחת כנפי השכינה ואח״כ מת מחוייבים לקרוע עליו כדין רבו ע״ש עוד:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(כו) אֲפִלּוּ בִּשְׁמוּעָה רְחוֹקָה קוֹרֵעַ עַל רַבּוֹ כְּשֵׁם שֶׁקּוֹרֵעַ עַל אָבִיו. {וְעַיֵּן לְקַמָּן סי׳ ש״מ ושע״ד.}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(נה) רמב״ן בתורת האדם
(סה) אפי׳ כו׳ – כמו באביו וכנ״ל ס״א חייב כו׳ ומ״ש לא הושוו כו׳ לענין דברים השנויים בברייתא איתמר אבל קריעה בשמועה רחוקה לא תניא. שם:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(כז) מִי שֶׁרַבּוֹ מֵת מֻטָּל לְפָנָיו, אֵינוֹ אוֹכֵל בָּשָׂר וְאֵינוֹ שׁוֹתֶה יַיִן, כְּדִין מִי שֶׁמֵּתוֹ מֻטָּל לְפָנָיו.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(נו) ג״ז שם מסוגיית הירושלמי
(מה) אינו אוכל בשר כו׳ – ע״ל סימן שמ״א ס״ס א׳ בהג״ה וסי׳ שע״ד ס״י.
(סו) מי שרבו כו׳ – בירושלמי פ״ג דברכות כד דמך ר׳ ייסא קביל ר׳ חייא בר ווא אבילייא ואייכלון בשר ואשקון חמר כד דמך ר׳ חייא בר אבא קביל ר׳ שמואל בר רב יצחק אבילייא ואייכלון בשר ואשקון חמר כד דמך ר׳ שמואל בר רב יצחק קביל ר״ז אבילייא ואייכלון טלופחין מימר כמה דהוא מנהגא:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךביאור הגר״אהכל
 
(כח) כְּשֶׁמַּזְכִּיר רַבּוֹ תּוֹךְ י״ב חֹדֶשׁ צָרִיךְ לוֹמַר: הֲרֵינִי כַּפָּרַת מִשְׁכָּבוֹ.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(נז) הרשב״ץ בתשובותיו מדין אביו וציינתיו בסי׳ ר״מ סעיף ט׳
(מו) כשמזכיר כו׳ – וכן ראה הרשב״ץ למקצת חכמים כשמזכירין רבם בספריהם אומרים כך כתב מורי ר׳ פלוני הכ״מ עכ״ל ב״י מזה מבואר דאפי׳ בכתיבה המתקיימת לאחר י״ב חודש צריך לומ׳ כן כמו באביו דלעיל סימן ר״מ ס״ט בהג״ה.
(כט) הריני – ואפי׳ בכתיבה המתקיימת לאחר י״ב חודש צריך לכתוב כן כמו באביו לעיל סי׳ ר״מ ס״ט בהג״ה. ש״ך:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבהכל
 
(כט) רָק בִּפְנֵי רַבּוֹ, הוּא בִּכְלַל כָּל מְשַׂנְאַי אָהֲבוּ מָוֶת (משלי ח, לו). {הַגָּה: וְדַוְקָא כִּיחוֹ, שֶׁהוּא דָּבָר שֶׁיָּצָא מִגּוּפוֹ בְּכֹחַ, אֲבָל רֹק בְּעָלְמָא, מֻתָּר, דְּאָנוּס לָרֹק (תא״ו נָתִיב ב׳).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(נח) מימרא דר״ל ערובין דף צ״ט ע״א
(מז) ודוקא כיחו כו׳ – כן פי׳ ר׳ ירוחם אמאי דאמרינן בש״ס כיח ורק קאמרינן כו׳ אבל רש״י פי׳ שם כיח ורק קאמרינן שרק אותו בפני רבו והיה לו להסתלק משם או להבליע בכסותו עכ״ל ומביאו ב״י משמע אפילו רוק בעלמא אסור לרוק בפני רבו אלא יסתלק משם או יבליעו בכסותו. ובנדרים ריש פ׳ הנודר מן המבושל אמרינן כל מידי לא תפלוט קמיה רבך לבר מן קרא ודייסא שהן דומין לפתילה של אבר ופרש״י כל מידי לא תרוק רוק בפני רבך כדאמרינן במס׳ עירובין הרק לפני רבו חייב מיתה שנאמר כל משנאי אהבו מות אבל אם אכלת דלעת ודייסא ונזדמן לך הרוק בפיך פלוט בפני רבך וזרוק אותו לחוץ שיש בו סכנות נפשות ע״כ.
(ל) דאנוס – ואם אכל דלעת ודייסא ונזדמן לו רוק בפיו יפלוט אותו בפני רבו משום שיש בו סכנת נפשות. ש״ס פ׳ הנודר:
(סז) ודוקא כיחו כו׳ – גמ׳ שם:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ל) כָּל אֵלּוּ הַדְּבָרִים שֶׁאָמַרְנוּ שֶׁצָּרִיךְ לְכַבֵּד בָּהֶם אֶת רַבּוֹ, לֹא אָמְרוּ אֶלָּא בְּרַבּוֹ מֻבְהָק דְּהַיְנוּ שֶׁרֹב חָכְמָתוֹ מִמֶּנּוּ; אִם מִקְרָא מִקְרָא, אִם מִשְׁנָה, מִשְׁנָה; אִם גְּמָרָא, גְּמָרָא. {הַגָּה: וּבְיָמִים אֵלּוּ עִקַּר הָרַבָּנוּת אֵינוֹ תָּלוּי בְּמִי שֶׁלִּמְּדוֹ הַפִּלְפּוּל וְחִלּוּקִים שֶׁנּוֹהֲגִים בָּהֶם בַּזְּמַן הַזֶּה, רַק בְּמִי שֶׁלִּמְּדוֹ פְּשַׁט הַהֲלָכָה וְהָעִיּוּן וְהֶעֱמִידוֹ עַל הָאֱמֶת וְהַיֹּשֶׁר (מהרי״ק שֹׁרֶשׁ קס״ט).} אֲבָל אִם לֹא לָמַד רֹב חָכְמָתוֹ מִמֶּנּוּ, אֵינוֹ חַיָּב לְכַבְּדוֹ בְּכָל אֵלּוּ הַדְּבָרִים, אֲבָל עוֹמֵד מִלְּפָנָיו מִשֶּׁיַּגִּיעַ לְאַרְבַּע אַמּוֹתָיו וְקוֹרֵעַ עָלָיו, כְּשֵׁם שֶׁהוּא קוֹרֵעַ עַל כָּל הַמֵּתִים שֶׁהוּא מִתְאַבֵּל עֲלֵיהֶם. אֲפִלּוּ לֹא לָמַד מִמֶּנּוּ אֶלָּא דָּבָר אֶחָד, בֵּין קָטָן בֵּין גָּדוֹל, עוֹמֵד מִלְּפָנָיו וְקוֹרֵעַ עָלָיו (וְעַיֵּן לְקַמָּן סי׳ ש״מ סָעִיף ח׳).
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ט׳, רמב״ם גזילה ואבידה י״ב:ב׳, רמב״ם אבל ט׳:י״א
(כו) וכשימות רבו י״א שקורע כל בגדיו עד שמגלה את לבו ואינו מאחה לעולם כן כתב הרמב״ם בפ״ה מהלכות ת״ת ובפ״ט מהלכות אבל וטעמא מדתניא בסוף מועד קטן אלו קרעים שאינם מתאחים הקורע על אביו ועל אמו ועל רבו שלמדו תורה ועל נשיא ועל אב ב״ד ומשמע ליה דכשם שהם שוים לענין איחוי כך הם שוים בשיעור הקריעה דכשם ששיעור קריעה דאביו ואמו עד שיגלה לבו כך באלו השנויים עמהם שיעור קריעה עד שיגלה את לבו. והרמב״ן בספר תורת האדם הקשה עליו מדגרסי׳ בפרק ואלו מגלחין (מועד קטן כב:) א״ר חייא בר אבא א״ר יוחנן על כל המתים כולם קורע מבפנים על אביו ועל אמו מבחוץ אמר רב חסדא וכן לנשיא מיתיבי לא הושוו לאביו ונאמו אלא לאיחוי בלבד מאי לאו אפילו לנשיא לא לבר מנשיא ופירש״י לא הושוו רבו ואב ב״ד ונשיא וכל הנך דתני במתני׳ לאביו ולאמו אלא לאיחוי ש״מ נשיא בשאר כל חומרי אביו ואמו הרי הוא כשאר כל המתים וכן רבו שלמדו חכמה אינו אלא כשאר כל המתים ואפילו בקריעה מבחוץ ועוד שגילוי הלב דבר מיוחד הוא באביו ובאמו רמז שבטלה ממנו מצות כדאיתא בירוש׳ והרי אמרו בגמרא בקריעה טפח מאי קרא דכתיב ויחזק דוד בבגדיו ויקרעם ואין איחוי זה פחותה מטפח והא דוד קורע על נשיא ואב ב״ד ושמועות הרעות וסגי ליה בטפח והרא״ש בפרק אלו מגלחין הסכים לדברי הרמב״ן. וליישב דעת הרמב״ם נ״ל לומר שהוא סובר דעד שיגלה את לבו בכלל אינה מתאחה הוא דהא דאינן מתאחין נפקא לן בגמרא מדכתיב באלישע ויחזק בבגדיו ויקרעם לשנים ממשמע שנאמר ויקרעם איני יודע שלשנים אלא מלמד שקרועים ועומדין שנים לעולם ומהתם איכא למשמע דעד שיגלה את לבו קרע דבהכי מינכר שהם קרועים לשנים דאי לא קרע אלא טפח לא הוה מינכר שהם קרועין לשנים והא דאמר בירושלמי שגילוי הלב באביו ובאמו מפני שבטלה ממנו מצות כיבוד ההוא טעמא שייך נמי בנשיא ורבו ואב ב״ד והא דגמרי בגמרא קריעה טפח מויחזק דוד בבגדיו ויקרעם אסמכתא בעלמא ללמד על אחרים ולא על עצמו ותדע דהא אף ע״ג דלא כתיב בקרא דדוד שנים קרעים אמרינן דקורע על נשיא ואב ב״ד ואינו מתאחה משום דגמרינן מאלישע א״כ ה״ה דלענין גילוי הלב נמי ילפינן מיניה כדפרישית אבל אי קשיא על הרמב״ם הא קשיא לי למה לא כתב דעל הנשיא קורע מבחוץ דהא ליכא מאן דפליג עליה דרב חסדא דאמר וכן לנשיא ועוד יש לדקדק שכתב בפ״ט מהלכות אבל׳ אבל חכם שמת הכל קורעין עליו עד שמגלים את לבם ומשמע אפילו לא למד ממנו כלום וזו מנין לו וצ״ע.
ומה שכתב רבינו ונוהג עליו כל דין אבילות מקצת יום א׳ בפרק ואלו מגלחין כי נח נפשיה דרבי יוחנן יתיב ר׳ אמי ז׳ ול׳ א״ר אבא בריה דר׳ חייא בר אבא ר׳ אמי דעבד לגרמיה הוא דעבד דהכי א״ר חייא בר אבא א״ר יוחנן אפי׳ רבו שלמדו חכמה אינו יושב עליו אלא יום א׳ וכתב הרמב״ן שמתאבל עליו בחליצת מנעל ושאר דיני אבילות וז״ל הרמב״ם בפ״ט מהלכות אבל כל הקורעים על החכם שמת כיון שהחזירו פניהם מאחורי המטה שוללים ויראה לי שהקורע על חכם מאתה למחר שאפילו רבו שמת אין מתאבל עליו אלא יום א׳ בלבד או יום מיתה או יום שמועה וכן יראה לי שקורע על הנשיא וכיוצא בו שולל למחר אף ע״פ שאינו מאחה עליהם לעולם והרא״ש כתב שנוהג עליו כל דיני אבילות מקצת יום אחד נראה שהוא מדמהו לשמועה רחוקה שהוא יום אחד ובמקצתו סגי:
ודברי רבינו אינם מסודרים שנראה מדבריו שדין אבילות על רבו יום אחד במחלוקת שנויה וליתא דליכא מאן דפליג שצריך להתאבל עליו יום אחד דהא תלמוד ערוך הוא ובסוף סימן שע״ד כתב רבינו על רבו שלמדו חכמה מתאבל עליו בחליצת סנדל וכל דין אבילות יום אחד וצ״ל שסמך על מ״ש כאן וגם בסימן ש״מ שנוהג אבילות מקצת היום כתב הרמב״ן בתורת האדם מסתברא שאינו קורע בשמועה רחוקה של החכמים אבל על רבו קשה הדבר לומר שלא יקרע לעולם כאביו זה הביאו לחיי העוה״ז וזה הביאו לחיי הע״ה ואע״ג דתניא לא הושוו רבו לאביו אלא לענין איחוי בלבד לענין דברים השנויים בברייתא איתמר אבל קריעה בשמועה רחוקה לא תניא עכ״ל וכתב עוד נראה מסוגיית ירושלמי שבפרק מי שמתו שמי שרבו מת מוטל לפניו אינו אוכל בשר ואינו שותה יין כמי שמתו מוטל לפניו ויתבאר בסוף סימן שע״ד:
(כז) וכל אלו הדברים שצריך לכבד בהם את רבו נא אמרו אלא ברבו מובהק שרוב חכמתו ממנו וכו׳ בספ״ב דמציעא (לג.) ת״ר רבו שאמרו רבו שלמדו חכמה ולא רבו שלמדו מקרא ומשנה דר״מ רבי יהודה אומר כל שרוב חכמתו ממנו רבי יוסי אומר אפילו לא האיר עיניו אלא במשנה אחת זהו רבו ופירש״י שלמדו חכמה סברת טעמי המשנה וכו׳ והוא נקרא תלמוד. משנה כמו שהן שנויות ואין טעמו מפורש בהן. כל שרוב חכמתו אם מקרא אם משנה אם תלמוד ופסק רבי יוחנן הלכה כרבי יהודה ורב ששת פסק הלכה כרבי יוסי ופסק הרא״ש כר״י וכ״פ הרמב״ם בפ״ה מהלכות ת״ת וכתב מהרי״ק סימן ק״ע אשר כתבת שעיקר הרבנות תלוי בפלפול אומר אני דלאו כללא דודאי מי שלומד בפני הרב והרב מעמיד התלמיד על פשט ההלכה ע״ד האמת והיושר ודאי בענין זה נעשה תלמידו וחיוב בכבודו זהו רבו שלמדו חכמה בס״פ אלו מציאות וכדפי׳ רש״י שם אבל הדברים שעושים היום בתוספת זמן וכל אחד אומר הדרך כולו יהיה אמת או שקר בענין זה איני רואה בו שום רבנות:
ומה שכתב רבינו אבל אם לא למד רוב חכמתו ממנו ה״ז כתלמיד חבר ואינו חייב לכבדו בכל אלו הדברים דין תלמיד חבר לענין הוראה נתבאר בסימן זה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) ובכל אלו הדברים וכו׳ פלוגתא דתנאי בברייתא פרק אלו מציאות (בבא מציעא ל״ג) ופסק הרא״ש לשם וכן הרמב״ם בפ״ה דה׳ ת״ת כר׳ יוחנן ועולא דהלכה כרבי יהודה:
(יב) ומ״ש אבל אם לא למד רוב חכמתו ממנו ה״ז כתלמיד חבר וכו׳ כ״כ הרמב״ם לשם ה״ז תלמיד חבר וכתב כן לפי שמפרש הא דאמר עולא ס״פ א״מ ת״ח שבבבל עומדים זה מפני זה וקורעים זע״ז דהיינו לומר שכ״א הוא נקרא תלמיד חבר לרעהו לפי שהיו לומדין זה מזה וס״ל לרבינו דעומדים זה מפני זה איצטריך לאורויי דכיון שכ״א נקרא בשם תלמיד חבר לרעהו לפיכך חייבים לעמוד זה מפני זה ד׳ אמות אבל לא מלא עיניו כדין רבו מובהק כדאיתא פ״ק דקידושין דד׳ אמות לרבו שאינו מובהק דהיינו תלמיד חבר ומלא עיניו לרבו מובהק ואם לא היו לומדין זה מזה כלל לא היו חייבין לעמוד אף משיגיע לד׳ אמותיו אבל קורעין זע״ז ק׳ דאי קורעין בלחוד פשיטא וכי גרע מחכם דתניא חכם שמת הכל קרוביו ואפילו לא למד ממנו כלום אלא קרע שאינו מתאחה קאמר דלגבי קריעה החמירו יותר שיהא עליו דין תלמיד גמור כיון שלמדו זה מזה וכן פי׳ התוס׳ וכתב שכן פי׳ רש״י אבל בפירש״י שלנו לא נמצא כך ואע״ג דהרמב״ן מפרש דלא היו קורעין אלא קרע בעלמא ולא היו עומדים אלא עמידה בעלמא דהיינו ד׳ אמות והרא״ש הוא חולק ומפרש דגם עומדין היו זה מפני זה כמלא עיניו הנה רבינו תופס עיקר לגבי עמידה כפי׳ הרמב״ן והרמב״ם ולגבי קריעה תופס עיקר כפי׳ התוס׳ והרא״ש והב״י נתקשו לו דברי רבינו בזה ולמאי דפרי׳ ליכא קושיא כ״כ. מיהו בש״ע פסק לקולא כהרמב״ן והרמב״ם בין בעמידה בין בקריעה:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:ט׳, רמב״ם גזילה ואבידה י״ב:ב׳, רמב״ם אבל ט׳:י״א
(נט) כרבי יהודה בבריי׳ וכר׳ יוחנן דפסק כוותיה שם בב״מ ד׳ ל״ג ע״א כ״כ הרא״ש שם והרמב״ם בפ״ה
(ס) ל׳ הרמב״ם שם ממימרא דעולא בב״מ שם
(סא) ל׳ הטור וכ״כ הרמב״ן בס׳ תורת האדם והביאו הב״י בשמו
(סב) מהא דשמואל דקרע מאניה על ההוא מרבנן דאסברי׳ וכו׳ שם בב״מ
(טז) שהוא מתאבל עליהם – היינו קרע שמתאחה ולא כדין רבו מובהק כמו בעמידה שהוא כאן דוקא תוך ארבע אמות ולא כהטור שהחמיר כאן לענין קריעה שאינה מתאחה כרבו מובהק וכבר הקשה עליו ב״י מ״ש מעמידה.
(מח) אבל עומד מלפניו כו׳ – ושני ת״ח הלומדים ביחד ומקשים ומפרקים זה לזה יש פוסקים דדינן כרבן מובהק לענין עמידה וקריעה ויש חולקין וכדאיתא בבית יוסף וכתב הרב שתי הסברות לקמן סי׳ ש״מ ס״ח.
(לא) וקורע – היינו קרע שמתאחה ולא כדין רבו מובהק. ט״ז. ושני ת״ח הלומדים ביחד ומקשים ומפרקים זה לזה יש פוסקים דדינן כרבן מובהק לענין עמידה וקריעה ויש חולקין וע״ל סי׳ ש״מ ס״ח. ש״ך:
(סח) (ליקוט) כל אלו הדברים כו׳ – סוף כלה רא״א הנותן שלום לרבו כו׳ ואיזהו רבו כל שלמדו כו׳ דר״מ די״א כל שרוב חכמתו כו׳ (ע״כ):
(סט) אבל עומד מלפניו כו׳ – שם ת״ח שבבבל כו׳ ופי׳ רש״י ותוס׳ ורא״ש דדין רבו מובהק להם דאל״כ בלא״ה חכם הכל קורעין עליו אבל רמב״ן כתב משיגיע כו׳ וקורע כו׳ כמ״ש כאן וכ״ת מאי רבותיה כנ״ל דעל חכם אינו קורע אלא על גדול ממנו וכן לעמוד לפניו משא״כ ברבו שאינו מובהק אפי׳ קטן ממנו:
(ליקוט) אבל עומד כו׳ – אבל רש״י שם ד״ה עומדין כו׳ והרא״ש שם פי׳ כדין תלמיד לרב וכן משמע בדברי עולא דקאמר ולענין אבידה כו׳ משמע אבל לענין עמידה וקריעה הלכה כר׳ יוסי וכ״כ רש״י שם ד״ה קרע כו׳ ותוס׳ שם ד״ה ומקרעין כו׳ וכ״כ בהג״ה בסי׳ ש״מ וה״ה לענין עמידה מלפניו (ע״כ):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(לא) כָּל תַּלְמִיד חָכָם שֶׁדֵּעוֹתָיו מְכֻוָּנוֹת אֵינוֹ מְדַבֵּר בִּפְנֵי מִי שֶׁגָּדוֹל מִמֶּנּוּ בְּחָכְמָה, אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא לָמַד מִמֶּנּוּ כְּלוּם. {הַגָּה: וְאֵין לְאָדָם לְהוֹרוֹת עַד אַרְבָּעִים שָׁנָה, אִם יֵשׁ גָּדוֹל מִמֶּנּוּ בָּעִיר, אַף עַל פִּי שֶׁאֵינוֹ רַבּוֹ (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַ״ן וּסְמַ״ק וְרַשִׁ״י פֶּרֶק הַנֶּחֱנָקִין). חָכָם שֶׁאָסַר, אֵין חֲבֵרוֹ רַשַּׁאי לְהַתִּיר מִשִּׁקּוּל הַדַּעַת, אֲבָל אִם יֵשׁ לוֹ קַבָּלָה שֶׁטָּעָה (רַבֵּינוּ יְרוּחָם בְּשֵׁם י״א). אוֹ שֶׁטָּעָה בִּדְבַר מִשְׁנָה, יוּכַל לְהַתִּיר (הר״ן פ״ק דַּעֲבוֹדַת כּוֹכָבִים בְּשֵׁם רַאֲבָ״ד וְרַשְׁבָּ״א וְרַמְבַּ״ן זַ״ל וְתוס׳ וְרא״ש וְרַבֵּנוּ יְרוּחָם סוֹף נָתִיב ב׳). וַאֲפִלּוּ אִם טָעָה בְּשִׁקּוּל הַדַּעַת, יָכוֹל לִשָּׂא וְלִתֵּן עִם הַמּוֹרֶה עַד שֶׁיַּחֲזֹר בּוֹ (סְבָרַת הר״ן). וְלָכֵן אֵין אִסּוּר לַשּׁוֹאֵל (לִשְׁאֹל) לַשֵּׁנִי (שָׁם בְּמָרְדְּכַי וַאֲגֻדָּה וְתוס׳ וְרא״ש וְרַבֵּנוּ יְרוּחָם שָׁם), וּבִלְבַד שֶׁיּוֹדִיעַ אוֹתוֹ שֶׁכְּבָר הוֹרָה הָרִאשׁוֹן לֶאֱסֹר (רַבֵּינוּ יְרוּחָם נָתִיב ב׳ וְתוס׳ וְרא״ש). וַאֲפִלּוּ אִם הִתִּיר הָרִאשׁוֹן וּכְבָר חָלָה הוֹרָאָתוֹ, אֵין לַשֵּׁנִי לֶאֱסֹר מִכֹּחַ שִׁקּוּל הַדַּעַת (כֵּן מַשְׁמָע בַּאֲשֵׁרִ״י פֶּרֶק קַמָּא דע״א). וְכָל זֶה בְּאוֹתָהּ הוֹרָאָה עַצְמָהּ, אֲבָל בְּמַעֲשֶׂה אַחֵר, פְּשִׁיטָא שֶׁיָּכוֹל לְהוֹרוֹת מַה שֶּׁנִּרְאֶה אֵלָיו (מהרי״ק שֹׁרֶשׁ קע״ב וְחִדּוּשֵׁי רַשְׁבָּ״א וְעוֹד פּוֹסְקִים).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם זכייה ומתנה י״ב:י״ז
(כח) ומה שכתב אבל עומד מלפניו וכו׳ וקורע עליו וכו׳ שם שמואל קרע מאניה על ההוא מרבנן דאסבריה אחד יורד לאמת השחי ואחד פותח כיון אמר עולא תלמידי חכמים שבבבל עומדים זה מפני זה וקורעים זה על זה ופירש רש״י קרע מאניה. קרע שאין מתאחה כדין תלמיד על הרב: עומדין זה מפני זה. כדין תלמיד לרב לפי שהיו יושבים תמיד בב״ה יחד ומקשים ומפרקים וכולם לומדים זה מזה וגם הרא״ש כתב עומדים זה מפני זה פירוש כמלא עיניו כדין תלמיד לרב ומקרעין זה על זה פירוש קרע שאינו מתאחה. וגם התוספות פירשו דקורעין קרע שאינו מתאחה כדין תלמיד על רבו וכן כתב עוד הרא״ש בפרק אלו מגלחין וכתבו הר״ן ונמוקי יוסף אע״ג דברבו שאינו מובהק בד׳ אמות סגי עשו תלמידי חכמים שבבבל כרבו מובהק לחומרא דכל יומא גמיר חד מחבריה וכן קורעין זה על זה קרע שאינו מתאחה כדין תלמיד על רבו דאי קורעין בלחוד פשיטא וכי גריע מחכם דתניא (שבת קה.) חכם שמת הכל קרוביו אבל הרמב״ן כתב בספר תורת האדם דעומדים זה מפני זה ד׳ אמות קאמר בלחוד וכן מקרעין זה לקרע בעלמא איצטריך וכ״ת פשיטא דלא גריע מחכם דעלמא דעומדין מפניו וקורעין עליו ל״ק שאין ת״ח עומד וקורע אלא מפני שגדול ממנו או שוה לו אבל קטן ממנו לא דהו״ל כזקן ואינו לפי כבודו אבל אם הוא רבו אע״פ שאינו מובהק עומד מפניו וקורע אע״פ שהוא קטן ממנו עכ״ל נמוקי יוסף וכתב הר״ן בפ״ק דקידושין דהא דאמר עולא ת״ח שבבבל עומדים זה מפני זה וכו׳ אפילו גדול על קטן חייב כיון שהוא רבו וכך הם דברי הרמב״ן שכתבתי בסמוך והרמב״ם כתב בפ״ה מהלכות ת״ת וז״ל בד״א ברבו מובהק שלמד ממנו רוב חכמתו אבל אם לא למד ממנו רוב חכמתו הרי זה תלמיד חבר ואינו חייב בכבודו בכל אלו הדברים אבל עומד מלפניו וקורע עליו כשם שהוא קורע על כל המתים שהוא מתאבל עליהם אפי׳ לא למד ממנו אלא דבר א׳ בין קטן בין גדול עומד מלפניו וקורע עליו עכ״ל נראה מדבריו שאינו עומד מלפניו אלא ד׳ אמות בלבד ואינו קורע עליו אלא קרע בעלמא וכדברי הרמב״ן ז״ל אלא שבפ״ט מהלכות אבל כתב חכם שמת הכל קורעין עליו עד שמגלין את לבם ובאמת שלענין קימה תניא בפ״ק דקידושין (לג.) איזו היא קימה שיש בה הידור הוי אומר זה ד׳ אמות אמר אביי לא אמרן אלא ברבו שאינו מובהק אבל ברבו מובהק מלא עיניו ולדעת רש״י והרא״ש והר״ן ז״ל ת״ח שבבבל דין רבו מובהק יש להם ועמידה וקריעה ולדעת הרמב״ן דין רבו שאינו מובהק יש להם וכן נראה דעת הרמב״ם שסתם דבריו ולא כתב דין ת״ח שבבבל משמע דאין להם אלא דין רבו שאינו מובהק:
ומתוך מ״ש תבין שדברי רבינו אינם מכוונים כלל שלא חילק בין ת״ח שבבבל לרבו שאינו מובהק וזה כדברי הרמב״ם והרמב״ן ז״ל ולענין הקריעה כתב שאפילו לא למד ממנו אלא דבר אחד בין קטן ובין גדול אינו מאחה לעולם ואי ברבו שאינו מובהק הא דלא כמאן דהא ודאי משמע דלכ״ע ברבו שאינו מובהק קרע שלו מתאחה הוא ואי בת״ח שבבבל וכדברי רש״י והרא״ש והר״ן ז״ל קשה שלא הוזכרו ת״ח שבבבל בדבריו כלל ועוד דא״כ הו״ל לכתוב דעומד מלפניו מלא עיניו כמו שהם סוברים ואף על פי שמהרי״ק כתב בשורש ק״ע דלרבו שאינו מובהק נמי אין הקרע מתאחה כבר מבואר בדבריו דהיינו לדברי ר״ח וראבי״ה שפוסקים כרבי יוסי אבל לדברי הפוסקים כר׳ יהודה מתאחה הוא:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם זכייה ומתנה י״ב:י״ז
(סג) משנה ז׳ פ״ה דמסכת אבות
(יז) ולכן אין איסור לשואל לשאול לשני – כן צריך להיות.
(יח) ואפילו אם התיר הראשון וכבר כו׳ – אפילו להחמיר לא יורה השני והיינו דוקא כשכבר חלה הוראת הראשון לקולא קודם שנחלק השני עליו אבל אם לא חלה עדיין יכול לחלוק להחמיר ולשון רמ״א אינו מכוון שהיה לו לכתוב אם חלה ולא וכבר חלה והך חלה נראה לי דהיינו שנעשה איזה מעשה להקל כגון שאכלו קצת ממנו או נתערב בין דבר היתר אבל משום קבלת ההוראה ממנו לחוד לא מהני ולא יהא השני רשאי לחלוק להחמיר משקול הדעת. ופירוש שקול הדעת עיין בח״ה סימן כ״ה.
(מט) עד מ׳ שנה – משמע ארבעים שנה משנולד וכן פירש״י והר״ן אבל בתוספות דסוטה דף כ״ב ע״ב פירש משנה שהתחיל ללמוד עד מ׳ שנה ולא משנה שנולד.
(נ) אם יש גדול ממנו – משמע אבל אם שניהם שוים מותר אע״פ שלא הגיע לארבעים שנה והיינו כפירש״י והר״ן אבל התוס׳ שם פי׳ בשוים הא דאמר שאין להורות עד ארבעים שנה היינו בששוה לגדול העיר בחכמה וגדול העיר הגיע להוראה הלכך כיון שיש חכם כמותו שהגיע להוראה בשנים והוא לא הגיע לשנות הוראה אין להורות בפניו אבל אם גדול העיר הוא בחכמה אע״פ שלא הגיע לשני הוראה מורה ורבא גדול העיר בחכמה היה עכ״ל ובזה נ״ל ליישב מה שתמה הר״ן על הרי״ף שלא הביא הא והא רבא אורי בשוין משום דס״ל כפי׳ התוס׳ ולכך סתם דאפי׳ בשוים אסור ולא הוצרך לפרש דכשהוא גדול העיר יורה דפשיטא הוא דאם הוא לא יורה מי יורה וגם הרא״ש השמיטו וא״כ נראה דעת הרי״ף והרא״ש כדעת התוס׳ ויש להחמיר.
(נא) גדול ממנו – או זקן ממנו בעיר כן פירש״י בסוטה מיהו נראה שהזקן צריך להיות שוה לו בחכמה וכ״כ האגודה פ׳ היה נוטל כי רבים חללים הפילה זה ת״ח שלא הגיע לארבעים שנה ומורה ויש זקן בעיר היודע כמותו ע״כ.
(נב) חכם שאסר כו׳ אין חבירו כו׳ – היינו כשכבר חלה הוראתו אבל אם שניהם בבית המדרש יכול להתיר כדכתבו הפוסקים שאביא לקמן ס״קנ״ה.
(נג) אין חבירו כו׳ – אפי׳ הוא גדול ממנו בחכמה ובמנין כ״כ הר״ן בפ״ק דעבודת כוכבים בשם הראב״ד וכ״כ הריב״ש סי׳ שע״ט וכתוב בספר מ״מ פ׳ א״ט דף קנ״א ע״ב שכן נראה דעת הרב אבל מדברי מהרי״ק שורש קע״א נראה שסובר בפשיטות דדוקא חבירו אמרו אבל כל שהוא אינו חבירו שהוא גדול ממנו רשאי להתיר מה שאסר הראשון עכ״ל וכן דעת הר״ן שם וכ״כ ר׳ ירוחם נתיב ב׳ ח״ה דכל זה מיירי בששניהם שוים דאם הא׳ גדול מחבירו בחכמה יכול להתיר מה שאסר חבירו אפי׳ במידי דתליא בסברא ע״כ.
(נד) להתיר כו׳ – ואפי׳ התיר אינו מותר כ״כ הר״ן שם בשם הראב״ד וכ״כ הריב״ש סימן שע״ט.
(נה) אבל אם יש לו קבלה כו׳ – היינו על פי מ״ש בד״מ בשם ר׳ ירוחם בשם י״מ ובשם רש״י אבל לא שם לבו לעיין בתוס׳ פ׳ אלו טריפות דף מ״ד ע״ב ובהג״א ממהרי״ח שם שחולקין ע״ז וס״ל דאפילו יש לו קבלה אינו יכול להתיר וכ״פ מהרש״ל שם סי״ח וכתב שכן המסקנא בפסקי תוס׳ ובפסקי מהר״מ וכן נראה עיקר בש״ס שם ובסוף פרק כל היד וכן דעת הר״ן פרק א״ט וכ״כ בחידושי הרשב״א שם בשם דעת רבותינו בעלי התוס׳ ועוד אפילו ר׳ ירוחם שכתב שי״מ להתיר היינו משום שנמשך על פי דברי התוס׳ פרק א״ט שם שכתבו כן בשם רש״י דס״פ כל היד וכ״כ הרשב״א בחידושיו שם בשם רש״י ולפע״ד משמע ברש״י ס״פ כל היד איפכא שהרי פי׳ אגמריה סמיך דפשיטא ליה דטהור והא דהוי מטמא מעיקרא מפום כבודו דרבה בב״ח אבל אי הוי מספקא ליה לא הוי סמיך עליה עכ״ל אלמא דלא סמיך אגמריה להתיר נגד כבודו של רבה בב״ח אלא משום דסמיך עלה דרבה בב״ח נמי כל יומא ויומא מטהר כו׳ ונ״ל שגירסא אחרת היה להם ברש״י ומ״מ כיון שלפי גרסתנו דעת רש״י ג״כ הכי אין לזוז מזה ועוד דכן נראה ג״כ דעת התוס׳ פ״ק דעבודת כוכבים והסמ״ג עשין קי״א שכתבו דהא דאמרי׳ בפ׳ אין מעמידין נפקי שיפורי דרב ואסר ושיפורי דרב הונא ושרי וכן הך עובדא דפ׳ אלו טריפות (חולין מ״ט) במחט שנמצא בסמפון הכבד דרב הונא טריף ורב אדא מכשיר מיירי כגון שהיו יחד בב״ה ונחלקו שם ולא נתפשט לא דברי זה ולא דברי זה ע״כ והיינו כמסקנת התוס׳ פרק אלו טריפות ולא כמו שכתבו שם בתחלה לדעת רש״י דהך עובדא מיירי דאגמריה סמיך וגם הרא״ש אע״פ שכתב בפ׳ א״ט כמ״ש התוס׳ לדעת רש״י מ״מ נראה מדבריו דלא ברירא ליה הכי להלכה אלא נמשך אחר דברי התוס׳ שם שהרי בפ״ק דעבודת כוכבים כתב דלא מתוקם הא דנפקי שיפורא כו׳ אלא כגון שבא הדבר לפני שניהם יחד בבית המדרש ואי איתא הא מיתוקם דאגמרייהו סמכי וגם מדברי ר׳ ירוחם גופיה סוף נתיב ב׳ נראה שכן עיקר.
(נו) קבלה שטעה כו׳ – כלומר שיש לו קבלה שאין הדין כן וא״כ זה טעה.
(נז) בדבר משנה – עיין בח״מ ר״ס כ״ה מהו טעה בדבר משנה.
(נח) ואפי׳ אם טעה בשקול הדעת – נראה דוקא טעה בשקול הדעת דהיינו דפליגי תרי תנאי או אמוראי או פוסקים ופסק האוסר כחד מינייהו וסוגיין דעלמא כאידך כמו שנתבאר בח״מ סי׳ כ״ה וכ״כ התוס׳ פ״ק דעבודת כוכבים חכם שאסר אין חבירו יכול להתיר אלא א״כ יכול להחזירו כגון שטעה בדבר משנה או אפי׳ בשיקול הדעת וסוגיין דעלמא כאידך כו׳ אבל אם אינו יכול להתברר שטעה בשיקול הדעת אע״פ שהוא נושא ונותן עם המורה עד שהוא חוזר אינו יכול להתיר וכדמשמע מתוס׳ הנ״ל וכן משמע באשר״י שם בשם ר״י וברבינו ירוחם סוף נתיב ב׳ שכתבו אם יראה לשני שטעה הראשון ילך ויתווכח עמו אם יכול להוכיח שטעה בדבר משנה יחזירהו ואם חולק עליו בשיקול הדעת שסברתו נוטה להתיר מה שאסר הראשון ואין יכול להוכיח מתוך המשנה או מדברי אמורא יאמר אני אומר כך אבל איני מתיר מה שאסרת מאחר שיצא מפיך לאסור ושויתה חתיכה דאיסורא ואין בידי להחזירך מתוך דבר משנה או אמורא עכ״ל אלמא דכל שאינו יכול להחזירו מתוך משנה או אמורא אע״פ שחוזר ומודה לשקול הדעת שלו אינו יכול להתיר כיון דשוי׳ חתיכה דאיסורא (וכ״כ במעדני מלך פ׳ א״ט דף קנ״א ע״ג לדעת הרא״ש) ודוקא כשמברר שהוראתו היתה טעות בדבר משנה או שיקול הדעת בטעות כה״ג ליכא למימר שויא חתיכה דאיסורא דהא בטעות היה ועוד דאי מיירי כשאינו חוזר ומודה לדבריו ל״ל לטעמא דאינו מתיר מה שאסרת מאחר שיצא מפיך לאסור ושויתיה חתיכה דאיסורא תיפוק ליה דאינו יכול להתברר האמת עם מי ואסור ועוד לאיזה צורך חזרו וכתבו ואין בידי להחזירך ועוד לאיזה צורך חזרו וכתבו מתוך דבר משנה או אמורא אלא ר״ל אע״פ שאני מחזירך כיון שאין בידי להחזירך מתוך משנה או אמורא איני יכול להתיר וכדפי׳ ונ״ל שזהו גם כן דעת הראב״ד והרשב״א שהביא הר״ן רפ״ק דעבודת כוכבים שכתבו והני מילי בדבר שאין בו מחלוקת אלא בשיקול הדעת אבל אם טעה בדבר משנה חוזר ומטהר ומתיר כו׳ אבל בשיקול הדעת ודאי לא מפני שנעשית כחתיכה דאיסורא עכ״ל ומיירי דליכא טעות בשיקול הדעת דבדאיכא טעות ודאי דלא שייך לומר דשויה חתיכה דאיסורא והא דלא מחלקי בשיקול הדעת גופיה היינו משום דסתמא דמלתא בשקול הדעת יכול להיות שאי אפשר להתברר אבל בטעה בדבר משנה יוכל להתברר טעותו במשנה וכן כתב מהר״מ מטיקאטין בגליון האלפסי על אבל בשיקול הדעת ודאי לא כו׳ פירוש בשיקול הדעת שאין יכולים לעמוד עליו שלא נפלה עליו הסכמה לכאן או לכאן אבל שיקול הדעת וסוגיא דעלמא כהאי הוי כדבר משנה הכי איתא בתוס׳ עכ״ל ואע״פ שזה דוחק קצת בלשונם מ״מ עדיף טפי להשוות דבריהם עם דברי התוס׳ והרא״ש וגם ניחא בהכי מ״ש דשויה חתיכה דאיסורא ועוד דבהא נמי ניחא דל״ק עלייהו מה שהקשה הר״ן שם עליהם מפרק אחד דיני ממונות (סנהדרין ל״ג) דמשמע התם דבטעה בשיקול הדעת מחזירים הוראתו בהסכמתו ומסיק שם הר״ן כן להלכה אלא שכתב אבל למעשה אין בידי כח לחלוק על אבות העולם ז״ל ולפמ״ש גם אבות העולם סוברים כן ול״ק מ״מ לוקמא ש״ס התם בפ׳ אד״מ הא דמה שעשה עשוי וישלם מביתו ואין מחזירין הוראתו בשיקול הדעת דליכא טעות דא״כ אמאי ישלם מביתו כיון דאי אפשר להתברר שטעה וכל זה הוא דלא כנראה מהעט״ז דאפי׳ בשיקול הדעת דליכא טעות יכול להחזירו דליתא אלא כדפירשתי.
(נט) ואפילו אם התיר הראשון וכבר חלה הוראתו כו׳ – ד״מ מהרא״ש שכתב שם כן בשם הירושלמי אבל לא שת לבו דהתוס׳ שם והסמ״ג עשין קי״א והגמ״יי ספ״א מהל׳ ממרים חולקים דדוקא להתיר מה שכבר אסר אינו יכול אבל יכול לאסור מה שהתיר אף שכבר חלה הוראתו ופירשו כן הירושלמי וכ״כ מהרש״ל פא״ט סימן י״ח בשם מהר״מ ופסק שם וכן נראה מהראב״ד והרשב״א והר״ן דלעיל שכתבו דלא משום כבודו של חכם נגעו בה אלא משום דשויה חתיכה דאיסורא משמע דיכול לאסור מה שהתיר חבירו וכן בריב״ש סימן שע״ט.
(ס) אבל במעשה אחר כו׳ – ואם החכם הראשון אסר מחמת חומר או גדר וסייג אינו יכול להתיר אפילו במעשה אחר כ״כ מהרש״ל שם לדעת המרדכי.
(לב) ארבעים שנה – משמע מ׳ שנה משנולד וכ״פ רש״י והר״ן אבל התוספות (פ״ק דסוטה דף כ״ב ע״ב) פ׳ משנה שהתחיל ללמוד עד מ׳ שנה ולא משנה שנולד עכ״ל הש״ך:
(לג) שאינו – כ׳ הש״ך משמע אבל אם שניהם שוים מותר אע״פ שלא הגיע למ׳ שנה אבל התוס׳ פי׳ הא דאמר שאין להורות עד מ׳ שנה היינו בששוה לגדול העיר בחכמה וגדול העיר הגיע להוראה הלכך כיון שיש חכם כמותו שהגיע להוראה בשנים והוא לא הגיע לשנות הוראה אין להורות בפניו אבל אם הוא גדול העיר בחכמה אע״פ שלא הגיע לשני הוראה מורה ונראה שדעת הרי״ף והרא״ש כדעת התוס׳ ויש להחמיר עכ״ל:
(לד) הדעת – ואפי׳ התיר אינו מותר ואפי׳ הוא גדול ממנו בחכמה ובמנין כ״כ הראב״ד והריב״ש והיינו כשכבר חלה הוראתו אבל אם שניהם בבה״מ יכול להתיר מיהו יש פוסקים דס״ל דאם א׳ גדול מחבירו בחכמה יכול להתיר מה שאסר חבירו אפי׳ במידי דתליא בסברא עכ״ל הש״ך:
(לה) להתיר – והש״ך חולק ע״ז ומביא כמה ראיות מש״ס ופוסקים דמוכח אף שיש לו קבלה שאין הדין כן אפ״ה אינו יכול להתיר ע״ש באריכות:
(לו) בשקול – כתב הש״ך נראה דוקא טעה בשקול הדעת דהיינו דפליגי תרי חנאי או תרי אמוראי או פוסקים ופסק האוסר כחד מינייהו וסוגיין דעלמא כאידך כמ״ש בח״מ סי׳ כ״ה אבל אם אינו יכול להתברר שטעה בשקול הדעת אע״פ שהוא נושא ונותן עם המורה עד שהוא חוזר אינו יכול להתיר:
(לז) לאסור – והש״ך חולק ע״ז דהא כתבו הפוסקים הטעם לעיל דלא משום כבודו של חכם נגעו בה אלא משום דשויה חתיכה דאיסורא משמע דיכול לאסור מה שהתיר חבירו אף שכבר חלה הוראתו ובט״ז מחלק בענין זה דאם כבר נעשה איזה מעשה מחמת הוראת הראשון כגון שאכלו קצת ממנו או נתערב בין דבר היתר אז אין השני יכול לאסור משא״כ בקבלו ההוראה לחוד יכול השני לחלוק ולהחמיר (ובנה״כ כתב עליו דלא דק דבהדיא אית׳ בהרא״ש שממנו מקור דין זה דחלה הוראתו היינו שנתפשטה הוראה זו לאפוקי כששניהם בבית המדרש):
(לח) אחר – ואם החכם הראשון אוסר מחמת חומר או גדר וסייג אינו יכול להתיר אפילו במעשה אחר כ״כ מהרש״ל:
(ע) ואין לאדם כו׳ – עבודת כוכבים י״ט ב׳ וסוטה כ״ב ב׳ וכפירש״י והסכים ר״י בתוס׳ שם:
(עא) חכם כו׳ – בפ״ג דחולין (מ״ד ב׳) וש״מ:
(עב) משקול כו׳ אבל כו׳ – תוס׳ בנדה פ׳ ב׳ ד״ה אגמריה כו׳ פי׳ דמ״ש אגמריה סמך הדר משינויא קמא והוכיחו מפ״ג דחולין מ״ט א׳ הונא כו׳ טריף רב אדא כו׳ וכ״כ הרא״ש אבל בעבודת כוכבים (ז׳ א׳) תירצו תוס׳ בע״א דשניהם בבה״מ היו:
(עג) או שטעה כו׳ – תוס׳ בעבודת כוכבים שם וכ״כ הר״נ שם מהא דפ״ד דבכורות מעשה בפרה כו׳ ובא מעשה כו׳ ואמרינן בפ״ד דסנהדרין (ל״ג א׳) אילו איתא לפרה הדרא:
(עד) ואפי׳ אם כו׳ – ממ״ש בסנהדרין שם דאף בשיקול הדעת אם לא נשא ונתן ביד מחזירין וכן בטומאה וטהרה טימא הטהור דאגע ביה שרץ וכתב דמ״ש אינו רשאי להתיר בלא הסכמתו של ראשון אבל תוס׳ בע״ז שם כתבו דהיכא דסוגיא דעלמא כאידך יכול להתיר וכה״ג ההוא דסנהדרין וכמש״ש:
(עה) ולכן אין כו׳ – תוס׳ בעבודת כוכבים שם ובנדה שם מילתא היכי שאלה כו׳:
(עו) ובלבד כו׳ – כמ״ש בע״ז שם הנשאל לחכם כו׳:
(עז) ואפי׳ אם התיר כו׳ – ירושלמי פי״ט דשבת וקשה מגמ׳ דעבודת כוכבים נ״ז ב׳ נפקי שיפורי כו׳ וכן שם מ׳ א׳ וע״כ צ״ל שם להיפך דשל היתר יצאו תחלה ותי׳ דוקא בחלה הוראתו משא״כ באסר דהטעם משום דשויא חתיכא דאיסורא אבל תוס׳ שם בע״ז כתבו דרשאי לאסור ופי׳ הירושלמי להיפך וכ״ד ש״פ וכן איתא להדיא בגמ׳ סוף ברכות:
(עח) וכ״ז באותה כו׳ – כמ״ש בספ״ג דעירובין בדורו של ר״ג כו׳ וככמה מקומות:
(ז) (ש״ך ס״ק נ״ח) גם אבות העולם סוברים כן. בש״ך חוה״מ (סי׳ כ״ה ס״ק י״ד אות ט״ז) חזר מזה והעלה דאין מחזירין הדין זולת במומחה וקיבל עליו ע״י גדול ממנו:
(ח) (שם ס״ק נ״ט) אבל לא שת לבו. ע׳ תורת שלמים ח״ב נקרא לחמי תודה תשו׳ מו״ה ישעיה באסאן זצ״ל (סימן ג׳ דס״ג) שהעלה בכוונה דבתחילה כתב חכם שאסר אין חבירו רשאי להתיר היינו דאין בכחו להתיר ואף דיעבד לא מהני דכבר נעשה חתיכה דאיסורא אבל כאן ואפילו התיר וכו׳ אין לשני לאסור ולא כתב אין רשאי אלא דאין מהראוי לעשות כן מפני כבודו של הראשון:
(טז) להורות עד מ׳ שנה – עיין בתשובת שבו״י ח״א סימן ק״מ שהעלה דדוקא הוראות או״ה קאמר אבל מותר לדין דיני ממונות אף שלא הגיע לארבעים ומ״מ לדון ביחידי ראוי להחמיר אם לא שאין גדול ממנו בעיר משא״כ להצטרף לשלשה כו׳ ע״ש:
(יז) בדבר משנה – [כתב בספר לבושי שרד סי׳ ק״א וז״ל חכם שאסר איזה דבר ויש בדבר ההוא ב׳ טעמים להטריף וטעם א׳ נסתר מדבר משנה וטעם הב׳ נסתר משיקול הדעת דסוגיין דעלמא נ״ל דאם ידע החכם מהמשנה ולא הטריף רק מהטעם הב׳ אין זה כ״א טעות בשיקול הדעת ואין חבירו יכול להתיר אבל היכא דהוי איפכא שידע מסוגיין דעלמא והטריף מחמת הטעם אשר הוא טעות בדבר משנה הוי טועה בד״מ ויכול אחר להתירן והיכא דטעה בשניהם יש להסתפק מה דינו ומצד הסברא נראה דאין דינו רק כטועה בשקול הדעת עכ״ל] ועיין בתשובת שבו״י ח״א סימן ס״א באחד ששלח שלוחו אל המורה והורה לו לאסור בהנאה וזרק שלוחו את המאכל לאיבוד ואח״כ נודע שטעה בדבר משנה אם המורה או השליח חייבים לשלם ופסק דשניהם פטורים ע״ש:
(יח) יוכל להתיר – [עבה״ט דהש״ך חולק ועיין בתשובת משכנות יעקב סימן נ״ט שהרבה להשיב על ראיות הש״ך ומסיק שדברי הרמ״א נכונים אך כתב דנראה ברור מלשון הרמ״א דהד דינא לא שייך רק אם חכם הראשון מוכרח להודות לקבלתו כשישמע ולא יחלוק על רבותיו של זה אבל אם גם אחר שיוודע לו יחלוק גם על רבותיו דרב גובריה ודאי שאין רשאי להתיר. ושוב מצא בש״ג פ״ק דע״א שכתב בהדיא כדעת רמ״א ז״ל והוסיף תיבה א׳ שכתב אם יש לו קבלה אמיתית כו׳ לשון אמיתית מכוון למ״ש דבעינן שחבירו יודה לקבלתו ע״ש]:
(יט) ואפילו אם טעה – עש״ך ס״ק נ״ח ועיין בתשובת אא״ז פנים מאירות ח״א סימן ב׳ שהשיג על כל דבריו [ועיין ש״ך בח״מ סימן כ״ה ס״ק י״ד מזה]:
(כ) אין לשני לאסור – עבה״ט ועיין בתשובת רדב״ז החדשות סימן שס״ב שחולק ג״כ על זה אלא אם טעה בשיקול הדעת והתיר מחזירין הוראתו ואוסרים אפילו בעל כרחו דאין חכמה ואין עצה נגד ה׳ (וכן עשה מעשה בעצמו בסימן שצ״ג שם) ואפילו המתיר בעצמו אינו רשאי לנהוג קולא בדבר כיון דלדעת הרוב טעה בשיקול הדעת ע״ש:
(כא) במעשה אחר – עיין בשו״ת שיבת ציון סי׳ כ״ה שכתב דזה דוקא אם נשאל החכם השני עליו אז רשאי לפסוק מה שנראה אליו במעשה אחר וכעין עובדא דמהרי״ק שם אבל להיות קופץ מאליו להתיר מה שאסר חכם אחר לא שמענו ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(לב) הָרַב הַמֻּבְהָק שֶׁמָּחַל עַל כְּבוֹדוֹ בְּכָל הַדְּבָרִים הָאֵלּוּ, אוֹ בְּאֶחָד מֵהֶם, לְכָל תַּלְמִידָיו אוֹ לְאֶחָד מֵהֶם, כְּבוֹדוֹ מָחוּל. וְאַף עַל פִּי שֶׁמָּחַל, מִצְוָה עַל הַתַּלְמִיד לְהַדְּרוֹ. {וְאָסוּר לְבַזּוֹתוֹ (פִּסְקֵי מהרא״י סִימָן קכ״ז).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:י״א
(כט) כל ת״ח שדעותיו מכוונות אין מדבר בפני מי שגדול הימיו בחכמה וכו׳ משנה פ״ה דמסכת אבות:
(ל) הרב המובהק שרצה למחול על כבודו בכל הדברים האלו וכו׳ פלוגתא דאמוראי בפ״ק דקידושין (לב.) וכתבו הרי״ף והרא״ש וסוגיין כרב יוסף דאמר הרב שמחל על כבודו כבודו מחול וכ״פ הרמב״ם בפ״ה מה׳ ת״ת:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טו) וכתב בפסקי מהרא״י סימן קנ״ז דאף אם מוחל מ״מ אסור לבזותו:
(ט) מצוה על התלמיד להדרו פ״ק דקידושין דף ל״ב ע״ב פריך אהא דאמרינן שם הרב שמחל על כבודו כבודו מחול איני והא רב פפא הוי משקה בי הילולא דאבא מר בריה ודלי ליה כסא לרב יצחק ולא קם קמיה ואקפיד ומשני אפ״ה הידור מעביד ליה בעי: (כתב הרשב״ץ כשמזכיר רבו תוך י״ב חודש צ״ל הריני כפרת משכבו ויש ללמוד ק״ו מאביו וכ״פ רש״י פ״ק דסוכה. כתב בתא״ו נתיב ח״ה כיחו שהוא דבר שיוצא מגופו בכח ורק אותו אח״כ מפיו לפני רבו חייב מיתה ודוקא כיחו אבל רק אינו אסור דאנוס הוא כך פשוט הוא פרק המוצא תפילין ע״כ {עד כאן המגיה}):
(לא) הרב המובהק שרצה למחול כו׳ שרב שמחל על כבודו כבודו מחול ונשיא נמי כמ״ש רבינו בס״ס רמ״ד אבל מלך שמחל אין כבודו מחול וכתבו התוס׳ פרק כ״ג דף י״ט ע״א דה״ט לאו משום חשיבות המלך דהוי טפי מחשיבות דת״ח אלא משום דקאמר קרא שום תשים עליך מלך שתהא אימתו עליך ואין כבודו בא לו בשביל עצמו אלא משום דמצות המקום כך הוא ואין יכול להפקיע מצות המקום אבל ת״ת תורתו דיליה הוא כדאמרינן במסכת ע״ז בתחלה נקראת של הקב״ה ולבסוף נקראת על שמו כדכתיב כ״א בתורת ה׳ חפצו וגומר וכיון דכבוד דיליה הוא יכול למחול עליו עכ״ל התוספות וזהו נמי טעמא גבי אב דאמרינן שאם מחל על כבודו כבודו מחול דהכבוד דיליה הוא (עיין מ״ש בסימן ר״מ בדרישה סעיף כ״ח) משא״כ במלך שאם אין כבוד ומורה במלך אין כאן מלכות והתורה אמרו שום תשים עליך מלך וק״ל:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:י״א
(סד) לשון הרמב״ם שם בפ״ה וכרב יוסף וכדהדר אמר רבא תורה דיליה היא וכו׳ עירובין דף ל״ב ע״א ע״ב
(סה) מעובדא דרבא דהוה משקי בי הלולא דבריה וכו׳ שם
(עט) ואסור לבזותו – במכ״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(לג) יְהִי כְבוֹד תַּלְמִידְךָ חָבִיב עָלֶיךָ כְּשֶׁלְּךָ.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהפתחי תשובהעודהכל
(לא) ומה שכתב ואע״פ שמחל הרב מצוה על התלמיד להדרו ג״ז שם:
(לב) כשם שהתלמידים חייבים בכבוד הרב כך הרב צריך לכבד תלמידיו ולקרבן וכו׳ עד חכמה מפוארה הכל דברי הרמב״ם בפ״ה מהלכות תלמוד תורה ומ״ש שכך אמרו חכמים יהי כבוד תלמידך חביב עליך כשלך בפ״ד דמסכת אבות:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(סו) משנה י״ב פ״ד דאבות
(כב) כבוד תלמידך – עיין בתשובת חות יאיר סימן קצ״ב בענין מה שמצינו לפעמים בש״ס כמה קנטורים וזלזולים כמו ביבמות דף ט׳ דא״ל רבי ללוי כמדומה לי שאין מוח בקדקדו וכן כד ניים ושכיב אמר להא מלתא וכהנה רבים ע״ש מ״ש בזה:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהפתחי תשובההכל
 
(לד) אֲבֵדַת אָבִיו וַאֲבֵדַת רַבּוֹ {הַמֻּבְהָק (בֵּית יוֹסֵף וְטוּר וּפוֹסְקִים מֵהַשַּׁ״ס),} אֲבֵדַת רַבּוֹ קוֹדֶמֶת. וְאִם הָיָה אָבִיו שָׁקוּל כְּנֶגֶד רַבּוֹ, אֲבֵדַת אָבִיו קוֹדֶמֶת. הָיָה אָבִיו וְרַבּוֹ נוֹשְׂאִים מַשְּׂאוֹי, מַנִּיחַ שֶׁל רַבּוֹ וְאַחַר כָּךְ מַנִּיחַ שֶׁל אָבִיו. הָיָה אָבִיו וְרַבּוֹ עוֹמְדִים בְּבֵית הַשְּׁבִי, פּוֹדֶה אֶת רַבּוֹ וְאַחַר כָּךְ פּוֹדֶה אֶת אָבִיו. וְאִם הָיָה אָבִיו תַּלְמִיד חָכָם, פּוֹדֶה אֶת אָבִיו וְאַחַר כָּךְ פּוֹדֶה אֶת רַבּוֹ. {הַגָּה: וְכֵן מְפָרֵק מַשָּׂאוֹ קֹדֶם לְרַבּוֹ, וְאַף עַל פִּי שֶׁאֵינוֹ שָׁקוּל בְּחָכְמָה כְּרַבּוֹ, אֲבָל אֵין מַחֲזִיר אֲבֵדַת אָבִיו קֹדֶם, עַד שֶׁיְּהֵא שָׁקוּל כְּנֶגֶד רַבּוֹ (טוּר בְּשֵׁם הָרא״ש והגה״מ וּבֵית יוֹסֵף הוֹכִיחַ כֵּן ע״ש). יֵשׁ אוֹמְרִים הָא דְּרַבּוֹ קוֹדֵם לְאָבִיו הַיְנוּ שֶׁלּוֹמֵד עִמּוֹ בְּחִנָּם, אֲבָל אִם אָבִיו שׂוֹכֵר לוֹ רַבִּי וּמְלַמְּדוֹ, אָבִיו קוֹדֵם לְכָל דָּבָר (סֵפֶר הַחֲסִידִים). וְכֵן נִרְאֶה לִי עִקָּר.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:א׳, רמב״ם מתנות עניים ח׳:י״ח, רמב״ם גזילה ואבידה י״ב:ב׳, רמב״ם גזילה ואבידה י״ב:ח׳
(לג) ומה שכתב אמרו חכמים הרבה למדתי מרבותי וכו׳ מימרא דרבי חנינא פ״ק דתעניות (ז.):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טז) ובספר חסידים כתב דהא דרבו קודם דהיינו אם למד עמו בחנם אבל אם אביו שכר לו רב אביו קודם לכל דבר:
(לב) משיב של רבו קודם לשל אביו ז״ל רמ״א י״א (מספר חסידים) הא דרבו קודם לאביו היינו שלומד עמו בחנם אבל אם אביו שוכר לו רבי ומלמדו אביו קודם לכל דבר וכנ״ל עיקר עכ״ל:
(לג) ואם היה אביו חכם פודה את אביו תחלה וה״ה באבידה ופירוק וכן הוא במשנה בהדיא אלא במאי דסליק מיניה נקט:
(לד) כתב הרמב״ם אם היה כצ״ל (לאפוקי מס״א שכתוב וכ״כ הרמב״ם עכ״ה):
(לה) אע״פ שאינו שקול כנגד רבו כו׳ עיין בב״י שתמה ע״ז והוכיח מן ההלכה שדוקא בשקול איירי וגם הרמב״ם כ״כ במקום אחר:
(לו) דלענין לפדותו ולפרק משאו כו׳ וטעמא דמילתא משום דבפדיון שהם בסכנת הגוף כיון שאביו ת״ח אע״פ שאינו שקול כרבו חייב להציל נפשו מני שחת קודם כל אדם וכן לפרק משאו שהוא צערא דגוף הוא נמי קודם מהאי טעמא אבל אבידתו שאין לו אלא הפסד ממון אם אינו שקול כרבו אם יעבור על דעת אביו מעט אין הכרע:
(יג) אבדת אביו וכו׳ ה״א במשנה ס״פ א״מ כדברי הרא״ש וכ״כ גם הרמב״ם ברפי״ב מה׳ גזילה ואבידה וכן כתב הסמ״ג עשה ע״ד. ומ״ש רבינו ע״ש הרמב״ם דלגבי אבדה אם היה אביו חכם אע״פ שאינו שקול כנגד רבו אביו קודם לרבו כ״כ פ״ה דה׳ ת״ת והוא סותר דברי עצמו וגם סותר המשנה ומסקנת ב״י שט״ס הוא בה׳ ת״ת ושכ״כ בהגהות מיימוני רפ״ה דת״ת:
רמב״ם תלמוד תורה ה׳:א׳, רמב״ם מתנות עניים ח׳:י״ח, רמב״ם גזילה ואבידה י״ב:ב׳, רמב״ם גזילה ואבידה י״ב:ח׳
(סח) שם במשנה וכ״כ הרמב״ם בפרק י״ב מהלכות גזילה ואבידה וכן עיק׳ ובפ״ה מהלכו׳ ת״ת טעו׳ סופר
(יט) אבל אין מחזיר אבידת אביו כו׳ – הטעם דבפדיון ופירוק משא דיש צער הגוף מועיל לאביו כשהוא חכם אע״פ שאינו שקול כרבו אבל לענין אבידתו שהוא ממון אין מועיל להקדימו עד שיהיה שקול כרבו.
(סא) ואבדת רבו – לפניו להשיב ואינו יכול להשיב כי אם אחד מהן ועי׳ בח״מ ר״ס רס״ד.
(סב) המובהק – אבל אינו מובהק אביו קודם אפילו אינו חכם כלל. בית יוסף ופשוט הוא.
(סג) שקול כו׳ – אבל אם אינו שקול כנגד רבו אף על פי שהוא ג״כ חכם אבדת רבו קודמת.
(סד) פודה את אביו כו׳ – ע״ל סימן רנ״א סוף סעיף ט׳ וסימן רנ״ב סעיף ט׳.
(סה) וכן מפרק כו׳ – ובבית יוסף מסתפק במפרק אפילו כשהוא שקול נגד רבו כיון דאין שם סכנת גוף ולא הפסד ממון ומשמע דאם אינו שקול פשיטא ליה דרבו קודם ובאמת שבאשר״י לא מכרעת מידי.
(סו) אבל אם אביו שוכר לו רבי כו׳ – לשון ספר חסידים ס״ס תקפ״ה אבידת רבו קודם לאבידת אביו דזהו כשאין אביו משכיר לבנו רב אבל כשאביו משכיר לבנו רב והרב לא היה מלמדו בחנם אז אבדת אביו קודמת ואם הרב לא היה רוצה ללמדו אלא בשכירות ויהודי או יהודים נותנים לו השכירות ללמדו אז אבידת בעל הנותן קודם ע״כ.
(לט) קודמת – היינו כששניהם לפניו להשיב ואינו יכול להשיב כי אם א׳ מהן ועי׳ בח״מ ר״ס רס״ד:
(מ) מפרק – ובב״י מסתפק במפרק אפילו כשהוא שקול נגד רבו כיון שאין שם סכנת גוף ולא הפסד ממון ומשמע דאם אינו שקול פשיטא ליה דרבו קודם ובאמת שבהרא״ש לא מכרעת מידי עכ״ל הש״ך:
(מא) שוכר – ואם הרב לא היה רוצה ללמדו אלא בשכירות ויהודי או יהודים נוחנים לו השכירות ללמדו אז אבדת בעל הנותן קודם עכ״ל ספר חסידים וע״ל סי׳ רנ״א ורנ״ב ס״ט:
(פ) המובהק – גמ׳ שם ולענין אבידה כו׳:
(פא) שקול – כ״ה גירסת הרי״ף וכ״ה בירושלמי וכתב הרא״ש מדגריס ברישא לבד שקול ש״מ דוקא ברישא לבד בעינן שקול וז״ש בהג״ה וכן מפרק כו׳ ואצ״ל בסיפא לענין פדיון שמפורש במתני׳ ואם היה אביו ת״ח:
(ט) (סעיף ל״ד) אבידת אביו. ואם אביו משכיר לו מלמד אביו קודם וכן אם אחר נותן השכירות לרבו אבידת הנותן קודם כ״כ בספר חסידים (סי׳ תקפ״ה) וכ׳ בס׳ באר שבע דסברא נכונה היא אלא שלא חילקו הפוסקים שכנה״ג:
(י) (א) א״כ מה שסתם תחלה ע׳ במנחת יעקב (כמ״ו סקי״ג):
(יא) (ב) אלמא אי הוי דאורייתא. בתשובת שער אפרים (רס״י ס״ח) דחה זה והעלה לעיקר כדברי הרמ״א (חוה״מ סי׳ כ״ה) דמקרי רבים אף דאין מסכימים לדעת א׳ וע׳ בת׳ הראנ״ח (ח״ב סס״י ע״ד) וע׳ בס׳ גט פשוט להל׳ גיטין (סימן קכ״ב סק״ח) ד״ה איברא ראיה למהרי״ק וע׳ בס׳ בית אפרים בק״ה (סי׳ ל״ט אות י״ג) וע׳ בת׳ מהרי״ט (ח״ב סי״ט) ובת׳ נ״ב (ח״ב חח״מ סי׳ ג׳):
(כג) מפרק משאו – עיין בזה בתשובת הרדב״ז ח״ב סימן תשנ״ה בהנהגת הוראות או״ה אות ב׳ וכן במקום מחלוקת יחיד ורבים כו׳ עיין בשאילת יעב״ץ ח״א סימן קנ״ז שחקר במה שפוסקי הלכות סומכים לילך אחר רוב דעות הפוסקים כמבואר לרוב בספריהם והלא הכתוב בספר הוי קבוע וא״א לבטלו ברוב וכן איך לבטל דעת היחיד ברוב מנין והרי אמרו דבר שבמנין אפילו באלף לא בטיל וניחא ליה דהכא לאו מתורת ביטול אתינן עלה. ע״ש שהאריך בזה ועיין בתשובת אחיו רב משולם סי׳ ה׳ [עוד שם אות ז׳ אם אין הרבים מסכימים כו׳ עיין בתשובת ש״א סימן פ״ח שחולק עליו והסכים לדעת רמ״א בח״מ סימן כ״ה ס״ב דנקראו רבים לכל דבר ע״ש והביאו ג״כ בס״ט לעיל סימן קפ״ח ססק״ד ומשמע שמסכים עמו ע״ש]:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(לה) אֲבֵדָתוֹ קוֹדֶמֶת לְשֶׁל אָבִיו וְשֶׁל רַבּוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךעודהכל
רמב״ם גזילה ואבידה י״ב:א׳
(לד) אבידת אביו ואבידת רבו המובהק לפניו להשיב וכו׳ משנה סוף פרק ב׳ דבבא מציעא (בבא מציעא לג.) אבדת אביו ואבדת רבו אבדת רבו קודמת אם היה אביו שקול כנגד רבו אבדת אביו קודמת היה אביו ורבו נושאים משאוי מניח של רבו ואחר כך מניח של אביו היה אביו ורבו עומדים בבית השבי פודה את רבו ואח״כ פודה את אביו ואם היה אביו תלמיד חכם פודה את אביו ואחר כך פודה את רבו.
וכתב הרא״ש ונראה דלענין פדיון נפשות לא בעי׳ שקולים כמו לענין השבה עכ״ל.
וכן משמע ודאי לישנא דמתני׳ דבהאי נקט אם היה אביו שקול כנגד רבו ובהאי נקט אם היה אביו ת״ח וטעמא דמילתא משום דבפדיון שהם בסכנת הגוף כיון שאביו ת״ח אף ע״פ שאינו שקול כרבו חייב להציל נפשו מני שחת קודם כל אדם אבל אבידתו שאינו אלא הפסד ממון אם אינו שקול כרבו אם יעבור על דעת אביו מעט אין רע ובהיות נושאין משאוי משמע ליה דאפי׳ אם אביו שקול כרבו רבו קודם דכיון דאין שם סכנת גוף ולא הפסד ממון אלא להניח לו מעצבו הו״ל ככבוד לחוד וחייב בכבוד רבו יותר מכבוד אביו אלא דמדתנן בסוף מסכת כריתות (כח.) אם זכה הבן לפני הרב הרב קודם את האב בכ״מ שהוא ואביו חייבים בכבוד רבו לא משמע הכי וכיון דמהאי טעמא הוא דכבוד רבו קודם לשל אביו כשאביו הוא שקול כרבו כיון שאין אביו חייב בכבוד הרב אין לו להקדים כבוד רבו על כבוד אביו והדבר צל״ע.
ומה שכתב רבינו בשם הרמב״ם ז״ל הוא בפ״ה מהלכות ת״ת ובודאי דבריו תמוהין דהא במתניתין קתני בהדיא ואם היה אביו שקול כנגד רבו אבדת אביו קודמת משמע בהדיא דאם אינו שקול אבדת רבו קודמת ועוד שהוא בעצמו כתב בפי״ב מהלכות גזילה ואבידה פגע באבידת רבו עם אבידת אביו אם היה אביו שקול כנגד רבו של אביו קודמת ואם לא של רבו קודמת והוא שיהיה רבו מובהק שרוב חכמתו של תורה למד ממנו ע״כ וכבר כתבו הגהות מיימון שכדבריו בהלכות גזילה ואבידה עיקר שהוא מסכים להלכה ומ״ש בהלכות ת״ת ט״ס הוא וחכם אחד מבני בניו של הרמב״ם כתב ליישב סתירת דבריו שמ״ש בהל׳ ת״ת מיירי ברבו שאינו מובהק ולא משמע לי כן מדברי הרמב״ם שם שהרי בסוף אותו פרק כתב בד״א ברבו מובהק שלמד ממנו רוב חכמתו אבל אם לא למד ממנו רוב חכמתו ה״ז תלמיד חבר וכו׳ משמע בהדיא דעד השתא ברבו מובהק איירי ועוד שלא מצינו לא במשנה ולא בגמרא שיהא לרבו שאינו מובהק שום קדימה על אביו דהא במתניתין סתם רבו אמרו והיינו ודאי רבו מובהק דאילו רבו שאינו מובהק אינו נקרא בשם רבו סתם ועוד דמותיב בגמ׳ לר׳ יוחנן דפסק כרבי יהודה מדתנן רבו שלמדו חכמה ושני מאי חכמה רוב חכמה ועוד דהא על ההיא מתני׳ מייתי תלמודא ת״ר רבו שאמרו רבו שלמדו חכמה וכו׳ והיינו ודאי רבו מובהק ותו גרסינן התם אמר עולא ת״ח שבבבל עומדים זה מפני זה וקורעין זה על זה ולענין אבידה במקום אביו אינם חוזרים אלא לרבו מובהק ומשמע דאביו אע״פ שאינו חכם קודם בכל דבר לרבו שאינו מובהק וכ״פ הרמב״ם בפי׳ המשנה דההיא מתניתין ברבו מובהק דוקא הוא וכבר היה אפשר ליישב סתירת דברי הרמב״ם ולדקדק דבהל׳ ת״ת כתב ראה אבידת אביו ואבידת רבו ובהל׳ גזילה ואבידה כתב פגע באבידת רבו עם אבודת אביו כלומר דבהלכות תלמוד תורה מיירי שראה אבידת אביו קודם ואח״כ ראה אבידת רבו שכיון שתחלה ראה אבידת אביו אע״פ שלא הספיק להגיע לה עד שראה אבידת רבו ומפני כך הוא מחוייב להקדים אבידת רבו מ״מ לענין זה מהני מה שראה אבידת אביו תחלה שאם היה אביו ת״ח אע״פ שאינו שקול כנגד רבו אבידת אביו קודמת כיון שראה אותה תחלה ובהלכות גזילה ואבידה מיירי שפגע בשתי האבידות כאחד ומפני כך אע״פ שאביו ת״ח אם אינו שקול כנגד רבו אבידת רבו קודמת אלא שלא נמצא לחילוק זה עיקר בגמרא הילכך נראה כדברי הגהות שט״ס יש בהלכות ת״ת ודבריו בהלכות גזילה ואבידה עיקר:
(לה) אבידתו קודמת לשל אביו או של רבו משנה סוף פ״ב דמציעא (שם). חכם שאינו רבו כיצד הוא חייב בכבודו כתב רבינו בסימן רמ״ד:
מנהג הרב עם תלמידיו ותלמידיו עמו כתב רבינו בסימן רמ״ו. תשלום דיני כבוד הרב ודיני הוראת ת״ח וכיצד צריך ת״ח להתנהג כתב רבינו ירוחם בנ״ב: בפ״ק דנדרים (דף ח:) גבי עובדא דרבינא הוה ליה נידרא לדביתהו אתא לקמיה דרב אשי אסיקנא שמע מינה לא שריא למשרי נדרא באתרא דרביה וכתב הרמב״ם בפ״ו מהלכות שבועות דה״ה במקום שיש גדול ממנו ומהאי עובדא איכא למישמע הכי דהא רבינא תלמיד חבר דרב אשי הוה כדאיתא בפ׳ הדר (עירובין סג.) ואפ״ה לא שרא איהו נדרא לדביתהו אלא אתא קמיה דרב אשי וגרסינן תו התם ושמתא אפילו באתרא דרביה ופירש הרא״ש דקי״ל בפרק הדר דתלמיד מנדה בפני הרב במקום שיש חילול השם וקאמר הכא דאפי׳ באתרא דרביה שרי שמתא דלא מאחרינן גביה עד דאזיל קמיה רביה. כתב הר״ר שמעון בר צמח בתשובותיו סימן קכ״ב שכשמזכיר רבו תוך י״ב חדש צריך לומר הריני כפרת משכבו ויש ללמוד כן מק״ו מאביו ושכן ראה למקצת חכמים כשמזכירים רבם בספריהם אומרים כך כתב מורי רבי פלוני הכ״מ:
גרסינן בפרק בתרא דעירובין (עירובין צט.) אמר ר״ל כיח בפני רבו חייב מיתה שנאמר כל משנאי וכו׳ אל תיקרי משנאי אלא משניאי והא מינס אניס כיח ורק קאמרינן ופי׳ רש״י שרקק אותו בפני רבו והו״ל להסתלק משם או להבליע בכסותו כתוב בתרומת הדשן סימן מ״ג דתלמיד הרואה את רבו שרוצה לאכול דבר איסור מדרבנן נראה מב׳ מקומות בתלמוד שאין צריך למחות בידו ודחה הראיות וכתב בסוף דבריו מ״מ אחר שמצינו ראיה בשני מקומות אף ע״פ דדחו להו לא שייך לדקדק כולי האי כתב בסוף ספר א״ח אדם מריב עם חבירו ואמר לו איני מקבל ממך אפי׳ אם היית כמשה מלקין אותו משום בזיון עכ״ל ונ״ל דמשום הכי אמרו בגמרא (חולין קכד) אילו אמר יהושע בן נון מפומיה לא צייתנא ליה ולא אמרו אילו אמרה משה:
[בדק הבית: בפ״ק דמ״ק (ט:) אמרינן דתלמיד הנפטר מרבו ולן באותה העיר צריך לפטור ממנו פעם שנייה:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לז) אבידתו קודמת לשל אביו כו׳ דכתיב כי לא יהיה בך אביון שלך קודמת לכל אדם:
רמב״ם גזילה ואבידה י״ב:א׳
(סט) שם במשנה
(סז) אבדתו כו׳ – ובח״מ ר״ס רס״ד כתב אף על פי כן יש לו לאדם ליכנס לפנים משורת הדין ולא לדקדק ולומר שלי קודם אם לא בהפסד מוכח כו׳ ע״ש.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךהכל
 
(לו) הָאוֹמֵר לַחֲבֵרוֹ: אֵינִי מְקַבֵּל מִמְּךָ אִם הָיִיתָ כְּמֹשֶׁה, מַלְקִין אוֹתוֹ מִשּׁוּם בִּזָּיוֹן. {הַגָּה: וְתַלְמִיד חָכָם שֶׁאָמַר דְּבַר הֲלָכָה בְּדָבָר הַשַּׁיָּךְ לְדִידֵיהּ (תוס׳ בְּשֵׁם רַבֵּנוּ תָּם ונ״י), אִם אֲמָרָהּ קֹדֶם מַעֲשֶׂה שׁוֹמְעִין לוֹ; וְאִם לָאו, אֵין שׁוֹמְעִין לוֹ (ש״ס פ׳ הֶעָרֵל רֵישׁ דַּף ע״ז וְתוס׳ ונ״י שָׁם ד״מ סוֹף סִימָן רמ״ה). וְדַוְקָא שֶׁאָמַר: כָּךְ קִבַּלְתִּי, אֲבָל אִם אוֹמֵר דָּבָר מִסְּבָרָא וּמַרְאֶה פָּנִים לִדְבָרָיו וְהוּא נִרְאֶה, שׁוֹמְעִין לוֹ (נ״י בְּשֵׁם הריטב״א). אֲבָל אֵין שׁוֹמְעִין לְדִידֵיהּ, דִּלְמָא מְדַמֵּי דְּבָרִים לַהֲדָדֵי שֶׁאֵינָן דּוֹמִים. אֲבָל אִם הוּא פָּשׁוּט, שׁוֹמְעִין לוֹ (רַבֵּנוּ יְרוּחָם סוֹף נָתִיב ב׳ וּבְשֵׁם הָרא״ש).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ע) בסוף ספר אורחות חיים
(°) פירוש בזיון לכבוד משה רבינו ע״ה
(עא) ממימרא דרבי אבהו וכפי׳ התוס׳ יבמו׳ ריש ד׳ ע״ז ע״א
(כ) משום בזיון – כתב בית יוסף ונ״ל דמשום הכי אמרו בגמ׳ אלו אמרה יהושע בן נון לא צייתינא ליה ולא אמרו אלו אמרה משה עכ״ל נראה שמפרש הבזיון הוא למשה רבינו ע״ה שהוא אומר אלו היה אדם אחר כמותו והוא בלתי אפשר שהרי כתיב לא קם כמשה. ובספר רש״ל על פרק החובל סי׳ נ״ג מביא וז״ל וכתוב בתשובות אדם שמתקוטט עם חבירו ואמר איני מקבל ממך אפילו היית כמשה רבינו ע״ה מלקין אותו משום בזיון עכ״ל. וחידוש הוא בעיני כי הרגל הלשון הוא וגם אינו ביוש כ״כ למשה רבינו ע״ה ועוד בסתמא לא כוון לגנאי רק שהפריז על מדותיו שאינו רוצה לקבל ממנו מחילה או פיוס ולכן מחידוש לא ילפינן מ״ה ראוי להחמיר עליו בתענית שני וחמישי ושני שיזהיר בלשונו עכ״ל ולפי דבריו אם אומר כמו יהושע גם כן מלקין אותו דמאי שנא אבל יותר נראה כמ״ש בשם בית יוסף שהרי מביא ראיה מגמ׳ וכן ביבמות (דף מ״ח) אלו ליהוי כיהושע בן נון לא יהיבנא ליה ברתא.
(כא) אבל אין שומעין לדידיה – לכאורה אין פירוש לדברים אלו ובלבוש כתב וז״ל והוא דבר נכון שומעין לו לגבי אחרים ואין שומעין לו לגביה דידיה דחיישינן שמא מטעה אותנו ומדמה דברים שאינם דומים להדדי ואין אדם רואה חובה לעצמו אבל אם הוא דבר פשוט שומעין אפי׳ לגביה דידיה עכ״ל ואין זה נכון שהרי ברישא מיירי גם כן מדידיה דאלו לגבי אחר נאמן בכל גווני לומר שקבל כן הדין שהרי אינו נוגע בדבר וכ״כ להדיא נימוקי יוסף פרק הערל ונראה לע״ד לפרש דברי רמ״א כיון דהכי קאמר דמה שמהני אם אמר דבר מסברא היינו בלי סמיכה כלל עליו אלא שנראה מעצמו לומר כן ע״כ אמר אבל אין שומעין לדידיה כלומר לסמוך על סברת אותו החכם בזה שהוא מדמה מילתא למילתא דשמא טועה בזה הדמיון אלא אם כן הדמיון הוא פשוט בעיני כל אז סמכינן על הדמיון ולא על המורה ואין להקשות אם כן פשיטא שסומכין על זה יש לומר דקא משמע לן דאין חוששין שמא הוא מראה פנים בדבר ובאמת אינו כן ובגמרא איתא בפרק הערל דאם אומר שמועה בשם חכם והוא חי עדיין אפילו בשעת מעשה שומעין לו דאיתא שם הא שמואל חי ובית דינו קיים ופירש נימוקי יוסף דכשאינו חי אמרינן דטועה לומר בשבילו כן וסובר שכן הוא אומר אבל כשהוא חי דייק שפיר ותימה על רמ״א שלא הביא זה.
(סח) אבל אם הוא פשוט – בש״ס או בפוסק אחד שם.
פלפול בהנהגת הוראות באיסור והיתר מהרב המחבר יזיי״א.
כתב הרב בח״מ סימן כ״ה כל היכא דאיכא ספיקא בהוראת איסור והיתר והוא דבר דאורייתא ילך לחומרא ואי דבר דרבנן ילך אחר המיקל ודוקא אם הב׳ החולקים הם שוים אבל אין סומכין על דברי קטן נגד גדול ממנו בחכמה ומנין אפילו בשעת הדחק אא״כ היה בו ג״כ הפסד מרובה וכן אם היה יחיד נגד רבים הולכים אחרי רבים בכ״מ עכ״ל וכתב כך על פי תשובת הרשב״א סימן רנ״ג שהביא בד״מ והב״ח תמה עליו על מ״ש אפילו בשעת הדחק אלא אם כן היה גם כן הפסד מרובה כו׳ ולא ידענא מאי קשיא ליה דהרי מפורש ברשב״א שם דדוקא בשעת הדחק שיש בה הפסד מרובה שרי ועוד דהא הב״ח גופיה אסיק דנקטינן כהרשב״א ודלא כהתו׳ דמתירין אפי׳ בשאר שעת הדחק דליכא הפסד מרובה עכ״ל א״כ ודאי דברי הרב פשוטים ור״ל דאין סומכין עליו אפילו בשעת הדחק היכא דליכא הפסד מרובה אלא אם כן היה ג״כ הפסד מרובה וכשיש הפסד מרובה שרי דהיינו שעת הדחק.
עוד האריך הב״ח בכמה דקדוקים להוכיח שהרשב״א לא התיר בשעת הדחק שיש בו הפסד מרובה אלא ביחיד נגד רבים אבל לא בקטן נגד גדול ממנו בחכמה ובמנין ודלא כהרב והוציא דברי הרשב״א שם מפשטן וכל מעיין בצדק ישפוט שדברי הרב ברורין ואין צורך להאריך בדברים פשוטים.
גם מה שכתב משום דביחיד נגד רבים אשכחן בדוכתי טובי דפסק ש״ס כדברי יחיד נגד רבים אבל בקטן נגד גדול לא אשכחן כו׳ ליתא דהא אשכחן נמי בדוכתי טובי דפסק ש״ס הלכתא כקטן נגד גדול כריש לקיש בהנהו תלת נגד ר׳ יוחנן כדאיתא בפרק החולץ (יבמות ל״ו) ובאשר״י פ״ק דב״ק חשיב נמי טובי דקי״ל הלכתא כר״ל נגד ר׳ יוחנן ע״ש וקי״ל רב ור׳ יוחנן הלכה כר׳ יוחנן אע״ג דרב גדול היה מרבי יוחנן כדאיתא באלו טריפות (דף נ״ד ע״א) דא״ר יוחנן עליו כל אותן שנים ששימש את ר׳ בישיבה אני שמשתיו בעמידה ומאן גבר הוא גבר בכולה ובפ׳ ג״ה (חולין צ״ה ע״ב) כולי שני דרב כתב ליה ר׳ יוחנן לקדם רבינו שבבבל כי נח נפשיה הוה כתב לשמואל לקדם חבירנו שבבבל אמר לא ידע ליה מידי דרביה אנא כתב שדר ליה עיבורא דשתין שנין ותליסר גוילי דספק טריפתא ובפ״ק דכתובות (דף ח׳ ע״א) אמרי רב תנא ופליג אתנא דברייתא ור׳ יוחנן לאו תנא הוא שיחלוק אתנא כמ״ש התוס׳ שם וכ״כ מהרי״ק שורש ק״ע דרבי יוחנן דהוי פליג יקרא לרב משום שהיה גדול ממנו. רב חסדא הוה תלמיד חבר דרב הונא כדאיתא בעירובין פרק הדר ובס״פ אלו מציאות וכן הוכיח מהרי״ק שם בארוכה שרב הונא היה גדול מרב חסדא כל ימיו ואפילו הכי כתבו התוס׳ פרק מי שמתו (ע״ב)⁠א (ברכות כ״ה.) והרא״ש שם בשם ר״ח וא״ז דהלכה כרב חסדא דאף על גב דהיה תלמידו אזלינן לחומרא וכ״כ שאר פוסקים שם וכה״ג אשכחן טובי בש״ס ופוסקים הלכתא כקטן נגד גדול עצמו מספר.
ועוד תימה על דבריו כיון דביחיד נגד רבים סומכים בהפסד מרובה אע״ג דהלכה כרבים דאורייתא הוא וכדאיתא בפרק הזהב גבי יצאת בת קול הלכה כר׳ אליעזר בכל מקום ולא אשגחו ביה שכבר כתבת בתורה אחרי רבים להטות וכן הוא בדוכתי טובי וכל הש״ס ופוסקים מלאים מזה כ״ש בקטן נגד גדול והיאך יעלה על הדעת דגדול נגד קטן שלא הוזכר בתורה ולא במקומות ידועים בש״ס ופוסקים יהא עדיף מרבים נגד יחיד. ועוד דהא הרמב״ם וסמ״ג ושאר פוסקים שאביא לקמן ס״ל דאין חילוק בין קטן נגד גדול וע״כ הם מודים ביחיד נגד רבים הלכה כרבים א״כ ע״כ זכות הרבים עדיף.
ועוד תימה על דבריו דע״כ האי גדול ממנו בחכמה ובמנין פירושו חכמה או מנין כמ״ש בהג״ה רפ״ק דעבודת כוכבים מא״ז וז״ל אם זה גדול בחכמה וזה גדול במנין הולכין אחר גדול במנין פי׳ תלמידים הרבה אי נמי שרוב התלמידים אומרים כמותו עכ״ל ומביאו ד״מ והסמ״ע סימן כ״ה ס״ס י״ז ונ״ל שיצא לו כן ממאי דאמרינן בש״ס פ״ק דיבמות (דף י״ד ע״א) לא עשו ב״ש כדבריהם דב״ה רובא אף על גב דב״ש מחדדי טפי ואפילו מ״ד עשו כדבריהם מודה דלאחר בת קול לא עשו ע״ש אם כן כשסומכין על יחיד נגד רבים בהפסד מרובה כ״ש דסומכין על קטן נגד גדול ממנו בחכמה או במנין וזה ברור.
אע״ג דהראב״ד כתב בריש עדיות אהא דתנן אין ב״ד יכול לבטל דברי ב״ד חבירו אא״כ גדול ממנו בחכמה ובמנין דמנין היינו שנים יש לומר דדווקא בב״ד תלוי בשנים לבטל דברי ב״ד חבירו אבל לא בב׳ חכמים ועוד שהרי הרמב״ם רפ״ב מהל׳ ממרים והסמ״ג עשין קי״א מפרשים מנין היינו מנין חכמי הדור.
ואולי גם הב״ח לא כתב כן אלא כנגד גדול ממנו בחכמה וגם במנין או אפשר שחשב מנין היינו פנים ומ״מ נראה דאפילו גדול בשנים דינא הכי ומהני טעמי דלעיל ועוד דודאי רבים עדיף וכמו שהוכחתי.
אבל הדבר ברור כדפי׳ וא״כ דברי הרב ברורים ולא ירדתי לסוף דעת הב״ח שהשיג עליו ע״ש.
עוד נראה מבואר מדברי הב״ח דהא דמתיר הרשב״א בהפסד מרובה ביחיד נגד רבים היינו אפי׳ באיסורא דאורייתא וכתב וה״ה בס״פ הערל (יבמות פ״א) גבי חתיכת חטאת כו׳ ותימה והרי הא דיחיד ורבים הלכה כרבים דאורייתא הוא וכמ״ש לעיל והיאך אפשר לעקור דבר תורה בהפסד מרובה והלא כך הוא גזרת המקום לילך אחר הרבים ומה בכך שהוא הפסד מרובה ועוד שהרי הורגין נפשות ומחרימין ומפקירין ומאבדין ביד ע״פ הרוב ועיר הנדחת נדונין ע״פ הרוב והרי אין לך הפסד מרובה גדול מזה וע״ק דהיאך אפשר דהרשב״א בא לומר דאפילו באיסור דאורייתא דינא הכי והלא ממקום שלמד כן מהך דפ״ק דנדה (דף ט׳) דאמר ר׳ כדאי הוא רבי אליעזר לסמוך עליו בשעת הדחק אינו אלא דרבנן דגזירות מעת לעת אינו אלא דרבנן והכי אמרינן בערובין (דף מ״ו ע״א) אמר ליה רב פפא לרבא ובדרבנן לא שני לך בין יחיד ורבים כו׳ עד אלא רבים פליג עליה אמר כדאי הוא ר״א לסמוך עליו בשעת הדחק לכך נראה דה״ק הרשב״א הלכה פסוקה היא שאין סומכים על הקטן נגד הגדול ולא ביחיד נגד רבים אא״כ שיש הפסד מרובה משכחת לה דסומכין עליהן וכמ״ש פ״ק דנדה כו׳ והיינו כהך דנדה דהוא איסור דרבנן וטעמא דהם אמרו והם אמרו לסמוך על היחיד בהפסד מרובה וכה״ג אשכחן טובי דלא העמידו דבריהם במקום ממון וכמו שכתבתי ג״כ בסימן קי״ט ס״ק כ״ז כ״ש במקום שיש מי שמתיר וההיא דפרק הערל אין ראיה כלל (אף לפירוש רש״י וכ״ש לפי׳ התו׳ שם שפי׳ בע״א) דהתם לא אמרינן דבהפסד מרובה סמכינן אקטן או איחיד אלא דרבנן סבירא להו התם מין במינו בטיל ובהפסד מועט לא חששו ובהפסד מרובה אוקמוה אדינו עיין שם מבואר כך להדיא ועוד דהתם אף על פי שעיקר הדבר הוא איסור דאורייתא מכל מקום הוא מדרבנן דמדאורייתא חד בתרי בטיל כדאיתא בסי׳ ק״י וכן נראה מדברי הרב דמדמסדר האי אא״כ יש בו גם כן הפסד מרובה אסיפא מכלל דברישא באיסור דאורייתא אין סומכין אקטן כלל וכ״ש איחיד נגד רבים.
מיהו כל זה לדעת הרב וב״ח שנמשכו לדעת הרשב״א אבל לא שמו לבם לעיין בפוסקים אחרים שהרמב״ם ספ״א מהל׳ ממרים כתב בסתם ב׳ ת״ח או ב׳ בתי דינים כו׳ בשל תורה הלך אחר המחמיר בשל סופרים הלך אחר המיקל ולא חילק בין קטן לגדול משמע דסבירא ליה דר״י בן קרחה ארישא נמי פליג וכמו שכתב הכסף משנה שם אי נמי מספקא ליה להרמב״ם אי פלוג נמי ארישא ופסק בספיקא בשל תורה לחומרא ובשל סופרים לקולא ואם כן אין חילוק בין קטן לגדול וכן דעת הסמ״ג עשין קי״א וכ״ד הגמי״י שם.
מיהו נראה דדוקא בשאין הגדול רבו אבל אם הוא רבו גם להרמב״ם וסייעתו אין סומכין על הקטן דהלכה פסוקה היא בכמה מקומות בש״ס שאין הלכה כתלמיד במקום הרב וחזר הדין הזה להיות כדין קטן אצל גדול לדעת הרשב״א.
ואין להקשות לדעת הרמב״ם וסייעתו דהא ודאי הולכין אחר רבים וא״כ אמאי אין הולכין כאן אחר הגדול במנין שהוא תלמידים הרבה וכמש״ל בשם הג״ה יש לומר דסבירא ליה כפירוש הראשון שבהג״א שיש תלמידים הרבה ופירושו שיש לו תלמידים הרבה ואפי׳ אינם אומרים דעתם מכל מקום הוא גדול בתלמידים ומכל מקום סבירא ליה להרמב״ם והסמ״ג נמי האי דינא שבהג״א שרוב התלמידים אומרים כמותו ולא הוצרכו לכתבו כאן דודאי פשוט הוא דהולכין אחר רבים בכל מקום אלא דסד״א דתלמיד אין מכריע וכבר כתב הרמב״ם פי״א מהל׳ סנהדרין דלענין טומאה וטהרה ואיסור והיתר הרב ותלמידו מונין אותם בשנים וכ״כ הסמ״ג עשין נ״ח והוא מהש״ס פ׳ אחד דיני ממונות דף ל״ו ונתבאר בח״מ ס״ס י״ח.
ודאי דאין להקל באיסור דאורייתא נגד דעת הרמב״ם והסמ״ג והגמי״י דלעיל ובדרבנן היה נראה לכאורה גם כן כהרמב״ם וסייעתו דבשל סופרים הלך אחר המיקל אך כיון דהב״ח מחמיר וגם הרב כתב דאין סומכין על הקטן נגד הגדול קשה להקל ועוד שמצאתי בר״י סוף נתיב ב׳ ובריב״ש סימן שע״ט ובתשו׳ מהר״מ אלשקר סימן נ״ד שסוברים כהרשב״א וכ״נ דעת הגה״א מא״ז ספ״ק דעובד כוכבים שהבאתי לעיל ועוד שהרי יש כמה ספיקות דרבנן להחמיר כמו שכתבתי בדיני ס״ס דין י״ט וגם במרדכי פרק החולץ כתב תשובת רבינו ברוך דאשכחן דפליגי בספק דרבנן ופסקינן להחמיר ועוד דיש כמה דברים שהם דרבנן ונוגעים באיסור דאורייתא ומי יפריש ביניהם.
מתוך מ״ש נתבאר דמ״ש הב״ח וז״ל יש מקום עיון בשלחן ערוך במקומות שלא הכריע הרב ב״י לפסוק כדעת א׳ מהפוסקים ולפעמים כותב בתחלה בסתם לאיסור ואחר כך אומר יש מי שמתיר או ויש חולקים ולפעמים כותב בהפך כו׳ עד כשכותב בהגהת שלחן ערוך דעת מי שחולק על מה שפסק בש״ע בדוכתא שלא נתפשטה הלכה כדברי הא׳ ויש לו דין זה דלא איתמר הלכתא לא כמר ולא כמר עד כאן לשונו צ״ע דמ״ש ביחיד נגד רבים סומכין על היחיד בהפסד מרובה כבר נתבאר דז״א אלא באיסורא דרבנן ולא באיסורא דאורייתא.
וכ״ת א״כ למה כתב המחבר או שאר פוסקים בכמה מקומות אפילו באיסור דאורייתא דעת היחיד החולק יש לומר דהא תנן בריש עדיות למה מזכירין דברי היחיד בין המרובים שאם יאמר אדם כך אני מקובל אומרים כדברי פלוני שמעת ועוד תנן התם שאם יראה ב״ד דברי היחיד ויסמוך עליו כו׳ ופי׳ הראב״ד לומר שאם יראה לב״ד האחרון שהלכה כדברי היחיד הראשון ויסמוך עליו כלומר ויקבע הלכה. כמותו כמו שמצינו באמוראים שקבעו הלכה כיחידים הראשונים בכמה מקומות ואף על פי שהמרובים חולקים עליהם ואם לא שמצאו דברי היחיד הראשון לא היו האחרונים יכולים לדחות דברי הראשונים כו׳ עד כאן לשונו וה״נ אלו היו כותבים המחבר והפוסקים דעת רבים בסתם הייתי אומר שהוא תורת משה או מוסכם במשנה וש״ס ולא היה שום אחרון רשאי לחלוק אפילו בראיות לכך כותב דברי היחיד שאם יביא שום אחרון ראיות ברורות לדבריו יתנו עדיהן ויצדקו אי נמי משום שמצינו בכמה ארצות ומקומות מחולקים בדינים ונהרא נהרא ופשטיה לכך כתבו דברי יחיד כי אולי יש מקום או מדינה שמורים כן שיש להם על מה שיסמכו וכ״כ בתשו׳ מנחם עזריה ר״ס צ״ז וז״ל דע כי המחבר ההוא רבן של בני הגולה זה דרכו בש״ע הקבוע להוראה להביא תחלה דעת היותר מוסכמת והיכא דאיכא למיחש לסברא אחרת מייתי לה בשם י״א.
א) א״כ מה שסתם תחלה (בס״ס נ״ו) כדעת הגאונים להתיר הוא פסק גמור ומוחלט לפי סברתו ולא זכר הסברא הב׳ אלא לחלוק כבוד לבעלה שגם גדולים ורבים הם ובהרבה מקומות פשט המנהג לאסור כוותייהו (כמ״ש הרב שם שכן עיקר וכן נוהגין ע״ש) עכ״ל א״נ כשהמחבר תופס א׳ בחזקת גדול נגד קטן ולא ברירא ליה מילתא שהוא גדול נגד קטן אי עביד להחמיר כדברי הקטן לא מהדרינן עובדא וכדכתב ג״כ הב״ח א״נ משום שאולי יזדמן הדין ההוא במקום אח׳ שיהיה שם עוד איזה צד היתר (כדאיתא בס״ס נ״ז ע״ש) וכה״ג אשכחן טובי בפוסקים דמצטרפים כמה צדדים להיתר א״נ משום שאפשר שימצא בחבורים אחרים ג״כ כדעת היחיד בענין שיהיו שקולים או היחיד יהא רבים וכמו שמצינו כן הרבה פעמים או אפשר לענין שבעל נפש יחמיר לעצמו כדברי היחיד או הקטן דאע״ג דהלכה פסוקה דהלכה כרבים מ״מ בספרי הפוסקים אולי יש לאותו יחיד ראיה ברורה מן הש״ס או תוספתא או ירושלמי או אולי ימצא עוד בספרים אחרים כן.
ומ״ש דאי עביד עובדא כו׳ שנראה מדבריו דוקא בדעבד עובדא אבל לכתחלה לא אפילו בהפסד מרובה וכ״כ עוד שם בביאור דאפילו באיסורא דרבנן אין לעשות כן לכתחלה ולא משמע כן בתשובת הרשב״א וכן נראה מדברי הרב דאפילו לכתחלה סומכין בהפסד מרובה מיהו היינו באיסור דרבנן וכמו שכתבתי למעלה.
ומשמע דדוקא להקל סומכים בהפסד מרובה על היחיד או על הקטן אבל לא להחמיר דהיינו אפילו עביד כדברי היחיד או הקטן לחומרא מהדרינן עובדא בין באיסור דאורייתא בין באיסור דרבנן כיון דלא עביד כהלכתא והא דמותר בהפסד מרובה היינו משום דלא העמידו דבריהם במקום ממון והא אמרו במקום הפסד מרובה לסמוך איחיד לאוקמא אדין תורה וכמ״ש לעיל וכן משמע מדברי הב״ח שכתב דאי עבד עובדא לחומרא כהיש מי שחולק לא מהדרינן עובדא כו׳ כיון דלא ברירא לן בודאי דגדול הוי כו׳ משמע אי ברירא לן בודאי מהדרינן עובדא וכ״ש ביחיד נגד רבים וכמ״ש לעיל.
וכתב עוד הרב בח״מ סימן כ״ה ואפילו אין הרבים מסכימים מטעם א׳ אלא כל אחד יש לו טעם בפני עצמו הואיל והם מסכימים לענין הדין מקרי רבים ואזלינן בתרייהו והוא ממהרי״ק שורש מ״א ובאמת מהרי״ק שם לא ברירא ליה דין זה וגם לא כתב שם כן אלא ליישב מנהג האשכנזים בהדם וגם מסיים שם ומכל מקום כל זה רחוק בעיני וכן משמע מדברי האגור בשם מהרא״י ומביאו בית יוסף וד״מ בסימן צ״ב דאין להקל בכה״ג באיסור דאורייתא בנדון דידן בחלב שנתערב בשומן וספק אם יש בשומן ס׳ מן החלב ואחר כך הושם מן השומן לקדרה לא אמרינן חנ״נ בלח להא״ז אע״ג דמוכח באשר״י דלית ליה האי סברא לחלק בין לח ליבש מכל מקום אין להחמיר בשביל כך דלכ״ע האי סברא דחנ״נ אינו אלא מדרבנן ונ״ד בין למר בין למר שרי לדעת הא״ז משום דדבר לח הוא ולהרא״ש משום שאין אומרים חנ״נ אלא בב״ח עכ״ל.
ב) אלמא אי הוי דאורייתא לא הוי שרי כיון שאין מסכימים מטעם א׳ כ״ש היכא שיש גם כן חולק על ב׳ הטעמים ודו״ק.
קיצור בהנהגת הוראות איסור והיתר העולה מכל הש״ס והפוסקים אשר אסף הרב המחבר יזיי״א ורוחו הוא קבצם.
א. חכם שאסר וחלה הוראתו ונתפשטה מותר לשאול לשני רק שיודיעוהו שאסר הראשון ואם מברר שהראשון טעה בדבר משנה או שטעה בשקול הדעת ועל דרך שנתבאר בח״מ סימן כ״ה יכול להתיר אבל אם אינו יכול לברר שטעה רק שיש לו קבלה להתיר או שהוא חולק עליו בשקול הדעת אפילו הראשון חוזר ומודה לדבריו אינו יכול להתיר ואם התירו אינו מותר דשויה חתיכה דאיסורא. ויש אומרים שאפילו השני גדול ממנו בחכמה ובמנין אינו יכול להתיר ויש מתירים בגדול ממנו. ואם התיר הראשון יכול השני לאסור. ואם שניהם יושבים בבה״מ ולא חלה עדיין הוראת הראשון יכול השני להתיר. וכל זה באותו דבר עצמו אבל במעשה אחר יכול להורות היתר אם לא שהראשון אסרו משום חומרא או משום סייג וגדר.
ב. שני ת״ח שחלוקים זה עם זה בטומאה וטהרה או באיסור והיתר אם הוא דבר תורה הלך אחר המחמיר אפילו הוא קטן ממנו בחכמה ובמנין פירוש שאין לו כל כך תלמידים כמו חבירו ואם הקטן הוא תלמידו אין הלכה כתלמיד במקום הרב אף על פי שהוא מחמיר באיסור תורה ואם נתחכם התלמיד כרבו שוה הוא לו ואם הוא דבר דרבנן אם שניהם שוים שלא נודע איזה מהן גדול הלך אחר המיקל ואם אחד מהן גדול בחכמה או במנין והוא מיקל אפילו עשו מעשה להחמיר כדברי הקטן מהדרינן עובדא ואם הגדול מחמיר סומכין על הקטן בשעת הדחק ואם אחד מהן גדול בחכמה והשני במנין דהיינו שיש לו תלמידים הרבה אפילו אינם אומרים דעתם וכ״ש אם רוב תלמידים אומרים כמותו נקרא זה שגדול במנין גדול נגד חבירו. ואם אחד מהם גדול בשנים לא נקרא גדול בשביל זה וכן סומכים על התלמיד במקום הרב באיסור דרבנן אם הוא שעת הדחק וכן במקום מחלוקת יחיד ורבים אם עשה כיחיד להחמיר מהדרינן עובדא ואם הרבים מחמירים סומכים על היחיד באיסור דרבנן ושעת הדחק.
ג. ושעת הדחק היינו דוקא במקום הפסד מרובה או בהפסד מועט לעני בדבר חשוב או לעשיר לכבוד שבת ויום טוב או לכבוד אורחים. ובכל האיסורים חוץ מיין נסך אם יכול למכרו לעובד כוכבים ואין הפסד מרובה לא מיקרי הפסד מרובה אף על פי שמפסיד כל הריוח כיון שאין מפסיד בקרן.
ד. וכל זה שכתבו היינו בסתם אבל אם תמצא לפעמים עוד צד היתר אחר הן מן הש״ס או שקול הדעת וכיוצא בזה יש לעשות כפי מה שיראה בעיניו ואין לדיין אלא מה שעיניו רואות אם הוא בר הכי שיודע להכריע ולהבין ולהורות. ומטעם זה אם תמצא באיזה מקומות בש״ס ופוסקים דברים הסותרים לכללם אלו הוא מפני שיש שם איזה צד או טעם אחר.
ה. זה שתמצא בכמה מקומות בדברי המחבר והרב או שאר אחרונים שמביאים בתחילה סברא אחת בסתם ואחר כך יש מי שמתיר או יש מי שאוסר או יש מתירין או יש אוסרים או יש מי שחולק או יש חולקים הוא מפני שנראה להם עיקר כהסברא שכתבו בסתם והסברא האחרת היא טפלה בעיניהם ועל כן צריך עיון וישוב הדעת מפני מה היא טפלה אם מפני שהוא כקטן נגד גדול או תלמיד נגד הרב או יחיד במקום רבים ועל הדרכים שאמרנו ואם הוא דבר דרבנן יש לסמוך על הטפלה להתיר בשעת הדחק ואם היא טפלה מחמת שהיה בעיניהם בחזקת קטן נגד גדול כיון שאינו בבירור קטן נגד גדול לא מהדרינן עובדא אם עשה להחמיר באיסור דרבנן ואם הוא איסור תור׳ אין להורות כסברא הטפלה לא להחמיר ולא להקל אפי׳ בשעת הדחק ויש לבעל נפש להחמיר לעצמו באיסור תורה.
ו. אם הרב והתלמיד מסכימים לדעת א׳ מונים להם שנים באיסור והיתר אפילו הוא צריך לסברת הרב ובשעה שמלמדו הרב הדין הוא סומך על פיו.
ז. אם אין הרבים מסכימים מדעת א׳ אלא כל אחד יש לו טעם בפני עצמו והם מסכימים לענין הדין אין לסמוך עליהם להתיר באיסור תורה ובאיסור דרבנן.
ח. כל מקום שדברי הראשונים כתובים על ספר והם מפורסמים והפוסקים האחרונים חולקים עליהם הולכים אחר האחרונים. אבל אם נמצא לפעמים תשובת גאון ולא עלה זכרונו על ספר ונמצא אחרים חולקים עליו אין צריך לפסוק כהאחרונים שאפשר לא ידעו דברי הגאון ואי הוי שמעי הוי הדרי בהו ויש חולקים שאין שומעים לאחרונים נגד גדולי הראשונים ויש להחמיר ומכל מקום אם האחרון מביא דברי הראשון וחולק עליו אם הוא מפורסם בכך שהוא ראוי לחלוק יכול לסמוך עליו וצריך להתישב בדבר מיהו אם יש ביד המורה להכריע יכול לפסוק כאיזה שירצה ומכל מקום אין לחלוק על הגאונים הקדמונים. ומקודם הרי״ף כבר פסקו דורות הגאונים.
ט. כשם שאסור להתיר את האסור כך אסור לאסור את המותר אפילו בשל עובד כוכבים ואפילו במקום שאין הפסד מפני שעל הרוב יש בו צד הקל במקום אחר מחמת שנאסר והוי חומרא דאתי לידי קולא ואע״פ שלפי הנראה לא יבא מזה צד קולא אסור שאפשר שיתגלגל ויבא קולא עד אחר מאה דברים. לפיכך אם הוצרך לאסור מחמת ספק או מחמת חומרא בזה שאין האיסור ברור כשמש צריך המורה לומר שאין האיסור ברור אלא שאנו מחוייבים להחמיר וכל שכן אם המורה מתיר בשעת הדחק וכיוצא בו שיאמר לו כן.
י. בית דין אחד בעיר אחת שנחלקו בדבר אסור להורות מקצתן כך ומקצתן כך משום לא תתגודדו לא תעשו אגודות אגודות ודבר זה גורם מחלוקת בישראל והתורה נעשית כשתי תורות וכן אסור לעשות כל כת וכת מהם כדבריו או לנהוג כן אף על פי שאין מורין כן להדיא אף על פי ששניהם שוים בחכמה ובמנין אלא ישאו ויתנו בדבר הרבה עד שיסכימו כולם לדעת אחת ואם אי אפשר בכך אם הוא דבר תורה יעשו הכל כדברי המחמירים ואם הוא דבר דרבנן יעשו הכל כדברי המקילים ושתי בתי דינים בעיר אחת יכולים להורות אלו כך ואלו כך ודוקא בשני בתי דינים ידועים אבל אם אין ידועים שני בתי דינים בעיר אסור לנהוג מקצת העיר כך ומקצת העיר כך ואף על פי שעל ידי מחלוקת זה נעשו שני בתי דינים אסור מכל שכן שדבר זה מרבה מחלוקת ואם ב״ד א׳ גדול מחבירו דינן כשני ת״ח החולקים בדבר וא׳ מהן גדול מחבירו ועל דרך שנתבאר למעלה.
א. כן בדפוס ראשון וצ״ע.
(מב) כמשה – כתב הט״ז אבל אם אמר כיהושע אין מלקין אותו דמצינו בש״ס יבמות אלו ליהוי כיהושע בן נון לא יהיבנא ליה ברתא עכ״ל:
(מג) לדידיה – כתב הט״ז לכאורה אין פירוש לדברים אלו דהא ברישא מיירי ג״כ מדידיה ונראה לפרש דה״ק דמה שמהני אם אמר דבר מסברא היינו בלי סמיכה כלל עליו אלא שנראה מעצמו לומר כן ע״כ אמר אבל אין שומעין לדידיה כלומר לסמוך על סברת אותו החכם בזה שמדמה מילתא למילתא דשמא טועה בזה אא״כ הדמיון הוא פשוט בעיני כל אז סמכינן על הדמיון ולא על המורה וא״ל א״כ מאי קמ״ל די״ל דאיצטריך לומר דאין חוששין שמא הוא מראה פנים בדבר ובאמת אינו כן עכ״ל:
(מד) פשוט – פי׳ בש״ס או בפוסק אחד ובש״ס אית׳ דאם אמר שמועה בשם חכם והוא חי עדיין אפי׳ בשעת מעשה שומעין לו ופי׳ נ״י דכשאינו חי אמרינן דטועה וסובר שכן הוא אומר אבל כשהוא חי דייק שפיר ותימה על רמ״א שלא הביא דין זה. ט״ז:
(פב) האומר לחבירו איני כו׳ – שלכן אמרו בכ״מ אילו אמרה יהושע ב״נ כו׳ ול״ק מרע״ה:
(פג) ות״ח כו׳ – יבמות ע״ז א׳ וש״מ:
(פד) בדבר השייך לדידיה – תוס׳ שם ד״ה אם כו׳:
(פה) ודוקא כו׳ – ערש״י שם ד״ה דהא כו׳ ולא משקר וכתב נ״י שבתוס׳ הקשו ע״ז וכי ח״ו יחשדו לת״ח שישקר אלא שיאמר בדדמי שסבור שכן קיבל מרבו אבל כשרבו קיים דייק ולא אמר בדדמי וז״ש אבל אין שומעין כו׳:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144